woensdag 17 april 2013

DBL: Voorspelbare Play-Offs? Zou best eens kunnen...(Column op iBasketball.nl)

Voorspelbare Play-Offs? Zou best eens kunnen...

Ieder jaar probeer ik mijn programma van te bekijken wedstrijden zo in te delen dat ik, tegen het eind van de reguliere competitie -liefst nog wat eerder-, alle teams zo vaak heb gezien dat ik een behoorlijk inzicht heb in hoe het team in elkaar zit, hoe ze spelen, wat hun sterkte is tegenover alle andere teams -en vooral tegenover hun mogelijke/meest waarschijnlijke tegenstanders-, hoe stress- en blessure-gevoelig het team is, etc, etc.

Zodra ik dan een duidelijk beeld heb, liefst zo vroeg mogelijk, probeer ik dan een voorspelling te schrijven en, na een tijdje afwegen of de geproduceerde tekst mijn gevoel en rationele analyse goed weergeeft, stuur ik hem op voor publicatie. Ook als dat bijvoorbeeld al in februari het geval is.

Maar een voorspelling moet natuurlijk uiterlijk klaar zijn als de Play-Offs van start gaan, bijstellen in een follow-up verhaal kan natuurlijk altijd nog voor een volgende ronde/finale...

Maar het is 2013, de Play-Offs starten morgen, gelukkig in een 'Best-of-5' in de Kwart-Finale(!), en ik moet nog beginnen met schrijven... Deels wordt dat veroorzaakt doordat ik, door allerlei redenen, wat minder wedstrijden heb gezien, al heb ik het minimum aantal per team -toch tenminste 2-3 games per team- wel gehaald.
Vanwaar dan die twijfel?

De hele eerste helft van de competitie heb ik steeds gezegd “Eiffel Towers Den Bosch is nu het sterkste, maar ik verwacht dat Zorg&Zekerheid Leiden zich tijdens het seizoen zo zal verbeteren en/of versterken, dat zij uiteindelijk het sterkst zullen zijn en aan het langste eind zullen gaan trekken...”

Ik vind namelijk dat Leiden in staat is een dusdanig potje fysiek basketball op de vloer te leggen, en een paar spelers heeft die, als het er echt om gaat, boven zichzelf kunnen uitstijgen en wedstrijden kunnen beslissen dat ze, mits op hun best, 'gewoon teveel zijn' voor eigenlijk alle tegenstanders.
Alleen, er kwamen kinkjes in de Leidsche 'kabels'; blessures, steeds maar weer blessures, een jonge Amerikaanse PG (Gallo) die aardig begon en waarvan ik dacht dat van Helfteren en medespelers wel een nog betere speler zouden maken -maar waar het tegendeel gebeurde, Gallo bezweek en zit niet meer in het team-, op papier een zeer goede vervanger in Young -die dat (i.i.g. in de games die ik zag) nog niet waarmaakte-; dat zijn toch belangrijke weegpunten.
Ik ben er inmiddels niet zo zeker meer van dat Z&Z nog het gedachte niveau gaat halen, maar...het zou (nog steeds) kunnen...

Dan ET Den Bosch: dat team was al bijna 'klaar' bij de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, de SuperCup. Met name de verdediging vond ik in de eerste helft van het seizoen vreselijk goed 'sluiten', in enkele wedstrijden die ik zag, werden tegenstanders -zoals het toch echt niet zo slechte Aris Leeuwarden-, door de Bossche defense compleet gedeclasseerd. Het lijkt me dat die verdediging ook in de Play-Offs op de paraat zal zijn.
Aanvallend klopt het ook behoorlijk en het team heeft weinig last gehad van zware blessures.
De bepalende factoren zullen m.i. zijn: haalt het team zijn hoge basisniveau genoeg tijdens de Play-Offs, en wat doen de twee 'x-factors' in DeJuan Wright en Peter van Paassen, ik kan me vergissen, maar volgens mij is Wright in potentie de beste speler in de competitie, en hetzelfde geldt op een goede dag nog steeds voor van Paassen. Dus het basisniveau ligt relatief hoog, en er kan echt versterking van de bank komen. Samen met het thuisvoordeel gedurende hele Play-Offs maakt dat Den Bosch tot het te kloppen team. Volgend seizoen EuropaCup, dat is ook een mooie extra impuls, zo lijkt het mij...

Normaal gesproken spelen bovenstaande teams de Finale, maar hoe zit het dan met die andere 6 deelnemers aan de PO's?

Weert begon dramatisch aan het seizoen; louter rampspoednieuws uit het Zuiden, maanden lang, en ook op het veld was dat zichtbaar. Maar ergens heeft coach Meil de juiste knoppen weten te vinden, want het Weert van later in de reguliere competitie speelde veel beter, had ook een heel andere uitstraling, en toen er eenmaal winstpotten kwamen, kwamen er ook veel! Knap, ik had het niet meer verwacht... Even leek men bovendien de 8e plek te kunnen ontlopen, maar het wordt dus toch Den Bosch en, gezien het bovenstaande, denk ik dat het beste waar Weert op mag hopen, het winnen van 1-2 thuiswedstrijden. De moeite waard om voor te knokken, maar meer zit er volgens mij niet in het vat.

Als alles ideaal verlopen was, bij zowel Leiden als Matrixx Magix Wijchen, dan had ik wel geweten waar ik op de tribune had gezeten in de Kwartfinale; bij deze match-up dus. Halverwege het seizoen zag ik een pot in Leiden die wat mij betreft de typering 'kraker' voluit verdiende; wat een gevecht! Dus ik verwachtte veel van het fysiek sterke en atletische Wijghen...maar wat er daar allemaal gebeurd is de laatste maanden, ik weet het niet, maar het lijkt me een beetje teveel van het verkeerde... Ik heb ze niet meer gezien sinds die bewuste wedstrijd, dus een zwaar gefundeerde mening is het niet, maar elke wedstrijd waarin tot het einde van de game gestreden kan worden voor de winst, lijkt me al mooi meegenomen. Maar ja, ook Leiden lijkt allang niet in zijn allerbeste vorm, dus wie weet wat er mogelijk is?

Dan komen we op de match-up Gasterra Flames tegen Den Helder Kings. Voor een nieuwe club als Den Helder is deze positie al helemaal niet verkeerd; PO's gehaald, en niet eens in de Kwartfinale tegen een van de gedoodverfde favorieten, wat kan een mens nog meer willen? Maar dat zou niet terecht zijn: Den Helder is een goed team, wordt goed en ambitieus gecoacht, heeft goede Amerikanen en ook een paar van de grootste Nederlandse Talenten, jongens bovendien waarvoor het tijd wordt dat ze gaan laten zien geen 'Talent' meer te zijn, maar echte solide Eredivisie-spelers -Toppers in de dop-! Jeroen vd List besliste vorig seizoen eigenhandig een Finale-wedstrijd, nu moet hij meer laten zien, en hetzelfde geldt voor Mladenovic, van Schaik, etc. Kloos is het hele seizoen al een betrouwbare 'Glue-guy'. Vuurwerk van de Kings dus. En wat ik denk van Groningen? Tsja, da's best lastig... Wat betreft kwaliteit van de spelersgroep had Groningen wat mij betreft voluit de strijd met de Top-2 aan moeten kunnen. Maar weer was het niet rustig in Groningen, weer 'viel het tegen', en een coachwissel was het gevolg. Soms werkt dat, maar ik geloof niet dat er ineens een heel ander Groningen staat. Winnen van Den Helder moet wel gewoon geëist worden, de manier waarop (ik denk wel dat Groningen zal winnen) zal ons meer vertellen over wat er in de Halve Finale, en eventueel daarna, van Flames mag worden verwacht. Normaal gesproken zal daar het eindpunt van dit seizoen liggen, maar je weet het maar nooit...

Blijft over de strijd tussen de nummers 4 en 5: Aris Leeuwarden tegen Landstede Zwolle. Teams met behoorlijk uitgebalanceerde selecties, een duidelijk lijn van coachen en spelen, die beiden een redelijk regelmatige competitie speelden. Zwolle glipte zelfs mooi door de Beker-wedstrijden en haalde de Finale, en won voor de tweede keer het het Basketball Days Toernooi. Leeuwarden was want w.b.t. W/V's wel, maar w.b.t. uitslagen helemaal niet zo evenwichtig; er waren wedstrijden, vooral thuis, waarin genadeloos werd uitgehaald (behalve de bovenbeschreven thuisnederlaag tegen Den Bosch dan...). Deze serie zou natuurlijk, als alles voorspelbaar was, gewoon vijf wedstrijden moeten gaan duren, en voor het thuispubliek zeer aantrekkelijk moeten worden. De teams zijn ook beiden in staat tot aantrekkelijk basketball. Ik houd het op winst voor Leeuwarden, omdat ik denk dat in vijf wedstrijden het atletisch vermogen en de lengte van het team uit Friesland de doorslag gaat geven. Maar je weet natuurlijk nooit, een paar Zwollenaren kunnen geweldig mikken..!

Mijn voorspelling is dus:

KWF Eiffel Towers Den Bosch Verslaat Stepco Weert

KWF Aris Leeuwarden Verslaat Landstede Zwolle


HF Eiffel Towers Den Bosch Verslaat Aris Leeuwarden

Finale Eiffel Towers Den Bosch Verslaat Zorg & Zekerheid Leiden

HF Zorg & Zekerheid Leiden Verslaat GasTerra Flames


KWF GasTerra Flames Verslaat Den Helder Kings

KWF Zorg & Zekerheid Leiden Verslaat Matrixx Magixx Wijchen


Heel voorspelbaar dus allemaal dit jaar...of toch niet?

We zullen het allemaal zien, tenminste als u allen met grote getale komt kijken, wat ik iedereen aanraad!


Veel plezier!

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten