zondag 15 december 2024

BASKETBALL TALENT-ONTWIKKELING / TROUW: FINANCIERING VAN DE TOP SPORT DOOR NOC*NSF OP DE SCHOP: 'Geldkraan gaat dicht voor het traditionele basketbal, maar je hoort NBB (de bond) niet klagen...' / OLA - ORANGE LIONS ACADEMY WORDT HYBRIDE #3X3 & #5X5 / BASKETBALL / VERANDERING / INNOVATIE? /

 Worthy de Jong bedankt het 3X3 WT Amsterdam 2024 publiek 

(Foto: 3X3 Unites)

*

Geldkraan gaat dicht voor het traditionele basketbal, maar je hoort de bond niet klagen

Door de nieuwe toewijzing van subsidies door NOC-NSF lijkt het Nederlandse basketbal een van de getroffen sporten. Bij de bond zien ze vooral nieuwe kansen om moderne spelers op te leiden.

Het moet ongetwijfeld een harde klap zijn geweest voor de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Sportkoepel NOC-NSF maakte eind vorige maand bekend dat de geldkraan voor het 5x5-basketbal dichtgaat. Geen druppel van de 213.000 euro blijft over voor de sport. Het geld wordt voortaan geïnvesteerd in andere bonden.

Toch blijkt niets minder waar. De klap is handig ontweken, beweert Brian Benjamin, technisch directeur van de bond, die benadrukt dat het geen kwestie van opportunisme of creatief boekhouden is. “We hebben als bond geen reden tot klagen”, zegt hij aan de telefoon. “Achteruit? We gaan er als basketbalsport zelf op vooruit.”

Elke olympische cyclus is het financieel gezien opnieuw puzzelen voor NOC-NSF. Hoe wordt de 44 miljoen euro die bestemd is voor topsport verdeeld over de bonden? Graadmeter is niet het behaalde succes, maar het verwachte succes over vier jaar tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles.

Flink meer geld voor 3x3-basketbal

In tegenstelling tot de traditionele 5x5-variant, waar Nederland bij de mannen en vrouwen geen rol van betekenis speelde, wordt vanuit de sportkoepel wél geïnvesteerd in het 3x3-basketbal. Dat budget gaat na het behaalde goud van de mannen in Parijs met 72 procent omhoog naar 500.000 euro.

Uit de rekensom van Benjamin blijkt dat de NBB 25 procent meer krijgt dan vorig jaar. Het totale bedrag gaat omhoog van 1,3 miljoen euro naar 1,6 miljoen euro. De paralympische vrouwen en mannen krijgen per team 200.000 euro.

Met de verhoogde financiële slagkracht gaat de bond moderniseren. Al plaatsten de vrouwen zich niet voor de spelen, het succes in het 3x3-mannen zorgt indirect voor een cultuuromslag. Het is de katalysator voor verandering. De opleiding Orange Lions Academy blijft bestaan, maar zal voortaan jonge basketballers voor beide disciplines klaarstomen.

Meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Aron Royé, bondscoach 3x3-mannen, dacht en schreef mee met het nieuwe plan. “We selecteren straks niet zozeer andere spelers, maar we richten trainingen wel anders in. Veel meer richten we ons op persoonlijke ontwikkeling.”

Tijdens een 3x3-wedstrijd mogen coaches niet sturen. Het team is zelfsturend. Elk individu wordt verantwoordelijk gehouden voor tactische aanwijzingen en aanmoedigingen. De bond hoopt te komen tot een soort Hollandse School, met Worthy de Jong als Johan Cruijff en Aran Royé als Rinus Michels.

Benjamin vult desgevraagd aan: “In het moderne basketbal wordt steeds meer positieloos gespeeld. Alle spelers zijn compleet. Ze schieten, passen en verdedigen. Juist die veelzijdigheid is de basis van het 3x3-basketbal. In het 5x5-basketbal zijn we niet goed in het allround ontwikkelen. Dat moet anders.”

Het Amerikaanse model

Beide mannen wijzen op het Amerikaanse model waarbij elke speler in de NBA, de sterkste basketbalcompetitie ter wereld, een programma rond zichzelf heeft gebouwd om zijn eigen ontwikkeling te maximaliseren. Heel wat anders dan het generieke programma waar de coach bepaalt.

“Het beste voorbeeld is het krachtprogramma van de topspelers in het 3x3-basketbal”, zegt Benjamin. “Ze hebben ruimte om met fysieke training zeven of acht kilo aan spierkracht te winnen. In het 5x5-basketbal is daar geen ruimte voor, terwijl de spelers daar wel profijt van hebben.”

Laat niet onverlet dat de sterren van Parijs – Worthy de Jong, Dimeo van der Horst en Arvin Slagter – een geschiedenis hebben in de zaal. De 5x5-variant is de kraamkamer van het succes. Volgens Royé vormen zij juist het bewijs van een meer hybride opleiding.

“Het zijn jongens, dertigers, die al jaren meedraaien in de sport. Ze hebben zich doorontwikkeld op mentaal en speltechnisch gebied. Dat willen we de jonge lichting ook meegeven.”

Volgens de technisch directeur en de bondscoach had de bond geen falend opleidingssysteem, ze gaan het alleen nog beter doen. Misschien doen de Nederlandse vrouwen over vier jaar dan ook mee met de medailles.

Lees ook:

Meer geld voor atletiek en roeien, minder voor de voetbalvrouwen

Hoeveel euro gaat er naar welke sport? NOC-NSF stuurt ook onder leiding van directeur André Cats op medaillekansen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten