dinsdag 16 april 2013

Know-How; 'Je baas beledigen op Facebook'...mag best volgens een Franse Rechtbank, als je tenminste...

'Baas beledigen op Facebook mag alleen privé'

ANP-17632876
Foto EPA/ Peter DaSilva
Je baas beledigen op Facebook: mag best, als je berichten tenminste alleen maar te lezen zijn voor vrienden. Het Franse Hooggerechtshof vindt dat het dan geen openbare uitingen zijn. Een ontslag is dan ook onterecht, omdat er geen sprake is van publieke smaad.

Klagen op Facebook

Een Franse werkgever had een medewerkster aangeklaagd die op Facebook onder andere klaagde dat haar bazen haar leven verziekten, schrijft de Franse Huffington Post. Volgens de Telegraaf besloot een rechtbank in een eerdere rechtszaak dat de werknemer de werkgever publiekelijk had beledigd, en dat de werkgever dus in zijn recht stond om haar te ontslaan.

'Niet te veel vrienden'

In hoger beroep oordeelde het Franse Hof van Cassatie dat de uitingen niet publiek, maar privé waren. Volgens het Hooggerechtshof is een account privé als ze niet open is voor iedereen, en als de persoon 'niet al te veel' vrienden heeft, schrijft The Huffington Post. Hoeveel dat precies is, zegt het Hof er niet bij.

€38 euro boete of €12.000

Het scheelt nogal of de account als privé of publiek gezien wordt. Op belediging in privé-kringen staat namelijk slechts een boete van €38, de boete op smaad of publieke belediging is €12.000 en kan zelfs oplopen tot €45.000 met een gevangenisstraf.
Nu uitlatingen op social media steeds vaker leiden tot ontslagen, maar de rechtspraak hierover nog schaars is, kan een uitspraak als deze van grote invloed zijn op andere gevallen, schrijft The Huffington Post.
Geplaatst in:
Personeel & Organisatie
Lees meer over:
ontslag
ontslagen
rechtspraak
Social media
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten