vrijdag 8 juni 2012

Talent: Gerald Vanenburg (Terugkijken met Andere Tijden Sport)

Als scout ben je altijd bezig met 'Talent'; 'is/heeft iemand talent?' 'Als het antwoord JA is, en als een speler HET dan toch niet HELEMAAL MAAKT, wat is daarvan dan de oorzaak?', 'Kan je FALEN / HET MAKEN voorspellen?'; vooral die laatste vraag is heel belangrijk voor een scout en zijn bazen/opdrachtgevers!

Ik was, zeker toendertijd, geen voetbalfan. Maar 'fan' van Gerald Vanenburg was ik toen al wel, blijkbaar had ik toen ook al, zonder het te beseffen, op zoek naar 'Talent'.

Het trieste is natuurlijk dat Vanenburg een superspeler was, zeker technisch gezien. Hij was een belangrijke speler bij Ajax en PSV, werd Europees Kampioen met Nederland (Hoeveel spelers kunnen dat eigenlijk zeggen in Nederland? Volgens nij maar 22 (All Time)!!)

Is het dan niet erg triest dat er later zo'n documentaire over je gemaakt wordt, moet worden?! Is het niet droevig dat Johan Cruyff nu toegeeft hem onheus behandeld heeft in zijn tijd als Ajax-coach...?!? Is het niet nog treuriger dat Gerald zelf concludeert er hooguit 30% uitgehaald denkt te hebben!?! Topsport is hard!!! Daarnaast lijkt Vanenburg mij ook nog een ontzettend goede, aardige vent te zijn...maar dat is in de ogen van sommigen van ondergeschikt belang...

De aankondiging van NRC.nl:
Terugkijken: de tragiek van ‘Geraldinho’ Vanenburg

Zijn ogen werden rood. Steeds meer begonnen die traanbuisjes te lekken, maar Gerald hield ze onder controle. Dertig procent. Dat heeft Vanenburg, vind hijzelf, uit zijn carrière gehaald. Europa Cup gewonnen, landstitels, bekers, het Europees Kampioenschap met Oranje en toch maar dertig procent.

“Hij was beter dan ik”, zei Marco van Basten gisteravond in de uitzending van Andere Tijden Sport. Toch komt Gerald Vanenburg maar bij heel weinigen voor in het lijstje waar San Marco wel steevast wordt opgenomen naast Cruijff, Gullit, Koeman en Rijkaard. De aflevering maakt duidelijk hoe zo’n goede speler werd afgebroken door juist een van deze andere grootheden.


De Documentaire:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten