zondag 22 maart 2015

Regeltjes - Bureacratie 'Hoe Tinkebell een minuscuul dingetje vergat...'

Tinkebell

Hoe Tinkebell een minuscuul dingetje vergat


Tinkebell − Trouw, 17/03/15, 12:16
© anp. "Op de vraag of Fred Teeven (foto) een voorbeeld kon geven van gepast geweld bij vluchtelingen tijdens een deportatie naar, noem eens wat, Afghanistan, beeldde hij uit hoe er dan bijvoorbeeld vier man marechaussee op de armen en benen van één vluchteling gingen zitten."
COLUMN Afgelopen jaar ben ik verhuisd en dat was nogal een hoop gedoe en geregel. En zo gebeurde het dat ik een minuscuul dingetje vergat. Namelijk het registreren van mijn verhuizing bij de gemeente. Ongeveer anderhalve maand geleden toog ik alsnog naar het stadsdeelkantoor om mijn nieuwe woonsituatie te registreren.
  • Vragen om uw stembiljet en een machtiging, wanneer u niet van plan was te gaan stemmen, mag ook niet
Helaas. Dat ging niet. Nieuwe regels. Tot een paar jaar terug hoefde je je alleen maar aan het loket te melden met een paspoort.

Tegenwoordig wil de gemeente bewijs zien dat je wel echt woont waar je woont en moet er dus een (huur)contract mee. Dat had ik niet bij me, dus de gemeentelijke inschrijving ging voor dat moment niet door. En toen vergat ik de hele zaak. En toen... besefte ik afgelopen week ineens de straf die ik voor mezelf had gecreëerd door mijn registratieverzuim. Ik mag morgen niet stemmen.

Democratische regels
Ik kén de regel. Daarom voel ik mezelf nu extra stom. Er gelden in ons land vele regels die ik absurd vind, en de beste manier om met die absurde regels te dealen is door er rekening mee te houden. Dan heb je er het minste last van. Althans, in de meeste gevallen. Er bestaan regels waar je zoveel rekening mee kan houden als je wilt, maar de situatie wordt nooit iets wat lijkt op een wenselijke toestand.

Zomaar een greep uit democratisch afgesproken regels waar ik het zeer mee oneens ben (en die daarmee de waarde van mijn stemrecht aangeven).

Vluchtelingen die nog in hun asielprocedure zitten, wat soms jaren kan duren, zijn zolang het proces duurt illegaal en mogen niet werken. Nee, ook vrijwilligerswerk doen mag niet volgens de regels. Ik heb eens geprobeerd een uitgeprocedeerde, onuitzetbare jongen uit Zuid-Soedan aan vrijwilligerswerk in de bejaardenzorg te helpen (het is zijn droom om voor ouderen te zorgen). Maar dat ging niet door. De reden? De werkgever krijgt een boete van 12.000 euro als iemand zonder papieren op vrijwillige basis wat werkzaamheden verricht.

We hebben een actief muskusrattenuitroeibeleid. Dat betekent dat wie een muskusrat ziet, verplicht is het dier te doden of om een expert in te schakelen die het dier doodt. Ook al is de reden voor deze regel een nooit bewezen argument: namelijk dat de muskusrat onze dijken zou vernielen (dit wordt door diverse milieugroepen tegengesproken).

Onze marechaussee mag in sommige (discutabele) situaties 'gepast geweld' gebruiken.

Zitten op armen en benen
Ik was toevallig aanwezig bij de laatste commissievergadering waar Fred Teeven als staatssecretaris aanwezig was. Op de vraag of hij een voorbeeld kon geven van gepast geweld bij vluchtelingen tijdens een deportatie naar, noem eens wat, Afghanistan, beeldde hij uit hoe er dan bijvoorbeeld vier man marechaussee op de armen en benen van één vluchteling gingen zitten. Ja, volgens de regels.

Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat iedereen zich altijd aan de regels houdt... Want tape over de mond van een vluchteling plakken en een zak over diens hoofd trekken mag bijvoorbeeld niet. Maar ik geloof dat het wel gebeurt.

Vragen om uw stembiljet en een machtiging, wanneer u niet van plan was te gaan stemmen, mag ook niet. Ook niet als ik er bij vertel dat ik van plan was ChristenUnie te stemmen. Maar ik doe het dus wel. Bij dezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten