donderdag 16 juli 2020

DE JANUSKOP VAN MARKJE 'FLUTTE' RUTTE T.O.V. DE EU / FRAGMENT NRC-ANALYSE: 'De Dubbele Rutte' - 'K'Cartoon van 'Kamagurka' op NRC.nl, meer 'K' op NRC --- Hier --- / NRC CARTOON KAMAGURKA /

Cartoon van 'Kamagurka' op NRC.nl, meer 'K' op NRC   ---  Hier ---

De druk op Rutte neemt toe. Gaat-ie om?

Europees herstelfonds In de aanloop naar een cruciale EU-top stelt Rutte zich constructiever op. Dat was afgelopen maanden wel anders. Wordt de druk te groot? Of is dit strategie?

Zijn sleutelpositie in het onderhandelingsspel valt op en vaak niet in positieve zin. De Financial Times doopte hem in een hoofdredactioneel commentaar tot de ‘onofficiële leider van de zuinige dienstweigeraars’. ‘De moeilijke buurman’, stond er boven een profiel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De Belgische zakenkrant L’Echo noemde hem „het laatste obstakel op weg naar het economisch herstel van Europa”. Als het om Europa gaat, zijn er twee Ruttes. De op een Nederlands publiek gerichte versie laat zich graag laatdunkend uit over Europese instellingen, noemt ze „feestcommissies” en gaat mee in karikaturale grapjes. Het is de Rutte die de over het algemeen eurokritische Tweede Kamer in toom probeert te houden door ver mee te buigen, hard mee te lachen en te provoceren.

Eerder dit jaar kwam hij met een boek naar een EU-top, een Chopin-biografie, om te benadrukken dat hij wel wat anders te doen heeft. Een zet die hem in eurosceptische kringen applaus opleverde, maar die Merkel bestempelde als „kinderachtig gedrag”.

Die andere Rutte

En dan is er nog die andere Rutte, die al tien jaar op het allerhoogste niveau meedraait in de Europese politiek, en daar ook met volle teugen van geniet.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten