vrijdag 26 april 2013

Open Brief Emile Roemer (SP) over de Thuiszorg

Beste <>,

Ik heb het in mijn eigen omgeving meegemaakt, net als vele anderen. Dankzij de thuiszorg kon een beginnend dementerende vrouw langer in haar eigen, vertrouwde omgeving blijven wonen. Die overstap naar een verpleeghuis wil je terecht zo lang mogelijk uitstellen. “Oude bomen moet je niet verplaatsen,” zei ze altijd. Die paar uur per week waarin iemand van de thuiszorg hielp bij het aankleden, bij het wassen en bij het huishouden, waren daarvoor wel cruciaal. Want het was meer dan dat. Het was ook een oogje in het zeil houden, het voorkwam vereenzaming en het was een belangrijk moment voor haar op de dag. De thuiszorg houdt mensen in hun waarde, laat ze niet aan hun lot over maar ondersteunt mensen én hun gezin daar waar het nodig is. Goede thuiszorg is bovendien een verstandige manier om veel hogere kosten in ziekenhuizen en verpleeghuizen te vermijden.

Het zorgakkoord dat gesloten is zet een dikke streep door een groot deel van het belangrijke werk dat de thuiszorg doet. De gemeenten krijgen in 2015 persoonlijke verzorging, dagbesteding en begeleiding als taak, met een korting van een kwart van het geld. De kaalslag wordt slechts een jaartje uitgesteld. Moet ik daar blij mee zijn?

Moet ik blij zijn dat het uitstel betaald wordt door een algehele korting op de verpleeghuizen en door te korten op mensen met een persoonsgebonden budget? Nee, uitgestelde afbraak is nog steeds afbraak, zeker als je in de tussentijd de rekening legt bij andere kwetsbare mensen in de zorg. En moet ik blij zijn dat niet 100.000 mensen hun werk kwijt raken, maar 50.000? En dat de beloofde extra handen aan het bed in verpleeghuizen er toch niet komen? Nee, dit is niet te verkopen.

Ik vind het moedig van Abva-kabo FNV, maar ook zéér terecht, dat ze niet hun handtekening onder dit akkoord hebben gezet. Blijkbaar mocht er niet gesproken worden over het aanpakken van de megawinst van 1,4 miljard euro die zorgverzekeraars vorig jaar maakten. Er mocht ook niet gesproken worden over het aanpakken van de marktwerking in de zorg, de commercie en het productie draaien waardoor jaarlijks twee miljard euro over de balk gaat. Of over de verspilling, de bureaucratie en de topsalarissen van bestuurders.

Ik wil maar zeggen, er zijn mogelijkheden te over om onze zorg goedkoper te maken. Maar bezuinig niet op mensen, niet op de kwaliteit van zorg voor onze ouderen en gehandicapten.

Is het niet veelzeggend is dat minister Schippers vanmiddag uitsprak dat haar ‘hervormingen’ in de zorg gewoon doorgaan? De VVD is tevreden, de thuiszorg wordt gesloopt. En de PvdA is akkoord, en voert dit beleid gewoon uit. Dit zorgakkoord is een afbraakakkoord, waar we ons fel tegen zullen verzetten.

Heb je hart voor de zorg, en weet jij ook dat het anders kan én moet? Help me dan mee. Sluit je aan, laat van je horen en voorkom - met mij - dat de thuiszorg, de verpleegzorg, de dagbesteding en vele banen afgebroken worden.

Emile Roemer


woensdag 24 april 2013

Het Dreamteam (1992)

Het verhaal(documentaire, 1h) achter het Originele Dreamteam, dat van de USA, voor het eerst met NBA-Starren, op de Olympische Spelen van Barcelona (1992):

maandag 22 april 2013

Nou ja, dan dit maar als Koningslied...

New Orleans Hornets worden New Orleans Pelicans

Zo wordt een NBA-club omgedoopt en opnieuw gelanceerd, de New Orleans Hornets (de naam stamt nog uit de tijd dat de club in North Carolina speelde) worden de New Orleans Pelicans. De Personferentie en Videopresentatie (37min):
De Webpage:

vrijdag 19 april 2013

Leuke manier van interviewen: Jonge Fan, Zack Novak en Landstede Zwolle

Prachtige clip over Chris Paul!

Wat een prachtige clip over Chris Paul is dit! Duurt maar ruim 2 minuten, toch karakteriseert het filmpje hem geheel: wat een skills, snelheid, hardheid, overzicht en leiderschap...in een woord prachtig dus.

woensdag 17 april 2013

DBL: Voorspelbare Play-Offs? Zou best eens kunnen...(Column op iBasketball.nl)

Voorspelbare Play-Offs? Zou best eens kunnen...

Ieder jaar probeer ik mijn programma van te bekijken wedstrijden zo in te delen dat ik, tegen het eind van de reguliere competitie -liefst nog wat eerder-, alle teams zo vaak heb gezien dat ik een behoorlijk inzicht heb in hoe het team in elkaar zit, hoe ze spelen, wat hun sterkte is tegenover alle andere teams -en vooral tegenover hun mogelijke/meest waarschijnlijke tegenstanders-, hoe stress- en blessure-gevoelig het team is, etc, etc.

Zodra ik dan een duidelijk beeld heb, liefst zo vroeg mogelijk, probeer ik dan een voorspelling te schrijven en, na een tijdje afwegen of de geproduceerde tekst mijn gevoel en rationele analyse goed weergeeft, stuur ik hem op voor publicatie. Ook als dat bijvoorbeeld al in februari het geval is.

Maar een voorspelling moet natuurlijk uiterlijk klaar zijn als de Play-Offs van start gaan, bijstellen in een follow-up verhaal kan natuurlijk altijd nog voor een volgende ronde/finale...

Maar het is 2013, de Play-Offs starten morgen, gelukkig in een 'Best-of-5' in de Kwart-Finale(!), en ik moet nog beginnen met schrijven... Deels wordt dat veroorzaakt doordat ik, door allerlei redenen, wat minder wedstrijden heb gezien, al heb ik het minimum aantal per team -toch tenminste 2-3 games per team- wel gehaald.
Vanwaar dan die twijfel?

De hele eerste helft van de competitie heb ik steeds gezegd “Eiffel Towers Den Bosch is nu het sterkste, maar ik verwacht dat Zorg&Zekerheid Leiden zich tijdens het seizoen zo zal verbeteren en/of versterken, dat zij uiteindelijk het sterkst zullen zijn en aan het langste eind zullen gaan trekken...”

Ik vind namelijk dat Leiden in staat is een dusdanig potje fysiek basketball op de vloer te leggen, en een paar spelers heeft die, als het er echt om gaat, boven zichzelf kunnen uitstijgen en wedstrijden kunnen beslissen dat ze, mits op hun best, 'gewoon teveel zijn' voor eigenlijk alle tegenstanders.
Alleen, er kwamen kinkjes in de Leidsche 'kabels'; blessures, steeds maar weer blessures, een jonge Amerikaanse PG (Gallo) die aardig begon en waarvan ik dacht dat van Helfteren en medespelers wel een nog betere speler zouden maken -maar waar het tegendeel gebeurde, Gallo bezweek en zit niet meer in het team-, op papier een zeer goede vervanger in Young -die dat (i.i.g. in de games die ik zag) nog niet waarmaakte-; dat zijn toch belangrijke weegpunten.
Ik ben er inmiddels niet zo zeker meer van dat Z&Z nog het gedachte niveau gaat halen, maar...het zou (nog steeds) kunnen...

Dan ET Den Bosch: dat team was al bijna 'klaar' bij de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, de SuperCup. Met name de verdediging vond ik in de eerste helft van het seizoen vreselijk goed 'sluiten', in enkele wedstrijden die ik zag, werden tegenstanders -zoals het toch echt niet zo slechte Aris Leeuwarden-, door de Bossche defense compleet gedeclasseerd. Het lijkt me dat die verdediging ook in de Play-Offs op de paraat zal zijn.
Aanvallend klopt het ook behoorlijk en het team heeft weinig last gehad van zware blessures.
De bepalende factoren zullen m.i. zijn: haalt het team zijn hoge basisniveau genoeg tijdens de Play-Offs, en wat doen de twee 'x-factors' in DeJuan Wright en Peter van Paassen, ik kan me vergissen, maar volgens mij is Wright in potentie de beste speler in de competitie, en hetzelfde geldt op een goede dag nog steeds voor van Paassen. Dus het basisniveau ligt relatief hoog, en er kan echt versterking van de bank komen. Samen met het thuisvoordeel gedurende hele Play-Offs maakt dat Den Bosch tot het te kloppen team. Volgend seizoen EuropaCup, dat is ook een mooie extra impuls, zo lijkt het mij...

Normaal gesproken spelen bovenstaande teams de Finale, maar hoe zit het dan met die andere 6 deelnemers aan de PO's?

Weert begon dramatisch aan het seizoen; louter rampspoednieuws uit het Zuiden, maanden lang, en ook op het veld was dat zichtbaar. Maar ergens heeft coach Meil de juiste knoppen weten te vinden, want het Weert van later in de reguliere competitie speelde veel beter, had ook een heel andere uitstraling, en toen er eenmaal winstpotten kwamen, kwamen er ook veel! Knap, ik had het niet meer verwacht... Even leek men bovendien de 8e plek te kunnen ontlopen, maar het wordt dus toch Den Bosch en, gezien het bovenstaande, denk ik dat het beste waar Weert op mag hopen, het winnen van 1-2 thuiswedstrijden. De moeite waard om voor te knokken, maar meer zit er volgens mij niet in het vat.

Als alles ideaal verlopen was, bij zowel Leiden als Matrixx Magix Wijchen, dan had ik wel geweten waar ik op de tribune had gezeten in de Kwartfinale; bij deze match-up dus. Halverwege het seizoen zag ik een pot in Leiden die wat mij betreft de typering 'kraker' voluit verdiende; wat een gevecht! Dus ik verwachtte veel van het fysiek sterke en atletische Wijghen...maar wat er daar allemaal gebeurd is de laatste maanden, ik weet het niet, maar het lijkt me een beetje teveel van het verkeerde... Ik heb ze niet meer gezien sinds die bewuste wedstrijd, dus een zwaar gefundeerde mening is het niet, maar elke wedstrijd waarin tot het einde van de game gestreden kan worden voor de winst, lijkt me al mooi meegenomen. Maar ja, ook Leiden lijkt allang niet in zijn allerbeste vorm, dus wie weet wat er mogelijk is?

Dan komen we op de match-up Gasterra Flames tegen Den Helder Kings. Voor een nieuwe club als Den Helder is deze positie al helemaal niet verkeerd; PO's gehaald, en niet eens in de Kwartfinale tegen een van de gedoodverfde favorieten, wat kan een mens nog meer willen? Maar dat zou niet terecht zijn: Den Helder is een goed team, wordt goed en ambitieus gecoacht, heeft goede Amerikanen en ook een paar van de grootste Nederlandse Talenten, jongens bovendien waarvoor het tijd wordt dat ze gaan laten zien geen 'Talent' meer te zijn, maar echte solide Eredivisie-spelers -Toppers in de dop-! Jeroen vd List besliste vorig seizoen eigenhandig een Finale-wedstrijd, nu moet hij meer laten zien, en hetzelfde geldt voor Mladenovic, van Schaik, etc. Kloos is het hele seizoen al een betrouwbare 'Glue-guy'. Vuurwerk van de Kings dus. En wat ik denk van Groningen? Tsja, da's best lastig... Wat betreft kwaliteit van de spelersgroep had Groningen wat mij betreft voluit de strijd met de Top-2 aan moeten kunnen. Maar weer was het niet rustig in Groningen, weer 'viel het tegen', en een coachwissel was het gevolg. Soms werkt dat, maar ik geloof niet dat er ineens een heel ander Groningen staat. Winnen van Den Helder moet wel gewoon geëist worden, de manier waarop (ik denk wel dat Groningen zal winnen) zal ons meer vertellen over wat er in de Halve Finale, en eventueel daarna, van Flames mag worden verwacht. Normaal gesproken zal daar het eindpunt van dit seizoen liggen, maar je weet het maar nooit...

Blijft over de strijd tussen de nummers 4 en 5: Aris Leeuwarden tegen Landstede Zwolle. Teams met behoorlijk uitgebalanceerde selecties, een duidelijk lijn van coachen en spelen, die beiden een redelijk regelmatige competitie speelden. Zwolle glipte zelfs mooi door de Beker-wedstrijden en haalde de Finale, en won voor de tweede keer het het Basketball Days Toernooi. Leeuwarden was want w.b.t. W/V's wel, maar w.b.t. uitslagen helemaal niet zo evenwichtig; er waren wedstrijden, vooral thuis, waarin genadeloos werd uitgehaald (behalve de bovenbeschreven thuisnederlaag tegen Den Bosch dan...). Deze serie zou natuurlijk, als alles voorspelbaar was, gewoon vijf wedstrijden moeten gaan duren, en voor het thuispubliek zeer aantrekkelijk moeten worden. De teams zijn ook beiden in staat tot aantrekkelijk basketball. Ik houd het op winst voor Leeuwarden, omdat ik denk dat in vijf wedstrijden het atletisch vermogen en de lengte van het team uit Friesland de doorslag gaat geven. Maar je weet natuurlijk nooit, een paar Zwollenaren kunnen geweldig mikken..!

Mijn voorspelling is dus:

KWF Eiffel Towers Den Bosch Verslaat Stepco Weert

KWF Aris Leeuwarden Verslaat Landstede Zwolle


HF Eiffel Towers Den Bosch Verslaat Aris Leeuwarden

Finale Eiffel Towers Den Bosch Verslaat Zorg & Zekerheid Leiden

HF Zorg & Zekerheid Leiden Verslaat GasTerra Flames


KWF GasTerra Flames Verslaat Den Helder Kings

KWF Zorg & Zekerheid Leiden Verslaat Matrixx Magixx Wijchen


Heel voorspelbaar dus allemaal dit jaar...of toch niet?

We zullen het allemaal zien, tenminste als u allen met grote getale komt kijken, wat ik iedereen aanraad!


Veel plezier!

AART DEKKER

dinsdag 16 april 2013

Know-How; 'Je baas beledigen op Facebook'...mag best volgens een Franse Rechtbank, als je tenminste...

'Baas beledigen op Facebook mag alleen privé'

ANP-17632876
Foto EPA/ Peter DaSilva
Je baas beledigen op Facebook: mag best, als je berichten tenminste alleen maar te lezen zijn voor vrienden. Het Franse Hooggerechtshof vindt dat het dan geen openbare uitingen zijn. Een ontslag is dan ook onterecht, omdat er geen sprake is van publieke smaad.

Klagen op Facebook

Een Franse werkgever had een medewerkster aangeklaagd die op Facebook onder andere klaagde dat haar bazen haar leven verziekten, schrijft de Franse Huffington Post. Volgens de Telegraaf besloot een rechtbank in een eerdere rechtszaak dat de werknemer de werkgever publiekelijk had beledigd, en dat de werkgever dus in zijn recht stond om haar te ontslaan.

'Niet te veel vrienden'

In hoger beroep oordeelde het Franse Hof van Cassatie dat de uitingen niet publiek, maar privé waren. Volgens het Hooggerechtshof is een account privé als ze niet open is voor iedereen, en als de persoon 'niet al te veel' vrienden heeft, schrijft The Huffington Post. Hoeveel dat precies is, zegt het Hof er niet bij.

€38 euro boete of €12.000

Het scheelt nogal of de account als privé of publiek gezien wordt. Op belediging in privé-kringen staat namelijk slechts een boete van €38, de boete op smaad of publieke belediging is €12.000 en kan zelfs oplopen tot €45.000 met een gevangenisstraf.
Nu uitlatingen op social media steeds vaker leiden tot ontslagen, maar de rechtspraak hierover nog schaars is, kan een uitspraak als deze van grote invloed zijn op andere gevallen, schrijft The Huffington Post.
Geplaatst in:
Personeel & Organisatie
Lees meer over:
ontslag
ontslagen
rechtspraak
Social media
Enhanced by Zemanta

vrijdag 12 april 2013

Five for Fighting, song over zijn held Michael Jordan

Inspirerend voor velen, nog steeds(!), ook al is MJ inmiddels 50 jaar oud...
Five for Fighting maakte ooit deze song, een ultieme lofzang op Michael Jordan.

Michael Jordan / My Jordan (met foto's)
(1)

(2)


Five For Fighting - Superman (Jordan Fernandez Cover)


Superman (Lyrics)


Live, Five for Fighting


Nog meer Basketball-Muziek:

maandag 8 april 2013

Dennis Rodman

Een van de meest extravagante NBA-spelers ooit, is natuurlijk Dennis Rodman. Alhoewel hij waarschijnlijk meer aandacht trok buiten het veld(en zelfs op het veld), met zijn vaak bizarre gedrag en uitdossingen dan met zijn basketball, staat het voor mij buiten kijf dat hij tegelijk een van de allerbeste spelers ooit was. Zeker in zijn periode bij de Chicago Bulls waren er momenten dat ik me afvroeg "Wie is nu eigenlijk de belangrijkste speler: Michael Jordan, Scottie Pippen of Dennis Rodman?" En dat dan vooral omdat hij, niet erg geïnteresseerd in bijvoorbeeld scoren, zo'n grote invloed had op het spel; zo zag je hem regelmatig scores creëren door bijvoorbeeld een super-intelligent screen te zetten. Dit natuurlijk naast zijn weergaloze Rebounding en Defense.

Hieronder een film (van 43 minuten) over het Leven van Dennis Rodman, 'Dennis Rodman, Beyond the Glory':


Nog een 4m Clip over de Rebounder Dennis Rodman:


Tot slot, Dennis Rodman's Basketball Hall of Fame Enshrinement Speech(12m):

Enhanced by Zemanta