zondag 15 april 2012

Flutte (Rutte) zegt een ding, doet het omgekeerde...de sociale werkvoorziening (open brief Emile Roemer)

Beste..,

'As je hier werkt en je wilt hier blijven, dat kan dat.' Dat zei Mark Rutte nog geen twee maanden geleden toen wij op bezoek waren bij de Diamantgroep, de sociale werkplaats in de regio Tilburg. Een harde belofte, maar kan hij die ook waarmaken?
Emile Roemer en Mark Rutte bezoeken kas

Nieuwsuur ging op bezoek bij dezelfde kwekerij waar ik met de premier en Job Cohen ben geweest. Bij de gebroeders Van Oirschot werken 30 mensen dankzij de deskundige hulp van Paul, een begeleider in dienst van de Diamantgroep.

Helaas zet onze premier een streep door deze mooie samenwerking. Door de bezuinigingen kan de gemeente de ondersteuning van Paul niet meer betalen en moeten de broers mogelijk gedwongen afscheid nemen van deze medewerkers. Ik neem dat de broers niet kwalijk, zij vertelden mij eerlijk: 'Ik heb verstand van planten, niet van begeleiding van mensen met een beperking.'

Wat ik de gebroeders Van Oirschot niet verwijt, verwijt ik Rutte wel. Door zijn bezuinigingen wordt het onmogelijk om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te houden. Houdoe en bedankt!, is de enige boodschap die Rutte voor deze mensen heeft. 'Wij zullen overwegen of we met buitenlandse werknemers aan de gang moeten', zegt één van de broers Van Oirschot in Nieuwsuur.

Het resultaat van Ruttes politiek is dat sociale ondernemers zoals de gebroeders Van Oirschot gedwongen worden om arbeidsgehandicapten in te wisselen voor Oost-Europeanen. Dat doet pijn, want de broers zijn ondernemers naar mijn hart. Zij willen een mooi, sociaal en gezond bedrijf overeind houden zonder hun personeel te hoeven inwisselen voor Oost-Europeanen die vaak werken onder het minimumloon. Dat een VVD-premier het leven van zulke ondernemers zuur maakt, vind ik onvoorstelbaar.

Gisteren heb ik opheldering geëist bij onze premier. Hij moet deze ondernemers niet aanzetten om mensen met een arbeidsbeperking te vervangen maar hen juist complimenteren omdat ze een mooi bedrijf op een sociale manier runnen. Het wordt tijd dat ik de premier nog een keer meeneem naar de gebroeders Van Oirschot: zij laten namelijk zien hoe sociaal ondernemerschap in de praktijk werkt, daar kan onze premier nog wat van leren.


Emile Roemer

"Polen vervangen gehandicapten" (item Nieuwsuur)
Duizenden mensen die werken bij een reguliere werkgever vanuit de Sociale Werkplaats dreigen hun baan te verliezen. Als de nieuwe Wet Werken naar Vermogen per 1 januari 2013 ingaat, dreigt de begeleiding van deze werknemers weg te vallen. Kijk de uitzending van Nieuwsuur terug.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten