dinsdag 10 juni 2014

3x3 Streetball WK

Ooit had ik de ambitie om met BV Team Ten Dreamers The Hague en Stichting Promotie Haags Basketball van de stad Den Haag 'De Straatbasketballstad van Nederland te maken. We waren aardig op weg toen de corrupte CDA-wethouder Stolte en enkele van zijn dubieuze ambtenaren daar een eind aan maakten.

Gelukkig zetten een aantal 'Oer-TTDers' -Erik Duin, Thijs Berends en Ruben van de Ende- St4R, deze beweging door...

Ik zag 3x3 toen (rond 1992 al weg ooit een Olympische Status krijgen. Die lijkt er nu aan te komen, al kan het natuurlijk zomaar nog een aantal jaren duren... Goed voor het Nederlandse Basketball dat er meer smaken ontstaan dan alleen reguliere competities met over-reglementering onder de begeliding van twee of meer gediplomeerde refs. Terug naar de basis met een veel groter aantal NBB-leden dan we nu al decennia hebben!

De helaas veel te vroeg overleden Antwan Howard Streetball Legend uit Chicago, en seizoen 2010-2011 spelend voor TTD in de Houtzaferij

Bondscoach van Paassen wil serieuze ambities
9 juni 2014 Door: iBasketball-redactie

Het FIBA WK 3×3 Basketball zit erop voor de Nederlandse afvaardiging. De Orange Angels behaalden een mooi resultaat. Ze werden pas in de achtste finales door het sterke Frankrijk uitgeschakeld. De mannen bleven steken in de poulefase, maar het vertoonde spel biedt genoeg perspectief, volgens een tevreden Peter van Paassen. Bovendien is de 3×3 Basketball-trein volgens onze bondscoach niet meer te stoppen.

Eén van de redenen dat 3×3 Basketball zó veel spektakel biedt, is de korte duur van de wedstrijden. Een WK 3×3 Basketball is dan ook voorbij voordat je het weet. Voor de mannen – Patrick Frimpong, Alpha Sow, Jesper Jobse en Sander Trommelen – duurde het toernooi één dag. Orange Angels Jinga Gosschalk, Karin Heinen, Sarah Mourik en Randall van der Lee mochten een dag langer aan de bak. Zij wisten zich te plaatsen voor de achtste finales, waarin Frankrijk te sterk bleek. Prijzen werden er door Nederland niet behaald, maar Peter van Paassen keek evengoed tevreden terug op de prestaties van zijn pupillen. “Al met al hebben we, denk ik, een goede uitgangspositie voor het 3×3 Basketball. Nu is het een kwestie van serieus aanpakken én hoog inzetten. De sport biedt kansen te over.”Het mannenteam zat in een loodzware poule, met de toplanden Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten. Alleen van Duitsland werd gewonnen. Van Paassen: “Ondanks het feit dat we slechts één zege hebben behaald, was het niveauverschil met de landen waarvan we verloren klein. Details bepaalden de uitkomst van de wedstrijden.”

De Orange Angels wonnen drie van de vijf wedstrijden. Het leverde ze een fraaie plek in de achtste finales op. “De vrouwen hadden al ervaring met 3×3 Basketball. Omdat 3×3 Basketball een ander spel is dan vijf tegen vijf, kan die ervaring doorslaggevend zijn. Onze vrouwen moeten vooral doorgaan op de ingeslagen weg”, benadrukt de bondscoach.Peter van Paassen voorspelt een gouden toekomst voor het 3×3 Basketball. “Een afgevaardigde van het Russisch Olympisch Comité verklaarde dat hij ervanuit gaat dat 3×3 Basketball binnenkort olympisch zal worden – we weten allemaal hoeveel invloed Rusland heeft binnen het IOC. Je ziet ook dat er tijdens het WK in Moskou op zo’n zestig 3×3-veldjes continu gespeeld wordt, door jong en oud. Een betere illustratie van de korte link tussen top- en breedtesport, die 3×3 Basketball bij uitstek biedt, is er niet.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten