vrijdag 28 juli 2023

SHARTIE AART DEKKER / KUDO(NRC, 2021) / CARTOON HAJO: Schaatser Rutte 'Stil standing' everybody else down'


Cartoon van 'Hajo' voor NRC.nl, meer Hajo voor NRC   ---  Hier  ---

Nog meer Hajo   ---  Hier  --- &  voor Live-cartooning  ---  Hier  ---

SHARTIE AART DEKKER / KUDO(NRC, 2021) N.A.V. NRC-CARTOON HAJO

Schaatser Rutte 'Stil Standing' Everybody else Down' 

De cartoon zat nog in een van mijn vele knipselmappen, ik had er dus nog niets mee gedaan...

Februari 2021, Verkiezingscampagne en Wopke Hoekstra  - de ' stoere Fries', of in ieder geval dat was het beeld dat zijn campagnestaf graag voorschotelde -  reed  - realiseer je het was volop COVID19-pandemie, en we mochten bijna niks -  een wel heel erg scheve schaats; een paar rondjes aan de zijde van Sven Kramer  - een soort KloJo BoJo'tje dus en zakte in de media compleet door het ijs; een van de vele momenten waar hij zijn volkomen ongeschiktheid als politiek leider etaleerde.

 En ' Teflon Mark'?

Tsja, alleen maar het idee dat dat een vlotte schaatser zou kunnen zijn...Rutte heeft een hekel aan vallen  - een van de politieke lessen die hij vast in zijn oren knoopte was zijn voorganger Balkenende die in een ontmoeting met jeugdige skateboarders  - zou het dezelfde campagnemedewerker zijn geweest? Die vraag komt ineens bij mij op -  wel even op een skateboard zou stappen; FLATS, onderuit, een beeld dat oneindig vaak herhaald werd in de media...nee, op zoiets zal je Rutte niet betrappen. Die fietst  - vooral als er camera's in de buurt zijn -  vrolijk een appeltje etend door de stad. Zou iemand er ooit op gewezen hebben dat dat volgens het verkeersreglement helemaal niet mag, en dat de pm dus ook daar weer liet blijken dat wetten niet voor hem gelden? Ach, Who cares? Er is echt geen agent die hem op de bon zal slingeren... Maar goed, ik kan me 'Mark' dus niet voorstellen in welke sport dan ook; want dan kan er iets onverwachts gebeuren, en dat moeten we niet hebben... Zijn lichaamsbeweging bestaat uit vingeroefeningen op een piano  - of zou dat ook weer slechts beeldvorming zijn, net als dat gitaarspelen van protegé Sander Dekker? Zou zo maar kunnen! Nou ja, af en toe die fiets dus... 

Maar nu vind ik het prentje eigenlijk nog leuker dan toen... Want het staat voor die eindeloze lijst aan politieke slachtoffers die hij  - naast natuurlijk een onwaarschijnlijk grote groep gewone Burgerslachtoffers van zijn beleid en uitvoering -  langs de kant van de weg achter zich liet, terwijl hij altijd maar weer doorging alsof en niets gebeurd was...nou ja, of in een wak dus..

(AD)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten