maandag 7 januari 2019

DBL VERSLAG AART DEKKER: New Heroes Den Bosch verslaat Dutch Windmills Dordrecht duidelijk

Ryan Richardson zoekt het in een hoge floater tegen New Heroes Den Bosch(Foto: Dutch Windmills, Martin Blom)
Het Dordtse Dutch Windmills bezet de vijfde laats in de DBL inmiddels met een straatlengte voorsprong. De meeste wedstrijden tegen Top-4-teams gingen ruim verloren, tegen de tegenstander van zondag -New Heroes Den Bosch- werd op 11 november 2018 de zwaarste nederlaag (77-46) geleden. Recent kwamen de Windmills thuis tegen Donar wel dicht bij winst. De volgende sportieve uitdaging is dus om een Top-4-team te verslaan. Om dat tegen al tegen New Heroes te doen, het team dat ondanks een ware epidemie aan blessures een sterke reeks wedstrijden neerzette en nu bovendien langzaam op volle sterkte aan het komen is door terugkerende spelers en vervangers van langdurig geblesseerden, bleek een te stevige opgave.

Geert Hammink startte met Roel van Overbeek, Ryan Richardson, Pim de Vries, Shavon Coleman en Jito Kok en Ivica Skelin met Keshun Sherrill, Jesse Voorn, Payton Henson, Jonathan Williams en Roel Aarts. En dat gebeurde voor beduidend beter gevulde tribunes dan de laatste wedstrijden in de Dordtse Sportboulevard.

Het kostte New Heroes Den Bosch even op op gang te komen – met zes minuten gespeeld was de stand 5-6 – maar toen de aanval eenmaal ging lopen ging het hard: 12-22 na tien minuten. In die fase scoorden de Bosschenaren van waar en hoe ze wilden en tegen hoge percentages, de run werd gestart met back-to-back driepunters van Jesse Voorn. Dordrecht koos -vooral in het begin- vaak voor de driepunter, maar daarvan viel er maar een -van Floris Versteeg- laat in de periode. De Bossche verdediging stond goed en leek te massief en fysiek voor Dutch Windmills, dat verklaarde misschien ook wel deels de Dordtse schotkeuze.

In het tweede kwart was het beeld hetzelfde; weinig Dordtenaren die hun man konden verslaan, terwijl New Heroes gemakkelijk kansen uitspeelde en afrondde. Opvallend was het ook dat beide teams voor de rust slechts een keer op de vrije worplijn terecht kwamen; de scheidsrechters lieten behoorlijk wat contact toe. Het was dat Lavonte Dority vlak voor tijd nog een zwaar verdedigde driepunter raak schoot, anders hadden de Windmills in het tweede kwart de dubbele cijfers niet gehaald. Den Bosch reboundde Dordrecht in de eerste helft trouwens met 19 tegen 10 ook volledig weg.

Met een 24-45 ruststand en zo'n krachtverschil was de hoop op een spannende wedstrijd wel verkeken, de vraag was nu meer hoeveel veerkracht Dutch Windmills op zou brengen, en of en hoe ver New Heroes de teugels in de tweede helft zouden laten vieren.

Dordrecht verhoogde in het derde bedrijf het tempo van de transitie en dat doet hun spel meestal goed. Nu leidde het in eerste instantie tot meer balverlies, gemakkelijke Bossche scores en een nog groter verschil; het maximum was tweemaal 27 punten, de laatste keer op een steal en layup van Maarten Bouwknecht bij een 34-61 stand met nog anderhalve minuut te gaan in het derde kwart. Toch deed het het spel van Windmills en de wedstrijd als schouwspel uiteindelijk wel goed. Lavonte Dority -de recente aanwinst van van de Dutch Windmills als vervanger van Alec Wintering- wees zijn teamgenoten ook een beetje de weg; als je dan niet langs of door die Bossche muur heen komt met je aanvalsacties, dan moet het maar eroverheen. Toen hij succes bleek te hebben met schoten met hoge bogen en hoog op het bord, volgden er ook anderen die methode. Het derde kwart werd afgesloten met 36-61.

De laatste periode werd er natuurlijk flink doorgewisseld. Bij Den Bosch kwam Norbert Thelissen door met een paar mooie scores, en bij Dordrecht was Nick Hammink al wat eerder begonnen aan een sterke beurt van de bank. Floris Versteeg kwam tot 14 punten zonder (volgens de statistieken) te missen. De bank van Dutch Windmills kwam gezamenlijk trouwens tot 38 punten van de totaal 59, dat was wellicht deels te danken aan een zieke Shavon Coleman die met 5 punten ver onder zijn normale productie bleef. Uiteindelijk wisten de Windmills de erg scheve verhouding van de eerste helft op verschillende fronten iets meer in evenwicht te trekken en zorgden ze er ook voor de de wedstrijd niet helemaal als een nachtkaars uitging. Bovendien was deze uitslag (59-81) ook cijfermatig beter dan de vorige in Den Bosch. Maar deze wedstrijd maakte ook duidelijk dat er toch meer voor nodig is om een goed, diep ervaren en fysiek team als New Heroes echt te bedreigen.

Op maandag kunnen de Dutch Windmills zich in Amsterdam tegen BV Amsterdam bij de laatste vier van de NBB-Beker proberen te spelen, en voor New Heroes staat dinsdag alweer een echte topper op het programma als het zich thuis tegen Landstede Zwolle wat betreft nederlagen naast die tegenstander zou kunnen spelen.