dinsdag 22 januari 2019

CARTOONS / NIEUWS NPO RADIO1: 'LTO wil teveel aan wolven in Nederland afschieten' / CARTOON NRC FOKKE & SUKKE /

Van NRC.nl (lang geleden), meer NRC FoSu   ---  Hier  ---
en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---LTO wil teveel aan wolven in Nederland afschieten
 
Eind deze maand is het zover. Dan is er een half jaar verstreken sinds een wolf zich vestigde op de Veluwe. En daarmee is na 150 jaar de wolf officieel terug in Nederland. Een feestje voor natuurbeschermers, maar niet voor boeren. Landbouworganisatie LTO wil de beschermde status van de wolf aanpassen, om die af te kunnen schieten.
LTO wil een wolvenquotum: een maximaal aantal wolven dat in Nederland mag verblijven. Komen er meer wolven, dan moeten die worden gedood. "Er is geen andere keus", zegt LTO-bestuurder Ben Haarman. Ook wolven die een bedreiging vormen voor het vee moeten worden gedood, aldus de LTO-voorman. "Als een wolf erop uit is om schapen aan te vallen, dan moet je de ruimte hebben om die te kunnen afschieten."
In boerenkringen zijn grote zorgen over de terugkeer van de wolf. In 2018 zijn meer dan 150 stuks vee - vooral schapen - doodgebeten door rondzwervende wolven. Bij schapenhouder Christian Kalter uit het Overijsselse Wijhe werden in juni vorig jaar 31 schapen doodgebeten door een wolf.

Wild

De wolf heeft in Europa een beschermde status. Het afschieten van wolven is verboden. LTO Nederland wil dat Nederland internationaal afspraken gaat maken om die status aan te passen. "Het probleem doet zich niet alleen hier voor, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Spanje. We zouden het niveau van bescherming een tandje moeten terugbrengen zodat je kunt handhaven", zegt Haarman.
Natuurbeschermers zien niets in het afschieten van de wolf. Volgens boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten zijn het vooral zwervende wolven die vee aanvallen, anders dan de wolvin die op de Veluwe een eigen territorium heeft, "Sinds de wolvin zich op de Veluwe heeft gevestigd, heeft ze geen schapen meer gepakt. Ze heeft zich volledig gefocust op wild."
Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom vertelt om 16.10 uur in Nieuws en Co hoe het nu verder moet met de wolf.
**

Terwijl de Wolf natuurlijk een essentieële rol heeft in het Ecosysteem; Zwakke Exemplaren opruimen bijvoorbeeld...:

Cartoon van Tom Jansen en Trouw.nl
Kortom...

Cartoon overgenomen van   ---  Hier  ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten