vrijdag 2 oktober 2015

PREVIEW / DBL 2015-2016 / SPM SHOETERS DEN BOSCH / SPORT&STRATEGIE: Shoeters gaat het met 10 Nederlanders Doen!

Helemaal uniek is het natuurlijk niet - zelfs niet de laatste jaren - dat een club in de DBL met (vrijwel) alleen maar Nederlanders gaat spelen; onder druk van de financiële beperkingen deden in de laatste jaren Apollo Amsterdam, Challenge Sports Rotterdam Basketball College en Weert het al eerder.

Ook op wat langere tijd bekeken was er af en toe wel een club die - sinds de Amerikanen hun intrede deden in de Hoogste Nederlandse Mannen Divisie - de strategische keuze maakte om met een harde kern van Nederlanders te gaan spelen, en deze hooguit op enkele plaatsen te versterken met Buitenlanders - ik noem ooit Den Helder, Amsterdam, en Rotterdam, en ben dan vast nog niet helemaal uitputtend.

In het 'Eiffel Towers-tijdperk' werd al een aanzet gedaan tot de verstrekkende strategische keuze nu - nog maar een (1!) Buitenlander bij SPM Shoeters; maar die keuze - nu zo'n 7-8 jaar terug was eigenlijk 'Hinken op Twee Benen' - de beste Nederlandse spelers bij de beste tegenstander wegkopen, maar tegelijk ook gokken op hele dure Amerikanen (met aan enkelen een 'vlekje'), en daarmee 'Kampioen worden en Europa Veroveren'... Dat werkte dus niet echt...

Dus wat er nu in Den Bosch gebeurt is - voor die club/stad - uniek: nog maar een buitenlander - en dan nog een Serviër op de cruciale en de laatste jaren niet optimaal bezetten C-positie ook -, de harde kern van Nederlandse Toppers/Veteranen handhaven, en deze aanvullen met juist 'up-and-coming' Jonge Nederlandse Toppers/Talenten.

Na een voorbereiding die - juist door deze keuze voor veel spelers en een coach van Oranje Basketball - extreem kort was, gaat SPM Shoeters zondag in eigen huis - de Maaspoort - voor de eerste Prijs - de SuperCup -, en dat dan tegen Donar Groningen die altijd - en nog steeds - voor een bijna tegengestelde keuze maakt en maakte: Buitenlanders als kern, en die aanvullen met beschikbare Nederlanders. Met na een aantal jaren Ivica Skelin nu - eindelijk(?) - Erik Braal als coach; voor Braal de eerste keer dat hij in een van de grootste basketball-steden, met een budget aan de gang mag dat ongeveer vergelijkbaar is dat van de andere Topclubs. Braal legt de laat ook hoog, dat meldde hij al aan de Noordelijke Media: "Gaan voor het Kampioenschap!" En met alleen de ook al nieuwe Yannick Franke bij Oranje Basketball, heeft hij met zijn ploeg wel redelijk ongestoord kunnen voorbereiden.

Een en ander impliceert natuurlijk dat aan het verloop van de SuperCup-wedstrijd aanstaande zondag, nog niet al teveel conclusies mogen worden verbonden...

Maar het zou toch best wel eens een leuke en interessante wedstrijd kunnen worden. Ik ga hem in ieder geval met veel interesse bekijken, en ik hoop dat velen dat met mij gaan doen, zodat de hausse aan aandacht en sfeer die de Zomer van 2015' - met veel Oranje Basketball en positieve kritieken! - doorgetrokken kan worden naar de Nationale Mannen Competitie...want juist DAAR is de komende jaren toch ook heel VEEL WERK AAN DE WINKEL!

Ik hoop u allen te zien, Zondag 4 Oktober, 14:00 uur, Maaspoort Den Bosch, SPM Shoeters vs. Donar Groningen !


Onderstaand een verhaal van Sport&Strategie.nl:



SPM Shoeters verdedigt basketbaltitel met tien Nederlanders
4 juli 2015 // Bonden // Door: Roelof Jan Vochteloo
SPM Shoeters verdedigt basketbaltitel met tien Nederlanders
De nieuwe aanwinst van SPM Shoeters: Leon Williams.
Donderdag maakte landskampioen SPM Shoeters bekend dat spelverdeler Leon Williams Landstede Zwolle verruilt voor de roemruchte Bossche basketbalclub. Na vorige week al Maarten Bouwknecht en Valentijn Lietmeijer te hebben aangetrokken telt de selectie van SPM Shoeters voor komend seizoen maar liefst tien Nederlanders. Alleen voor de center-positie trekken de Bosschenaren een Amerikaan aan. Een opmerkelijk gegeven, dat op het conto van technisch manager Jos Frederiks geschreven mag worden.   

Frederiks, oud-speler van de club en -international, is sinds 2010 verantwoordelijk voor het technisch beleid van de zestienvoudig landskampioen. "Toen hebben we besloten om met een grote kern Nederlanders te spelen en Amerikanen alleen daar te plaatsen waar nodig.” Frederiks had als speler meegemaakt dat hij als enige Nederlander in het veld stond en was tot de conclusie gekomen dat het hogere niveau van de competitie destijds niet opwoog tegen het verlies aan binding met het publiek en de commercie.

Maximaal vier buitenlanders 

In zijn visie werd hij gesterkt door een in 2011 ingestelde regel van de FEB, die clubs oplegt dat ze maximaal vier buitenlanders in hun selectie mogen hebben. Frederiks: "Enkele clubs in de staart van de Eredivisie spelen ook met weinig of geen Amerikanen, maar wij zijn het enige team dat met tien Nederlanders echt voor de titel gaat.” Daarbij benadrukt hij dat SPM Shoeters niet koste wat het kost voor Nederlandse spelers gaat. "Ik word afgerekend op de kwaliteit van het team en als we voor een bepaalde positie geen goede Nederlander kunnen vinden, dan trekken we een Amerikaan aan. Met Leon Williams hebben we weer een Nederlandse spelverdeler en alleen de center-positie moet nu nog ingevuld worden. Wellicht spelen we over twee seizoenen met elf Nederlanders, maar zoals ik al zei: dat is niet per se ons doel.”   
Wellicht spelen we over twee seizoenen met elf Nederlanders, maar zoals ik al zei: dat is niet per se ons doel - Jos Frederiks (SPM Shoeters) 

"Hier moeten we eigenlijk naartoe”, zo luidt volgens Frederiks de reactie van veel clubs en kenners op de recente ontwikkelingen bij SPM Shoeters. "Onze fans vinden het leuk dat Nederlandse jongens zich voor langere tijd aan ons binden. Straks valt of staat het natuurlijk wel met onze prestaties. Die emotie in de sport maakt het leuk en lastig tegelijkertijd.” 

‘Geen toeval’ 

Volgens Frederiks, die naast technisch directeur bij de club ook directeur van hoofdsponsor SPM is, is het geen toeval dat Nederland zich juist nu voor het eerst sinds 1989 weer heeft geplaatst voor het EK, dat in september in Kroatië, Frankrijk, Duitsland en Letland gespeeld wordt. "Doordat de Nederlanders de laatste jaren meer speeltijd krijgen hebben ze zich meer dan tevoren kunnen ontwikkelen. Vier jaar geleden was het ondenkbaar om met tien Nederlanders voor het kampioenschap te gaan. Nu durf ik te stellen dat de kans groot is dat we onze titel met succes verdedigen.” Hij besluit: "In eerste instantie proberen we een goed team neer te zetten, maar daarnaast hebben we met z'n allen de verantwoordelijkheid om te zorgen dat we de algehele kwaliteit van het Nederlandse basketbal omhoog stuwen.”



  • Roelof Jan
    Door: Roelof Jan Vochteloo
    Redacteur Sport & Strategie
    Roelof Jan Vochteloo (1983) schrijft onder andere voor Sport & Strategie, SPORTNEXT Magazine en NLCOACH. Vochteloo werkte mee aan De Sportsponsors Top 100 Aller Tijden en is de regisseur van LEAGUE, een documentaire over korfbalbolwerk DOS'46.

Originele artikel 'Sportenstrategie' en nog veel meer interessante zaken, lees je   ---  Hier  ---


En volgens Basketball-Historicus en Archivaris Jacob Bergsma staan er veel potentiële mijlpalen voor de deur; je leest het --- Hier --- op de site van de DBL.

Ook in het Brants Dagblad aandacht voor 'SPM Shoeters Going Dutch', je leest het --- Hier ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten