maandag 10 juni 2024

COLUMN AART DEKKER / KORTE TERUGBLIK BNXT NEDERLAND ´23/´24 & PREVIEW CROSS-BORDER FINALE ´What´s Next? ´: BNXT Nederland 2023-2024; Moodswings, Ups-and-downs, Hollen of Stilstaan...maar één overstoorbare factor; het Team van ZZ Leiden. What´s Next? / PROFESSIONEEL MANNEN CLUB BASKETBALL NEDERLAND & BELGIE /

 

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball

9 jun 2024  
 
Tickets & (live-)streams: www.zzleiden.nl 
 
De streams en Aftermovies van ZZ Leiden Basketball zijn kunstwerkjes op zich. 
 
Wat is de overtreffende trap? Deze MiniMovie. De ZZ movie magiër heeft alle 6 Leidse titels opgedoken uit de videoarchieven. En er deze heerlijke en meeslepende compilatie van gemaakt. Met als invalshoek de rivaliteit tussen Leiden en Den Bosch in de jaren '70 en '80, en hoe die nog steeds doorwerkt in 2024. Van alle vier de wedstrijden in de serie van 2024 zijn de allerlekkerste momenten geselecteerd. Dus ... Geluid: AAN. Stoelriemen: VAST. Ready for take-off!

BNXT Nederland 2023-2024; Moodswings, Ups-and-downs, Hollen of Stilstaan...maar één overstoorbare factor; het Team van ZZ Leiden. What´s Next?


Al 15-20 jaar geleden begon ik te schrijven over de noodzaak van een gezamelijke competitie van Belgiè en Nederland; liever nog met Luxemburg erbij, en met als uiteindelijke doel een Northsea League met zoveel mogelijk andere kleinere basketball-landen in Noord-West-Europa erbij...maar goed, je moet ergens beginnen+ dus mij hoor je niet klagen over de eerste drie jaar BNXT League met (nu) 20 Belgische en Nederlandse clubs.


Valt er dan niets te verbeteren?


Natuurlijk; heel veel zelfs!


Laat ik ik kort bestek – de langere en definitievere versie volgt dan later wel in diverse afleveringen – een paar dingen noemen aan de hand van het afgelopen seizoen in Nederland, en de aanstaanden Cross Border Play-offs tussen – alweer! – Filou Oostende vs. Zorg en Zekerheid Leiden.


Het seizoen duurt lang (misschien wel TE lang), maar de playoffs zijn voorbij voordat iemand buiten de hard-core Basketball-Liefhebbers (in Nederland) er ook maar iets van mee hebben gekregen. Dat heeft te maken met het totale gebrek aan aandacht in de landelijke media en Nederland, maar dat heeft op zijn beurt – naast het falen die landelijke media geintersseerd te krijgen in de BNXT League – ook best iets te maken met de planning van BNXT, en het onvermogen ´het Verhaal´ van het professionele mannen clubbasketball te vertellen...


Hollen of stilstaan


Ik schreef vorig jaar al eens een column ´BNXT; (teveel) Sturen op numbers en Schedules´. De essentie van dat verhaal: in plaats van strategisch naar een doel – een grote, sterke league die de markt in België en Nederland optimaal afdekt en bedient – toe te werken, wordt er van jaar tot jaar gekeken welke teams worden toegelaten – en, want dat is al gezegd, zelfs te laten degraderen, ´optimaal zou zijn 18 (of zelfs 16 clubs) – wordt er vooral gekeken hoe het volgende seizoen moet worden vormgegeven. Dat leidde dit seizoen tot een wedstrijdschema van ´hollen en stilstaan´, vooral in Nederland. Soms waren er maar drie wedstrijden in een week, soms helemaal geen, en dan weer negen of tien. Dat is niet goed! Er zijn dan wel nog niet zo heel veel niet clubgebonden basketball-liefhebbers, maar daar moet je wel naar toe! En dat betekent: een schema met een goede spreiding van wedstrijden in de tijd en geografie; dat wil zeggen regelmatig wedstrijden op bereikbare afstand over het hele seizoen op de agenda. Het afgelopen seizoen kwam mede daardoor ontzettend langzaam op gang, terwijl nu de playoffs domweg worden afgeraffeld waarbij de wedstrijden elkaar op voor de media – en die algemene basketball-liefhebbers – onmogelijke dagen, kort achter elkaar opvolgen. De zalen zijn dan – nu eindelijk – wel uitverkocht; ze zijn bevolkt door clubgebonden fans, wat basketballjunkies van elders en wat regionale media.


Dat helpt niet van BNXT een sterk merk te maken, het helpt zelfs de in de eindfase nog spelende clubs niet, en al helemaal de meerderheid van clubs die de playoffs niet eens haalden of binnen drie dagen uitgeschakeld werden in de eerste ronde van de ´apotheose van een basketballseizoen´.


Ik denk dan ook dat we – juist ook in de nieuwe opzet van het volgende seizoen – naar een totaal nieuwe vorm van het wedstrijdschema toe moeten. Daarover in een volgende aflevering meer.


Moodswings, Ups-and-downs


Was het dan een saai seizoen?


Misschien wel voor wie de wedstrijden volgde via de media en/of (veelal matige tot niet te pruimen) Live-streams. Maar ik denk dat er voor de mensen die de moeite namen naar de zalen te gaan, en zich een beetje verdiepten in de verhalen en drama´s die zich afspeelden, genoeg te beleven viel. Ik denk dat je bijvoorbeeld de hondstrouwe fans in Leiden – die zelf natuurlijk een onderdeel zijn van ´The Show´, óók in die nieuwe zaal die voor ´echte topsport´, zeker aanvankelijk, zo tekort schoot – écht niet zal horen klagen over ´een saai seizoen´! Maar daar kreeg zelfs de rest van de Nederlandse basketballwereld maar bitter weinig van mee...


Natuurlijk is het zo dat voor iedere club, ieder seizoen een kwestie van ´ups-and-downs´ is. Maar die verhalen moet je wel meekrijgen om ze mee te kunnen beleven, en die kennis en dat gevoel – vertaald in verhalen die een groot publiek bereiken – zijn een essentieel onderdeel van het beleven van het basketball. En daar ontbreekt het dus ten ene male aan bij de BNXT van dit moment; stats, korte samenvattingen in tekst en beeld zijn verregaand ontoereikend om ´het verhaal van het basketball´ bij een groot publiek te krijgen.


Één onverstoorbare factor; het Team van ZZ Leiden


De laatste drie seizoenen verrast het TEAM van Zorg en Zekerheid Leiden – en daarmee bedoel ik dan de spelersgroep, de staf, en harde kern van de kleine organisatie, de vele vrijwilligers en de harde kern van fans – de Blauwe Brigade en omstreken – vriend en vijand. En dat dan keer, op keer op keer. Bij aanvang van dit seizoen waren er zelfs binnen de gelederen van die omgeving die ik hierboven opsomde mensen die helemaal niets van dit Team verwachtten; ´we mogen blij zijn als we van teams als Den Helder Suns winnen´, tekende ik toen op in mijn mentale notities. Ikzelf zag het niet zo somber in, en was er van overtuigd dat er aan het einde van het seizoen weer een zeer competitief team zou staan. Maar dit clubje overtrof ook mijn optimistische verwachtingen: dat ZZ Leiden Heroes Den Bosch gedecideerd in vier wedstrijden aan de kant zou schuiven, de tweede ronde van de Fiba Europe Cup zou bereiken, en daar zelfs de latere Halve finalist Varese tweemaal zou verslaan? Nee dat had zelfs ik niet verwacht..! En dat is te danken aan die ene – inmiddels onverstoorbare – factor; het Team van ZZ Leiden te danken.


What´s Next?


Een simpeler playoffs-schema dan het buitengewoon ingewikkelde van de vorige twee seizoenen, ja dat was wel noodzakelijk. Maar de hele Belgisch-Nederlandse strijd in de apotheose van het seizoen inkrimpen tot een Best-of-three en die dan ook nog eens verspelen binnen vijf wedstrijden? Dat is volgens mij het kind met het waswater weggooien; of wel ´afraffelen´.


Niet goed dus!


Maar het is wat het is: over een uurtje spelen Zorg en Zekerheid Leiden en Filou Oostende voor de tweede op opeenvolgende keer tegen elkaar in de BNXT Finals Cross Border...Leiden was Finalist in iedere Finale tot op heden, en kan dus een heuse ThreePeat boeken bij winst.


Zoals altijd kan je niet anders dan Filou Oostende als de grote favoriet zien. Maar dat was ook bij de vorige twee ontmoetingen in de playoffs het geval, en de spelersgroep en staf van ZZ Leiden is inmiddels uitgeroeid tot een onverstoorbare machine. Ondanks dat de gemiddelde leeftijd – en bij de meeste betrokken spelers – ook de ervaring op hoog niveau beperkt is; het geheel is zelfverzekerd, onverstoorbaar, best al behoorlijk ervaren, en – gezien het budget – simpelweg ijzersterk. Ik kan me niet voorstellen dat Oostende zich nog een keer de kaas van het brood zal willen laten eten...maar dat dacht ik de vorige keren ook...


Dus wie weet welk konijn ZZ Leiden deze keer weer uit de hoge hoed zal toveren...


Ik hoop in ieder geval een mooie serie!


Vanavond 20h30 via de Live-streams te volgen,

woensdag 20h00 in Arena 1574 te Leiden,

en zo nodig vrijdag in Oostende en via de Live-streams...


Veel plezier!


AART DEKKER


Natuurlijk werd er al gevierd in Leiden:

 

Huldiging Zorg en Zekerheid Leiden bij het stadhuis - toespraken Doug Spradley en burgemeester

 

 

zaterdag 8 juni 2024

FOSU / HIJ HAD EEN GEWÈLDIGE CAMPAGNE GEHAD..! / MAAR NU: Vinden Fokke & Sukke het zó #zielig voor Thierry en #FvD! / GEEN GROTER VERMAECK DAN LEEDVERMAECK /

Van NRC.nl op  8 jumi 2024, meer NRC FoSu   ---  Hier  ---

en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---

 

WORD EEN JAARTJE OUDER; ZIT OP HET RANDJE-TIJD VOOR WAT ONDERZOEK: Is suiker echt zo slecht voor je?

Is suiker echt zo slecht voor je?

maandag 3 juni 2024

MIJN FAVORIETE SHOW (IN MIJN FAVORIETE BUITENLAND) DRAAIT WEER OP VOLLE TOEREN: Iceland Volcano Eruption Update; Large Eruption Begins, Partially Explosiv

Iceland Volcano Eruption Update; Large Eruption Begins, Partially Explosive

zaterdag 1 juni 2024

KOM OP! / EUROPESE VERKIEZINGEN 6 JUNI 2024 / SHARTIE AART DEKKER GOEDE SP-SPOT / RAAK! /

 

KOM OP! - EUROPESE VERKIEZINGEN 6 JUNI 2024

SHARTIE AART DEKKER GOEDE SP-SPOT

Allereerst de slogan; geldt altijd voor iedereen die in een democratie die kans krijgt om te gaan stemmen: gewoon doen!

Traditioneel blinkt de SP uit in het maken van Verkiezingsmateriaal, vaak spectaculaire spots met goede muziek eronder.

Blijkbaar is zelfs de geldkist van de SP niet onuitputtelijk, want dit spotje lijkt me niet erg duur om te maken.

Toch...dit spotje zegt alles wat het zeggen moet, is kort en krachtig; petje af!

(AD)