zondag 2 juni 2013

Open brief van Emile Roemer (SP), over de veronderstelde 'Financiele Degelijkheid' van de VVD

Beste <>,

Het is de hoogste tijd om eens af te rekenen met een hardnekkig misverstand. NRC-Handelsblad onderzocht vorig jaar welke partijen het beste op de centen letten. En wat bleek? Van de 38 jaar dat de VVD de afgelopen decennia regeerde, zaten we 29 jaar met een begrotingstekort.

We hoeven natuurlijk niet zo ver terug om te zien dat de VVD-doctrine van plat bezuinigen een vernietigend effect op onze economie en samenleving heeft. Al jaren wordt nu snoeihard bezuinigd en de koopkracht van mensen verlaagd. De tekorten worden amper kleiner, de staatsschuld niet lager en de economische groei niet hoger. Precies het omgekeerde beleid is nodig om ons land er bovenop te helpen. Maar wij zitten met een kabinet dat dit als laatste in de wereld niet lijkt te zien.

Wat opvalt is hoe diep de VVD-doctrine ook is doorgedrongen in het denken van andere politici. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem is dezer dagen een gepassioneerde aanbidder van de 3%-norm geworden. Terwijl prominente VVD’ers als Wiegel en Bolkestein waarschuwen voor té hard bezuinigen, doen hij en Diederik Samsom er nog een schepje bovenop. Nog eens zes miljard euro willen de heren volgend jaar bezuinigen.

Dit zou een interessant politiek schaakspel zijn als de gevolgen voor gewone mensen niet zo groot zouden zijn. Tienduizenden mensen verliezen iedere maand hun baan. Het MKB wil wel, maar kán niet investeren omdat het geen krediet krijgt. Het vertrouwen in economisch herstel wordt maand op maand door Rutte en Samsom de kop in gedrukt.

Ik krijg steeds meer mailtjes en brieven van mensen die in de problemen komen. Ze kunnen hun zorgkosten niet meer betalen of vrezen voor de enorme huurverhogingen. En zelfs in gezinnen waar het nu nog goed gaat, groeit de angst dat de komende maanden inkomsten weg vallen. Dat is de werkelijkheid waar steeds meer Nederlanders mee te maken hebben.

Wat ik zie is dat Rutte en Samsom zich van die werkelijkheid hebben afgekeerd. Het anticrisisbeleid van Rutte komt niet verder dan kansloze oproepen om auto’s te kopen. En Diederik Samsom? Hij lijkt in slaap gevallen onder een deken van statistieken en cijfers. We zien hem op tv even twijfelen aan de 3%-norm, om daarna snel weer een sprintje naar het VVD-standpunt te trekken. Ondanks het historisch falen en de gevolgen in de samenleving van dit VVD-beleid, kiest hij ervoor slaafs achter de VVD-politiek aan te lopen.


Emile Roemer

Ps. Volgende week zaterdag organiseert Abvakabo FNV een grote demonstratie in Amsterdam tegen de afbraak van de thuiszorg. Ik ben er zeker bij en ik hoop u daar ook te zien. Handen thuis Rutte!

Kijk op de site van Abvakabo FNV voor meer informatie.

SP.nl | Nieuws | Standpunten | Agenda | Doe Mee | Studio SP | Contact

Geen opmerkingen:

Een reactie posten