maandag 6 juni 2011

Ook in Belgie wordt de stormbal gehesen: meer kans voor jonge Belgen!

Al jaren pleit ik in mijn diverse columns voor het van de grond trekken van een Be-Ne-Lux competitie of North-Sea League. Het komt er, ondanks gesprekken die plaatsvinden, maar niet van... Nu wordt ook in Belgie aan de noodklok geluid, ondanks dat Beldie er op alle fronten beter voor lijkt te staan dan wij in het Nederlandse Basketball. Als het ijzer heet is....

Basketcoryfeeën proberen Belgisch basketbal te redden

Enkele Belgische basketlegenden trekken aan de alarmbel. Onder meer Pieter Loridon en Willy Steveniers zeggen dat het Belgische basketbal ten dode opgeschreven is als de opgegane weg niet verlaten wordt. Daarom geven ze op woensdag 8 juni een persconferentie in Gent. Dat wist Loridon te melden in het één-programma 'De Zevende Dag'.
Volgens Loridon was het na de laatste wedstrijd van de finale van de play-offs duidelijk. Het niveau is de laatste jaren erg gedaald. Volgens hem is dat deels omdat er tweederangsbuitenlanders gehaald worden, die voorrang krijgen op de eigen jeugd. Het gaat zelfs zo ver dat van de 100 spelers in onze eerste klasse, er maar vijf Belgen zijn die meer dan de helft van elke wedstrijd spelen.

Herkenbaarheid
Aangezien er bijna alleen buitenlanders in onze eerste klasse spelen, is de herkenbaarheid verdwenen. Onze prachtige zalen zitten daardoor bijna nooit vol. Daarom willen de basketballegendes een nieuwe regel invoeren: maximaal vijf buitenlanders in een ploeg, en ten minste zeven Belgen, of spelers die in België hun opleiding hebben gekregen.

De zeven initiatiefnemers zijn Rudolf Van Moerkerke, Ronny Bayer, Willy Steveniers, Werner Rotsaert, Pieter Loridon, Carlos Sierens en Rik Samaey. Ze hebben hun eigen website, waar je een petitie kan ondertekenen om hun vraag kracht bij te zetten.
De spelers van kersvers landskampioen Charleroi. (© belga,(sg)05/06/11 14u01)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten