donderdag 29 september 2011

Brazilië staakt (weer) bouw omstreden stuwdam (DePers)

Ik weet niet of het met het aftreden van Lula als president te maken heeft, maar het ene na het andere verontrustende bericht uit Brazilië haalt bij ons de media. Het gaat dan om de toekomst van de groene longen, en de stabiliserende werking van het Amazonegebied. Zie ook het volgende bericht (dat op zich goed nieuws lijkt, maar hoe lang houdt deze beslissing deze keer stand?).

Een federaal gerechtshof in Brazilië heeft woensdag gelast dat de bouw van een grote stuwdam in de rivier de Xingu in de noordelijke deelstaat Pará wordt stilgelegd. De bouw van de Belo Monte-stuwdam zou de visserij van plaatselijke Indiaanse stammen verstoren, aldus de magistraten.

Het is de bedoeling dat de waterkracht van de centrale een belangrijke energieleverancier voor heel het land wordt. De dam van naar schatting ruim 8 miljard euro moet de op twee na grootste stuwdam ter wereld worden en circa 440 kilometer ten zuidwesten van de stad Belém verrijzen.

Naar schatting 500 vierkante kilometer tropisch regenwoud zou onder water komen te staan. Tienduizenden zouden hun woonplek moeten verlaten. Milieuactivisten en inheemse volkeren hebben het afgelopen jaar dan ook fel geprotesteerd tegen de aanleg.

,,We willen Belo Monte niet, want die maakt een eind aan onze rivieren, het oerwoud en ons leven'', zei het inheemse stamhoofd Raoni Metykire enige tijd geleden tijdens een betoging in de hoofdstad Brasilia.
De bouw van de dam is al een paar keer stilgelegd en vervolgens hervat. Het bedrijf dat de dam aanlegt, kan ook deze keer tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan. De aanleg van de dam is controversieel sinds de plannen voor de bouw dertig jaar geleden naar buiten kwamen
.The Belo Monte Dam (formerly known as Kararaô) is a proposed hydroelectric dam complex on the Xingu River in the state of Pará, Brazil. The planned installed capacity of the dam complex would be 11,233 megawatts (MW), which would make it the second-largest hydroelectric dam complex in Brazil and the world's third-largest in installed capacity, behind the Three Gorges Dam in China and the Brazilian-Paraguayan Itaipu Dam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten