maandag 5 september 2022

COLUMN AART DEKKER / ORANGE LIONS EUROBASKET: Je hoort er (helemaal) bij(2); als je...Zelf organiseren, Tsjechië en Israël / FIBA EUROBASKET 2022 /


 Foto overgenomen van:  Fiba EuroBasket 2022 - NETHERLANDS

In de eerste editie van dit serie'tje naar aanleiding van de door de Orange Lions gespeelde wedstrijden op EuroBasket 2022 wil ik iets breder inzetten dan alleen de net gespeelde wedstrijd en de aankomende pot.


Nederland speelde zaterdag tegen Israël en speelde bijna drie kwarten geweldig; volledig in controle tegen een uitstekend team – een land waarvan ik het gevoel krijg dat zelfs de meeste insiders in het kleine Nederlandse Basketball-wereldje niet helemaal doorhebben hoe goed het wel niet is – Israël ging drukken, harder drukken en dan komt er een moment waarop de druk (even) te groot wordt – dat geldt voor zo'n beetje ieder land; óók voor de allerbeste! – en 'dus' verloor Nederland zijn voorsprong die lang rond de 10 punten groot was. Daarna werd het een ontzettend spannende wedstrijd, waarin kort voor het einde de fantastische jonge NBA-speler Deni Advija zo'n beetje solo de definitieve Dagger in het Nederlandse vlees stak. De 7 punten-nederlaag 67-74 was een door de gebruikelijke Must-foul-vrije-worpen van Nederland geflatteerd; aan een 3-punten-nederlaag had Oranje nu eenmaal niets. Natuurlijk: ook ik was teleurgesteld dat er weer een winbare wedstrijd nipt verloren ging. Maar ik schatte vooraf de kans dat Nederland van Servië en/of Israël zou winnen als klein in; wat mij betreft moest het gaan gebeuren tegen Tsjechië en eventueel daarna... Waarmee ik niet wil zeggen dat Nederland 'even' gaat winnen tegen de Tsjechen; ook dit zal weer een zware wedstrijd worden, hoogstwaarschijnlijk spannend, en het is de thuisploeg die ook MOET winnen..!

Maar nu wil ik even een stukje terug in de tijd: we spreken EuroBasket 2013 – Ljubljana, Slovenië – en ik had een kort interview met de Israëlische Bondscoach Arik Shivek. Dat interview ging niet over het betreffende EK; het ging over zijn rol als aanjager van het heruitvinden van de Israëlische Jeugdopleiding. Israël – waar Basketball zo'n beetje de Nationale Sport is – was in de voorgaande jaren waar het om de jeugd ging ver weggezakt – alle Nationale Jeugdploegen waren afgezakt naar B-Divisie-niveau, en Shivek was bezig om de hele Talent-ontwikkeling weer op poten te krijgen. Nu kunnen we stellen dat hij dit met Groot Succes voor elkaar heeft weten te krijgen; niet alleen kwamen alle NT's-Jeugd weer terug op A-niveau, de MU20 haalde zelfs een Europese Titel binnen. En tegen het gevolg daarvan speelde Nederland dus afgelopen zaterdag....


Nu wil het geval dat Arik Shivek – toch stilaan één van de meest gezaghebbende coaches van Europa – inmiddels al bijna twee jaar in dienst is van de NBB; als Orange Lions Academy Headcoach... Misschien moeten we de gigantische ervaring en kennis van deze Legende op veel meer fronten, veel meer gaan benutten...?!?


Maar één man kan natuurlijk niet alles eigenhandig ombuigen en in de juiste stand krijgen...dat moeten de NBB met de inzet van iedereen die kan en wil helpen samen bewerkstelligen!


En er zijn m.i. ook wat randvoorwaarden nodig: we moeten bijvoorbeeld zelf ook weer eens iets gaan organiseren. En aangezien we straks tegen in en tegen Tsjechië spelen, en we relatief recent (2016 bijvoorbeeld) zelfs hebben gezien dat de Orange Lions hoger eindigden in de EuroBasket Qualifiers dan in 2014 – toen de Orange Lions aan de hand van Toon van Helfteren en Peter van Noord herrezen uit hun as en zich plaatsten voor Zagreb 2015 – en toch buiten de boot vielen. Waarom Omdat bijvoorbeeld Roemenië een Groep organiseerde (in Cluj) en dus automatisch geplaatst waren.


Het volgende EK is pas in 2025...ik stel voor de de NBB vandaag nog gaat uitzoeken hoe we voor de organisatie van een groep in dat jaar – of zo snel erna als mogelijk – in aanmerking kunnen komen, en Nederland ook daadwerkelijk daarvoor aanmeldt!


Maar eerst: winnen tegen Tsjechië...

NU!!

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten