maandag 19 december 2011

10 Paris B'ball stories

by Wu Yue plus

Hieronder een 25 min durende film over (straat-)basketball in Parijs. Het Nike-stempel is onmiskenbaar, maar dat neemt niet weg dat het een mooie tour is langs beroemde Parijse basketball-pleintjes en andere -hotspots, en dat er een aantal mensen voorbij komen die significante rollen spelen (en speelden) in het Parijse, Franse, en (zelfs in het) Internationale- en NBA-Basketball.

Mijn vroegere vriend en scouting-collega Rob Meurs was al vele jaren kind in huis in Frankrijk, en zeker in het Noorden en in Parijs. Een, inmiddels bekend, verhaal over de tijd dat hij Nike nog adviseerde, is het verhaal hoe hij Henk Pieterse, toen nog een van onze Nationale Toppers (bij o.a. Den Bosch) maar ook toen al actief als Clinician, binnenbracht bij Nike. Nike organiseerde toen dagkampen waarbij de gang van zaken was: in de ochtend een Mass-warming-up (daarvoor was Henk ingehuurd), daarna trainingen/scrimmages, waarna er werd geselecteerd en de afvallers naar huis konden (de volgende dag nieuwe kansen), en de besten de rest van de dag doorgingen. Iedere dag opnieuw kwamen vele honderden jongelingen vroeg in de morgen hoopvol opdraven, het verhaal zegt: "tot wel 1.500 man toe!". De eerste dag kwam Henk aanrijden, en stapte uit met een voet en onderbeen in het gips; hij had een stressfractuur aan zijn scheenbeen. De Nike-mensen in paniek: "ze hadden op hem gerekend, en nu...hadden ze niemand!" Er werd verwijtend naar Rob Meurs gekeken, Rob counterde relaxed: "maak je geen zorgen; Henk kan het zo ook!" En zo ging het natuurlijk ook; gips of niet, Henk was zichzelf op dat Parijse schavot en had al die honderden aan een touwtje. Na die dagen kon hij niet meer kapot bij Nike...

In de onderstaande film ook een aantal spelers die ooit door Rob Meurs en/of mijzelf gescout werden, en er worden er nog veel meer genoemd in de interviewtjes.

A film in 10 chapters about basketball in Paris.
with Stéphane Ashpool, Olivier Barthelemy, Boris Diaw, Makan Dioumassi, George Eddy, Evan Fournier, Diana Gandéga, Steve Lobel, Jean-Louis Mendy, Hammadoune Sidibé.

10 Paris B'ball stories from Wu Yue on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten