maandag 5 januari 2015

Uit de Oude Doos: Het (on-)gelijk van Ton Boot (2002, Nederland vs. Turkije)

Soms is het wel aardig om eens (even) terug te kijken. De setting: Nederland zit met het Nederlands Mannenteam nogal in de problemen, en Ton boot stookt het vuurtje 'lekker' op, terwijl zijn vriend Maarten van Gent toch de coach is. Hij gaat muiten speelt het 'conflict' - dat er volgens mij helemaal niet was - nog eens even lekker op over de rug van zijn eigen speler(s).

De NBB maakt 'een goede deal' met een Turkse tussenhandelaar, die in een paar dagen binnenloopt door 80 procent van de kaarten die hij voor een prikkie kocht duur door te verkopen. Het gevolg Nederland speelt 'uit' tegen de Turken. Slechts iets van 500 Nederlanders vallen in het niet tegenover een paar duizend Turken op de tribunes... En dat hadden er nog meer kunnen zijn, want bij alle deuren stonden nog Turken zonder kaart stonden te bonken op ramen en riepen "Laat me erin"... Voor Turkije was de wedstrijd belangrijk, in Nederland dacht iedereen "Kansloze zaak, maar ja, je moet toch spelen..." De DJ had een aardig CD'tje gekregen, en speelde dat 'gewoon' af; het betrof de Turkse 'Fightsong' - 12 Lange mannen - wat de sfeer alleen maar verder opschroefde (natuurlijk in Turks voordeel).

Kansloos? Dacht het niet, want alhoewel Peter van Paassen kort voor de wedstrijd af moest haken met een blessure, had Nederland met o.a. Paul Vrind en Marcel Huijbens toch best een 'aardige' bezetting onder de ring. Wat heet...ze speelden fantastisch, en de andere spelers deden ook lekker mee... Nederland had zelfs tegen het eind van de wedstrijd de pot 'gewoon' in handen. Totdat Huijbens een paar lullige fouten aangenaaid kreeg door de Belgische Ref...hij eruit, wedstrijd over... Later die avond zei hij tegen me "Tsja, dan moet je in het voor seizoen maar geen bonje maken met een Belgische scheidsrechter..."

Bekijk een en ander nu eens vanuit het perspectief van nu: 12 jaar later, er is zeker niet gedaan wat volgens Boot toen nodig was, maar nu staat Nederland wel op EuroBasket...
Alleen Marcel Huijbens - naar mijn mening een van de Grootste Nederlandse Basketballers Ooit (denk: Top-5) - speelde zijn hele carriere nooit een EK, en als het dus aan Boot lag, had hij nog veel minder interlands moeten spelen... Marcel Huijbens, maar zeker ook de alweer jaren geleden overleden Paul Vrindt, zijn 'Toppers in het Nederlandse Basketball'!!

Hieronder een knipsel uit Trouw over de wedstrijd, de laatste regel van Ted Troost valt niet erg op, maar mag gelezen worden als een zware kanttekening bij de opstelling van Ton Boot in die periode...

Nederland vs. Turkije, 23 januari 2002, 73-89

Boot ontbreekt bij 'speeltuinvereniging'
Fred Troost − Trouw, 24/01/02

DEN BOSCH - Over De Maaspoort hing gisteravond de schaduw van een afwezige: Ton Boot. Tegen wil en dank dwaalde zijn geest door de catacomben, maar de beste basketbalcoach van Nederland liet bij de interland voor EK-kwalificatie tegen Turkije (73-89) verstek gaan. Boot houdt niet van een ,,speeltuinvereniging van nul belang.''

De coach van de Astronauts werd de afgelopen weken middelpunt van een zelf gecreëerde rel. Dat hij niets ziet in het nationale team, is niet zo vreemd. Maar zijn aversie tegen Oranje is zo gegroeid dat hij de spelers van zijn club verbood op de invitatie van bondscoach Maarten van Gent in te gaan. Zo'n order is tegen de afspraken, waarvoor ook de voorzitter van Astronauts getekend heeft.

Met zijn actie heeft Boot verschillende partijen klem gezet, inclusief zichzelf. Speler Angelo Flanders dreigt vooralsnog het grootste slachtoffer te worden; hij werd voor twee clubwedstrijden geschorst omdat zijn coach hem gebood te bedanken. Zo sneed Boot ook in zijn eigen vlees.

Toch is er wel wat voor zijn mening te zeggen, geeft ook Hans Gootjes, directeur van de basketbalbond, toe. ,,We staan voor een keuze. Of we moeten accepteren dat het nooit wat wordt, of we gaan ons meer richten op de jeugd.'' Daarmee praat hij precies in het straatje van Boot die ook vanuit de jeugd een nieuw begin wil.
Ondanks het conflict praten de partijen nog met elkaar. ,,Boot is de hoofdrolspeler in dit korte-termijnconflict'', vindt Gootjes. ,,We hebben mensen als hem hard nodig en zouden dom zijn als we iemand met zijn expertise niet zouden gebruiken. Hij heeft als hefboom gefungeerd om de zaken scherp te stellen en door die opstelling werkt hij mee aan een nieuwe aanpak.''

Hij bestrijdt dat, zoals Boot in Langs de Lijn betoogde, het Nederlands team een speeltuinvereniging is: ,,Dat is natuurlijk niet zo. Het is ons vlaggenschip. Onze identificatie naar buiten wordt mede door dat team bepaald.''

Over dat team woei in De Maaspoort ook een Turkse storm. Op de tribunes, waar nauwelijks een Nederlandse aanhanger te ontwaren viel, heersten Turkse nationale gevoelens. Rode vlaggen met de halve maan domineerden. Het gevolg liet zich raden. Een hartstochtelijk meegezongen Turkse nationale hymne, een zwijgend beluisterd Wilhelmus. Behalve tegen de onrust in de voorbereiding vocht het Nederlands team ook nog eens tegen het publiek.

Soms ging de storm even wat liggen en daardoor bleef Turkije altijd in het zicht van de Nederlanders. Bij 65-67 in het vierde kwart was het zelfs even windstil, maar allengs wakkerde de storm weer aan en uiteindelijk werd het verschil zestien punten.

Toch was aanvoerder Hein Gerd Triemstra niet eens ontevreden met al die Turkse kijkers. Refererend aan het duel tegen Oekraïne dat 207 toeschouwers trok, zei de aanvoerder: ,,Beter een volle zaal dan een lege. In Turkije zijn ze allemaal tegen je, maar ze zijn er tenminste en het motiveert je in je spel als je steeds geluid hoort.''

En dan was er nog een lichtstraal die af en toe De Maaspoort binnenscheen. Marcel Huijbens, vorig jaar als international gestopt, was gemotiveerd genoeg om nog eens in 'zijn eigen' hal te schitteren. En dat deed-ie. Met de mooiste acties en met schitterende scores. Hij had zichzelf bij Van Gent gemeld. Huijbens, die komend weekend ook meegaat naar Zwitserland, trok en sleurde, was de beste man van het veld, goed voor twintig punten en daarmee topscorer en maakte pas vijf minuten voor tijd ongewild plaats met vijf persoonlijke fouten.
Met z'n 34 jaar was Huijbens de oudste man van het veld. Dat werpt een interessant licht op de mening van Boot dat het Nederlands team moet verjongen.


Marcel Huijbens terug in de Maaspoort



De Selectie van toen (info: Stg. American Sports)

Twaalf 'nieuwe' gezichten in Oranje

De Nederlandse Basketball Top heeft de lijst van 24, door bondscoach Maarten van Gent geselecteerde spelers, doorgegeven aan de FIBA. Die lijst kan nog in detail worden gewijzigd en is vanaf begin november bindend voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden. Ten opzichte van de lijst van de vorige bondscoach Bob Gonnen, staan er twaalf andere spelers op. Belangrijkste nieuwkomer is natuurlijk Rik Smits. Verder behoren de vernederlandste Amerikanen Kendall Mack (EiffelTowers, foto), Drew Henderson (Landstede) en Mo Smith (ex-Werkendam, nu Strassbourg) tot de 24 van Van Gent. Opvallend is ook de terugkeer van Cees van Rootselaar in de selectie.
Als er nieuwkomers zijn, zijn er natuurlijk ook afvallers. Opvallendste naam in dat rijtje is die van Mike Nahar. De forward van het Italiaanse Montecattini voelde niet voor een uitverkiezing na de problemen met de verzekering eerder dit jaar. Toen Nahar in het voorjaar zou meespelen in de Ricoh Classic (waarvoor Nederland zich op het laatste moment terugtrok) was de verzekering volgens de speler en zijn zaakwaarnemer Rolf Franke onvoldoende geregeld. Het betrof zijn salaris brutto, in plaats van netto en vervolgens nog eens de helft, omdat hij op dat moment zonder club zat.

In de huidige selectie is ook geen plaats meer voor onder anderen 'veteraan' Marcel Huijbens (Canoe Jeans, foto), rookie-of-the-year Ron Bostel Canoe Jeans), Jeroen Barth (Vanilla), Bas de Voogd (EiffelTowers), Ralf Melis (EiffelTowers) en Eelco Derks (Gunco) Nederland speelt in november en januari de resterende vijf wedstrijden in de groep. De reeks wordt op 22 november in Rotterdam geopend tegen Israël, vervolgens wordt er in Zweden gespeeld (25 november) en dan in Den Bosch op 29 november tegen Bosnië-Herzegovina. In de eerste maand van 2001 volgend dan nog de wedstrijden tegen Bulgarije uit (24 januari) en Finland thuis op de 27e, waar is nog niet bekend.

Of Van Gent bij die wedstrijd kan beschikken over Geert Hammink en Francesco Elson is nog maar de vraag. De FIBA stelt weliswaar dat internationals vrijgegeven moeten worden voor EK-wedstrijden, maar hun clubs respectievelijk AEK Athene en Bracelona hebben zich losgemaakt van de FIBA en nemen deel aan de 'wilde' Euroleague. Er zijn dan wel geen wedstrijden voor die Euroleague op de EK-data, maar dat wil niet zeggen dat de clubs hun spelers zondermeer vrijaf geven.

De selectie van Maarten van Gent bestaat uit de volgende spelers:
Roberto van den Broek (Gent, Bel), Francesco Elson (Barcelona), Angelo Flanders (Image Center), Jos Fredreriks (Vanilla), Geert Hammink (AEK Athene), Sydmil Harris (Ricoh), Drew Henderson (Landstede), Raoul Heinen (Ricoh), Sander van der Holst (Ricoh), Daniel 'Chip' Jones (Image Center), Vincent Krieger (Hasselt, Bel), Kendall Mack (EiffelTowers), Francisco de Miranda (Limoges (Fra), Cees van Rootselaar (Omniworld), Koen Rouwhorst (Ricoh), Peter van Rij (Braunschweig, Dui), Hanno Schoenmaker (Omniworld), Eric van der Sluis (Ieper, Bel), Maurice 'Mo" Smith (Strassbourg), Rik Smits (geen club), Gert-Hein Triemstra (MPC Donar), Ronald van Velzen (Omniworld), Jerôme de Vries (Gunco), Harm van Woerkom (Landstede).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten