dinsdag 3 september 2024

#FTiNBB / #BNXT BASKETBALL / COLUMN AART DEKKER: ´Saying ´goodbye´ is the hardest part´- DonarTV special: Drago Pasalic kijkt terug op zijn tijd als Technisch Directeur / FOREIGN TOPPERS NEDERLAND BELGIE PROFESSIONEEL MANNEN /

DonarTV special: Drago Pasalic kijkt terug op zijn tijd als Technisch Directeur (en speler)

*

Buitenlandse (Foreign) Toppers in het Nederlandse Basketball (FTiNBB)

SHARTIE AART DEKKER - Eruit springende buitenlanders die lang blijven;  

een teveel missende component #BNXT-clubs

´Saying ´goodbye´ is the hardest part´

Drago Pasalic

Ik herinner me het gevoel al van meer dan 40 jaar geleden; iets van weemoed en/of spijt als er een buitenlandse speler (of coach) waar ik ´wat´ mee had  - of dat nu was als speler waar ik mee samen had gespeeld, of een speler die ik jarenlang volgde en vaak had zien spelen, of een coach die weer uit Nederland vertrok nadat hij (zij) voor langere tijd echt iets toevoegde aan het Nederlandse basketball -  in ieder geval: een gevoel van verlies  - voor mij als persoon -  maar zeker ook een verlies voor het Nederlandse basketball.

Drago Pasalic  - hierboven aan het woord over zijn afscheid als TD na twee-en-een-half jaar als Technisch Directeur bij Donar, nadat hij natuurlijk ook als 3-4 jaar in het meest succesvolle team dat Donar ooit had als speler een essentieel deel van dat succes was -  hoort wat mij betreft zeker bij de categorie Foreign Toppers van het Nederlandse Basketball. Ook omdat hij naast bij Donar ook nog speelde in Leiden, en een tijdje iets deed in de jeugd-opleiding in Den Bosch.

Ik blijf het toch jammer vinden  - ook al snap ik best (het gebrek aan) de financiële middelen veel bepalen -  dat ´we´ in het Nederlandse Basketball niet in staat zijn meer continuïteit in te bakken en daarmee waardevolle personen langer vast te houden; ervaring is een ontzettend belangrijke factor in het bouwen van sterke organisaties, en mensen die langer blijven doen naarmate ze langer blijven steeds meer ervaring op. Daarnaast is ook herkenbaarheid voor het publiek cruciaal, en mijn gevoel zegt me dat die meerwaarde nauwelijks een rol speelt bij het proberen vast te houden van waardevolle mensen  -  als is het natuurlijk ook zo dat veel spelers/coaches domweg worden ´weggekocht´ door het buitenland...

Hoe het ook zij: Drago Pasalic nam afscheid als TD bij Donar, en gaat zich richten op een werkveld dat zich grotendeels achter de coulissen afspeelt, en daarmee gaat veel van zijn kennis, ervaring en herkenbaarheid voor het Nederlandse deel van #BNXT verloren. Ik hoop dat dat een tijdelijke zaak is, en dat hij ooit nog eens ergens dichter op het veld terug te zien zal zijn!

´Saying goodbeye is the hardest part´, sprak de sympathieke lange man; ik zeg hem dat na, al is dat in een net iets andere context als dat hij deze woorden uitsprak.

(AD) 


Ik had op deze Blog al heel lang een tag #TiNBB - staande voor Toppers in het Nederlandse Basketball -  (bijna?) altijd betrof dat voor september 2024 een Nederlander die in mijn ogen dat predicaat verdiende. Het moment dat ik dat predicaat aan iemand plakte was bijna altijd een stuk in de media, op een moment dat mij triggerde deze tag aan iemand te hangen. Buitenlanders in het Nederlandse basketball zijn (te) vaak passanten  - in mijn ogen een structurele zwakte van het vaderlandse basketball; buitenlanders zouden a) ECHT van toegevoegde waarde moeten zijn, en b) zoveel mogelijk langer dat een seizoen moeten blijven. Waarom? Omdat herkenbaarheid  - het echt leren kennen van een persoon, in de rol van speler of coach door het publiek, en dan bedoel ik niet alleen de thuissupporters van het betreffende team! -  van groot belang is. 

Ook omdat dat ´leren kennen´ ook de andere kant op werkt; een speler zal in de loop van de jaren Nederland - en de specifieke ins-and-outs van de andere plaatsen waar gespeeld wordt beter leren kennen en daar beter op in kunnen spelen.

´Vroeger´ sprak de oude man; waren er meer Toppers die langere tijd bleven  -  ik heb dat niet feitelijk onderzocht, maar mijn gevoel zegt me dat het wel een feit is... Tegenwoordig is het overgrote deel van de buitenlanders een passant die slechts een seizoen in Nederland speelt.

Des te meer reden om de uitzonderingen meer in het zonnetje te zetten!

maandag 2 september 2024

NRC-OPINIE CARTOON FOSU: Fokke & Sukke Studio Para Parijs...géén grap!

 

Van NRC.nl op  2 september 2024, meer NRC FoSu   ---  Hier  ---

en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---