donderdag 8 juli 2021

SHARTIE AART DEKKER / FIBA BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE: ZZ Leiden loot Belfius Mons-Hainaut / PLAY-IN VIA UITERMATE INGEWIKKELD SYSTEEM /

#BasketballCL

Basketball Champions League 2021-22

Draw explained

5 jul. 2021

*
 

SHARTIE AART DEKKER

FIBA BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE -

PLAY-IN UITERMATE INGEWIKKELD SYSTEEM

Zorg en Zekerheid Leiden loot Belfius Mons-Hainaut(België)

Nog niet zolang geleden stond Europa  - zeker het deel dat Europees Clubvoetbal Adept is -  even op zijn kop; terwijl er een UEFA-congres waar over aanpassingen betreffende deelname en (financiële) verdeelsleutels zou worden gepraat en beslist aanstaande was, maakte 'de Super League'  - een select groepje van de grootste en machtigste voetbalclubs in Europa -  bekend hoe zij al op zeer korte termijn nog veel meer macht en geld naar zich toe dacht te gaan trekken.

'Het Volk' in een aantal grote voetballanden kwam in opstand, een aantal politici zag kansen zich te profileren en het plan liep in no-time (definitief?) schipbreuk...

Nogal wat ontwikkelingen in het Europese Voetbal zien we vroeger of later ook in het Europese Basketball; denk aan de manier waarop EK's worden georganiseerd. En het Europese Clubbasketball kent dus als sinds 2000 een soort van Super League; alleen heet deze EuroLeague. Tussen die league en de twee door Fiba georganiseerde clubcompetities  - de Fiba Basketball Champions League en de Fiba EuropeCup -  zit dan ook nog de ULEB Cup. Tussen de organiserende instanties is er al lange tijd sprake van de nodige strijd.

Sinds 2016-2017 gebruikt Fiba haar niet onaanzienlijke commerciële en organisatorische kracht door zelf de Fiba Basketball Champions League te organiseren, en zo op het oog ontwikkelt die competitie zich snel en voorspoedig; meer en meer clubs die eerder trachten om zich te manifesteren op het niveau van EuroLeague en/of ULEB Cup, kozen recent voor deelname aan de door Fiba georganiseerde competitie(s). Dat kan hoogstwaarschijnlijk niet los gezien worden van (o.a.) het prijzengeld dat gepaard gaat met deelname aan de groepsfase en de rondes daarna. Iedere club die zich plaatst voor de groepsfase kan €50,000 bijschrijven en in de ronden daarna loopt dat bedrag stevig op, de uiteindelijke winnaar kan in totaal op zo'n  rekenen €1.220.000 aan prijzengeld rekenen.
 
Net zoals in het voetbal is de benaming 'Champions League' een beetje bedrieglijk: het zijn lang niet allemaal Kampioenen die deelnemen; de competitie wordt in aanzienlijke mate gedomineerd door clubs uit de grote basketball-landen, waarvan de traditioneel grootste clubs deelnemen aan de EuroLeague, ook nog een contingent aan de ULEBCup waardoor de ploegen die desondanks de topcompetitie van Fiba domineren zich in eigen competitie hooguit rond te top van de middenmoot bewegen.
 
Een gevolg daarvan is dan weer dat Kampieonen uit de kleinere basketball-landen  - zoals Nederland -  een zware Play-in-fase moeten zien te overleven om zelfs maar mee te mogen doen aan de lucratieve Groepsfase.

Tot nu toe heeft alleen Donar Groningen zelfs maar aan die Play-in mee mogen doen. Donar was er de eerste keer heel erg dichtbij; tot tweemaal toe werd gelijk gespeeld tegen Estudiantes uit Spanje, en dat bleek dus nipt niet genoeg; één puntje meer had de Groningers wel in die felbegeerde Groepsfase gebracht... De jaren erna leek het wel alsof kwalificatie ieder jaar een neuslengte verderaf kwam te liggen...

En nu is dus zelfs deelname aan die Play-in niet weggelegd voor het trotse Donar; ZZ Leiden eiste dat recht niet alleen via het winnen van het Kampioenschap van de DBL, maar ook daadwerkelijk op...

De Leidenaren lootten daar, na een uiterst ingewikkeld plaatsingsproces  - buiten de video bovenaan, staat dat hele proces ook beschreven in   ---  dit Artikel  ---  als eerste van drie hordes die genomen moeten worden Mons/Bergen uit België. Heeft Leiden daar een kans tegen?

Een simpel feit uit de Club-ranking van de Fiba Basketball Champions League: voor Nederland heeft slechts Donar Groningen meegedaan aan de (Play-ins) van deze hoogste Clubcompetitie van Fiba;  Donar bereikte de zo vurig verlangde Groepsfase nog nooit  - als u het mij vraagt inmiddels een trauma'tje in Groningen -  en staat in de Ranking op de 61e plaats met in totaal 5 punten.

Daar staan vier Belgische clubs tegenover; Filou Oostende (13e, 58pnt), Telenet Giants Antwerp (16e, 53pnt), Spirou Charleroi (63e, 4pnt) en Belfius Mons-Hainaut (71e, 2pnt). Antwerpen haalde hel leeuwendeel van die punten(40) in één seizoen; ze haalden toen de Final-4 en organiseerden die zelf in het Antwerpse Sportpaleis.

Maar ZZ Leiden lijkt mij zeker niet kansloos. De eventuele twee tegenstanders tussen Mons en de Groepsfase komen dan vervolgens uit het trio De’Longhi Treviso (Italië), London Lions (Engeland) en Bakken Bears (Denemarken), voorwaar geen kattenpis! Maar ook weer niet geheel onmogelijk..!

En het wordt wel tijd dat een Nederlandse deelnemer punten gaat scoren voor zowel de eigen Ranking  - de Ranking van deelnemende clubs over de laatste seizoenen -  en de voor plaatsing ook belangrijke  Landen Ranking , waar België tiende en Nederland 23e staat. Hoger komen op deze Rankings betekent een relatief eenvoudiger pad naar de Groepsfase en verder in de toekomst. Duimen maar voor Leiden iedereen - en dus niet alleen de directe aanhang van ZZ! Goede resultaten van een Nederlandse club zijn goed voor ALLE Nederlandse clubs!

De kaart waar Nederland hoort bij een groep kleinere Basketball-landen die nog niet met tenminste een club is doorgedrongen tot de Groepsfase van de Fiba Basketball Champeions League. (Groen = Deelgenomen aan de Groepsfase, Blauw = Alleen deelgenomen aan de Play-ins, Grijs = Helemaal niet deelgenomen, Bron: Wikipedia). Het zou mooi zijn als ZZ Leiden Nederland op Groen zou zetten.

(AD)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten