zaterdag 24 december 2011

En de langste neus gaat naar...(DePers-Pinokkio)

Door: Marcia Nieuwenhuis | Peter Wierenga
Mamma mia wat had ons houten Italiaanse vriendje het druk dit jaar! Van ritueel slachten tot de eeuwige discussie over immigratie, Den Haag loog wat af. Pinokkio blikt terug en presenteert de meest schaamteloze leugenaars van 2011.
10 Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme

10 Wetenschap óók positief over onverdoofde slacht

In haar strijd om dieren te redden van de onverdoofde en rituele slacht, ging Partij voor de Dieren-aanvoeder Marianne Thieme een stap te ver. Er zou ‘geen wetenschapper’ zijn die zegt dat onverdoofd slachten beter is voor dieren. Maar of je het nu met de wetenschappers eens bent of niet, ze zijn er wel.

Professor Joe Regenstein – die volgens Thieme belangen heeft in de promotie van halal en kosjer vlees – beweert het tegendeel. En bijvoorbeeld ook doctor Stuart Rosen stelt dat shechita (kosjer) ‘een pijnloze en effectieve manier is om een dier te verdoven en om te brengen in één snelle handeling’. Het wetsvoorstel waar Nederland internationaal de headlines mee haalde, strandde onlangs in de Eerste Kamer.

9 Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD)

Hoho, vrouwen werken juist minder uren

Toename of afname, het blijken lastige concepten voor de VVD. Minister Schippers verkondigde op 6 juni in het Libelle Nieuwscafé: ‘Eerst werkten vrouwen twee dagen, toen drie, je ziet dat dat enorm oploopt.’ Maar daarmee nam zij een loopje met de werkelijkheid, blijkt uit CBS-cijfers.

Het aantal werkende vrouwen steeg in vijftien jaar weliswaar van 2,3 miljoen naar bijna 3,3 miljoen. Maar het aantal dagen dat vrouwen de kost verdienen, neemt juist af. In 1996 telde Nederland nog 974.000 fulltime werkende vrouwen, anno 2011 blijft die teller steken op 953.000: een daling van 21.000. Waar in 1996 nog 42 procent van de werkzame vrouwen voltijd aan de bak ging, is dit in 2011 gedaald tot 29 procent. De gemiddelde arbeidsduur kwam neer op 30,3 uur in 1996 en is met twee uur gedaald naar 28,3 uur per week.

8 Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA)

Nee hoor, rol ouders is allerminst ‘vergeten’

Bol stonden media in 2011 na het belerende vingertje van CDA-bewindsvrouw Marja van Bijsterveldt die vindt dat ouders meer tijd vrij moeten maken voor hun kroost. Maar de bewering: ‘De rol van de ouder is te zeer een vergeten rol; veel ouders zijn in een consumentenrol terechtgekomen’, bleek niet te staven.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeert in het Gezinsrapport 2011 dat ouders nu meer tijd aan hun kinderen besteden dan vroeger.

De tijd die werkende vaders en moeders aan hun koters besteden is zelfs bijna verdubbeld ten opzichte van 1980. Moeders besteden nu veertien uur per week aan de zorg voor hun kinderen, vaders ruim zes uur per week. Voorlezen, binnen spelen en wandelen met de kinderen scoren hoog.


7 D66-leider Alexander Pechtold

Zo erg is het nu ook weer niet met ons onderwijs

In verkiezingstijd gaan politici nog eerder met de werkelijkheid aan de haal. ‘Eén Amerikaanse universiteit stopt al veel meer geld in onderzoek dan wij met alle universiteiten samen’, bleek lariekoek van D66-voorman Pechtold in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

De universiteit die het meest uittrekt voor onderzoek – nee niet MIT of Harvard, maar de Johns Hopkins Universiteit – stak daar in 2009 1,54 miljard euro in. Nog niet de helft van wat Nederlandse universiteiten in 2008 of 2009 uitgaven aan onderzoek, blijkt uit gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Volgens die cijfers gaven Nederlandse universiteiten in 2009 in totaal 4,169 miljard euro uit aan onderzoek. In 2008 liep de teller op tot 3,98 miljard.

6 PVV-lijsttrekker in Eerste Kamer Machiel de Graaf

Véél minder Marokkanen en Turken naar Nederland

Bij gegevens over immigratie gaat het bovengemiddeld vaak mis, zo weet Pinokkio. Maar tijdens het tv-debat voor de lijsttrekkers van de Eerste Kamer maakt PVV-aanvoerder Machiel de Graaf het wel heel erg bont. Volgens hem kwamen vorig jaar ‘rond de 20 à 23.000 Turken en Marokkanen Nederland binnen.’

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dat een grove overschatting is. Van het totaal aantal immigranten in 2010: 149.762, merkt het CBS 51.632 immigranten aan als niet-westers. Maar een heel klein deel is afkomstig uit de door De Graaf genoemde landen. Uit Turkije kwamen 4.376 immigranten, uit Marokko 2.155. Samen is dat 6.531. De antiimmigratiepartij zat er dus ruim een factor drie naast.

5 PvdA-leider Job Cohen

Kabinet schrapt die villabelasting echt niet

Job Cohen was begin maart heel stellig in het verkiezingsdebat op NOS Radio 1: ‘Dit kabinet heeft dus net besloten om voor hele dure huizen de villabelasting in te trekken.’ Maar je hoorde zijn neus groeien. Want het kabinet trok de villabelasting – het extra hoge toptarief voor huizen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn – helemaal niet in.

Wat het kabinet wel besloot, is om die grens van 1 miljoen te laten meestijgen met de inflatie. Er lag een wetsvoorstel om dat juist niet te doen, maar dan zouden, betoogden Rutte c.s., steeds meer huizen onder dat toptarief vallen en dat was ook weer niet de bedoeling.



4 CDA-Kamerlid Margreeth Smilde

CDA noemde Donner zelfs expliciet, op de radio

Dat Piet Hein Donner de toekomstige onderkoning van Nederland was, wist iedereen al voor de zomer. Hij mocht zelf dan wel gestoord worden van al dat geklets uit journalistennekharen, nota bene zijn eigen partijvoorzitter Ruth Peetoom zei op de radio dat hij een prima kandidaat is.

Oeps, dat was ook weer niet de bedoeling. Dus loog Tweede Kamerlid Margreeth Smilde (CDA) in het debat glashard: ‘De naam van Donner is zeker niet door het CDA op straat gegooid.’ Terwijl Peetoom op de vraag van presentator Max van Weezel volmondig antwoordde: ‘Ja, hij is gewoon een hele goeie kandidaat.’

3 PvdA-leider in Eerste Kamer Marleen Barth


Nederland zeker niet het allerveiligst

Allemaal onderbuikgevoelens, dat gezeur over onveiligheid. ‘Nederland is het allerveiligste land ter wereld!’, stelde PvdA-senator Marleen Barth voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Maar volgens internationaal vergelijkend onderzoek staat Nederland op de 27e plaats van veilige landen, ver achter nummer één: Nieuw-Zeeland.

En volgens Eurostat behoren we wat aantal gewelddadige misdaden (moorden, overvallen en verkrachtingen) per inwoner betreft juist tot de zes onveiligste landen van Europa.

Later dit jaar ging ze de mist in met de bonussen van bankiers: die zouden in de VS dit jaar 90 miljard dollar bedragen. Het juiste getal: 20,8 miljard. Ruim vier keer minder.

2 VVD-fractieleider Stef Blok

Tegenbegrotingen in het rood? Onzin

De VVD-fractievoorzitter ziet spoken. Letterlijk. ‘Je ziet de boerka oprukken’, zei hij in het programma Eva Jinek op Zondag. Maar daar zijn helemaal geen cijfers over. Zijn verweer dat ze er tien jaar geleden niet waren, klopt zeker niet, zo blijkt uit rechtspraak.

Maar Blok maakte het diezelfde week bont bij de Algemene Beschouwingen. Volgens de liberaal lieten de tegenbegrotingen van GroenLinks en PvdA een groot tekort zien. Maar die gingen uit van dezelfde 18 miljard die het kabinet bezuinigt, om binnen dat bedrag andere keuzes te maken.

Tot slot had Stef Blok – door Pinokkio twee keer met ‘Stef Bos’ (de zanger) aangesproken, waarvoor excuses! – mazzel dat een ander medium zijn leugens in Buitenhof van zondag al doorprikte, anders kwam hij nog een keer langs. Want nee, de Grieken gaan niet vroeger met pensioen en nee, de Grieken hebben géén grotere overheid.

1 VVD-Kamerlid Charlie Aptroot

Niet minder, maar juist méér doden

En de Pinokkio van het Jaar gaat naar... VVD-Kamerlid Charlie Aptroot! Zelfs over leven en dood neemt hij een loopje met de werkelijkheid. Om 130 te rijden, maalt hij niet om een leugentje meer of minder. De grofste leugen van zijn hand: ‘In Denemarken ging in 2004 de maximumsnelheid van 110 omhoog naar 130 kilometer per uur. Het aantal verkeersslachtoffers daalde spectaculair met 25 procent!’ Zo klonk zijn mantra in debat en op charlieaptroot. vvd.nl. Niets is minder waar. Op Deense wegen waar je 130 mag, vielen voor de invoering 13 doden, daarna 18, een stijging van 38 procent, aldus de Deense Rijkswaterstaat.

De lange neuzen waren opgeraakt als Pinokkio alle uitspraken van de VVD’er langs de meetlat had gelegd. Zo zei hij op 1 december in Pauw & Witteman dat invoering van de maximumsnelheid ‘probleemloos’ gaat. Maar verkeersminister Schultz van Haegen erkent dat er ‘een beperkt negatief effect voor de verkeersveiligheid is waargenomen’. In een Kamerdebat was het deze week weer raak.

Volgens Aptroot zijn er slechts ‘een paar lastige knooppuntjes’. De minister sprak van ‘kritische wegvakken’ op de: A1, A2, A4, A5, A7, A12, A13, A16, A17, A20, A27, A32, A58 en A73. Honderden kilometers weg.

Met cijfers neemt de liberaal het niet zo nauw. Negen van de tien keer stemt D66 voor (linkse) plannen, betoogde hij deze zomer. Tussen het aantreden van het kabinet en de uitspraak steunde D66 welgeteld 649 van de 986 moties van SP, PvdA en GroenLinks. Gemiddeld kunnen ‘linkse plannen’ dus bij 6,6 van de tien plannen rekenen op steun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten