zaterdag 14 september 2013

Stolte weer in verband gebracht met Fraude; Onderzoek naar fraude EU-subsidies Antillen

Ooit werd mijn levenswerk de nek omgedraaid door wethouder S. (CDA, Den Haag, o.a. Sport). Hij deed dit, terwijl hij expliciet wist dat het NIET zo was, door BV Team Ten Dreamers The Hague (dat was het werk waar ik 10 jaar mijn ziel en zaligheid in stopte) te relateren aan het woord 'fraude'. Hij deed het heel slim, de notulen van de desbetreffende raadsvergadering werden er zelfs van gekuist, maar het kwaad was geschied; alle oppositie-fracties, die zich rot vochten voor onze maatschappelijk en sportief succesvolle club in de Oude Wijken van Den Haag, dachten 'fraude, daar moeten we onze vingers niet aan branden', en dat was het einde van TTD. Natuurlijk waren wij het niet die corrupt waren, maar was het de wethouder zelf, en zijn slippendragers (de ambtenaren) die niet deugden. Dat de dikke CDA'er zelf niet deugt, en elke keer opnieuw met onfrisse praktijken gerelateerd blijkt te zijn, dat wordt nu steeds duidelijker. Zie ook het onderstaande bericht van NRC.
Premier Mark Rutte op bezoek op Bonaire. Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte zit links van hem. Foto ANP/Evert-Jan Daniels
NRC.nl - door Joep Dohmen 12 sept 2013

De Europese Commissie blokkeert al bijna een jaar de financiering van ontwikkelingsprojecten voor de eilanden van de voormalige Antillen. Aanleiding is de mogelijke fraude met gelden uit het European Development Fund (EDF).

OLAF, het Europees bureau voor fraudebestrijding, doet sinds vorig jaar onderzoek. De voorlopige bevindingen duiden op "mogelijke onregelmatigheden met het financieel beheer van de geldstromen door SONA", de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen. De stichting voert voor Europa en Nederland ontwikkelingsprogramma’s uit.

De Commissie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken al op 7 januari laten weten dat hangende het onderzoek geen nieuwe projecten worden gefinancierd. In zijn brief aan de Tweede Kamer twee weken geleden, over de rechtmatigheid van de SONA-uitgaven, repte minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) niet over de subsidieblokkade en het onderzoek.

Rijksvertegenwoordiger Stolte verder in het nauw

Het nieuws brengt Wilbert Stolte, als Rijksvertegenwoordiger de rechterhand van Plasterk op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, verder in het nauw. Hij was van 2008 tot 2011 als penningmeester van SONA verantwoordelijk voor het financieel beheer bij de stichting. De positie van Stolte stond al onder druk vanwege zijn aandeel in de bestuurlijke problemen op Bonaire.

Het project dat door OLAF wordt onderzocht, is de 34 miljoen euro kostende rioolwaterzuivering op Bonaire. Het is in 2010 aanbesteed door SONA. De opdracht ging naar MNO Vervat International, het voormalige Koop Tjuchem.
SONA: geen verdenkingen

In een reactie zegt SONA dat er geen verdenkingen zouden zijn tegen de stichting. OLAF bevestigt dit niet. SONA overweegt juridische stappen tegen de Commissie, zegt een woordvoerder:

"Als de Europese Commissie zou vasthouden aan dit vergaande voornemen, dan dreigen de eilanden samen ruim 23 miljoen euro mis te lopen voor een variëteit aan projecten."


Update 13 sept 2013: Rijksvertegenwoordiger Stolte weg na problemen op Bonaire

Binnenland

Wilbert Stolte stapt op als Rijksvertegenwoordiger op de Nederlandse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Mei volgend jaar legt hij zijn functie neer.
Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (PvdA) vanochtend per brief medegedeeld aan de Tweede Kamer.

De positie van de CDA’er Stolte stond al maanden onder druk vanwege zijn aandeel in de bestuurlijke problemen op Bonaire. Hij leeft in onmin met een deel van de eilandsraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren en het Openbaar Ministerie. Stolte wordt verweten te nauwe banden te hebben met van corruptie verdachte politici van de regerende UPB.

Deze week werd bovendien bekend dat OLAF, het Europese anti-fraudebureau, onderzoek doet naar mogelijke malversaties met ontwikkelingsgelden door de stichting SONA in de tijd dat Stolte daar penningmeester was.
Stolte acht langere periode 'te lang'

Plasterk heeft het in zijn brief niet over de problemen. Hij schrijft dat Stolte nu bijna drie jaar in functie is, en dat hij een langere periode als Rijksvertegenwoordiger zelf "te lang acht". Plasterk:

"Ik heb met respect van zijn besluit kennisgenomen en waardeer zijn onverminderde betrokkenheid."

Plasterk kreeg advies dat Stolte het best kon vertrekken

Onlangs meldde NRC Handelsblad dat Plasterk al in januari te horen heeft gekregen dat Stolte het best kon vertrekken als Rijksvertegenwoordiger. Dat advies kwam van Ronald Bandell, oud-burgemeester van Dordrecht. Die had als ‘verkenner’ in opdracht van Plasterk een oplossing gezocht voor de bestuurlijke crisis op het eiland.

Stolte werd begin deze maand met spoed ontboden in Den Haag na berichten dat hij als Rijksvertegenwoordiger geprobeerd had zich te bemoeien met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-bestuurders. In één geval vroeg hij procureur-generaal Dick Piar om een strafzaak tegen een UPB-gedeputeerde te laten vallen.

In een ander geval eiste hij van gezaghebber Lydia Emerencia vertrouwelijke stukken uit een strafzaak tegen een andere UPB-gedeputeerde. Piar en Emerencia maakten van de handelwijze van Stolte melding bij de ministers Plasterk en Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Lees meer over:
Bonaire
Ronald Plasterk
Wilbert Stolte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten