woensdag 9 december 2020

PROF-BASKETBALL / MANNEN / EVEN KIJKEN BIJ DE BUREN BELGIË / CORONA: Zo hoopt Oostende uit de Lockdown te komen - Marie De Clerck(BCO) klopt op tafel: “We zijn klaar om publiek te ontvangen” / AANPASSINGEN&MAATREGELS / HLN /

 

Foto bij dit artikel: 'Marie-de-clerck-neemt-deze-zomer-de-leiding-van-bc-filou-oostende-over'

Marie De Clerck(BCO) klopt op tafel: “We zijn klaar om publiek te ontvangen”

HLN.be, 04/12/2020 Originele Post van Basket360.be   ---  Hier  ---

Marie De Clerck, de manager van Filou Oostende, zegt dat haar club klaar is om vanaf januari publiek te ontvangen.

“We hadden veel voorbereidingswerk gedaan tot de overheid plots besliste dat er geen publiek toegelaten was. De ventilatie is aangepast door de filters te vervangen. Ook meten we permanent de CO2. Overal in het gebouw is er eenrichtingsverkeer. Op veel plaatsen vind je handgel-displays. Voor elke steward hebben we een kit met onder meer een spuitje om bepaalde voorwerpen zoals leuningen te ontsmetten. Met kleine ingrepen kunnen de stewards het verschil maken. We zijn klaar om publiek te ontvangen”, vertelt Marie De Clerck aan de Krant van West-Vlaanderen.

“Bij een wedstrijd achter gesloten deuren laten we zo weinig mogelijk mensen toe. Elke persoon die je toelaat, is een risico. Twee stewards verzorgen de controle aan de ingang en datzelfde duo controleert daarna vooral zone 1: kleedkamers en gang waarlangs spelers naar de zaal komen, het veld, de wedstrijdtafel en de spelersbanken. Achter de spelersbanken hebben we enkele tribunerijen ingeschoven. Idealiter moeten we onze spelers en staff op drie rijen zetten. Zo heb je meer ruimte tussen hen. Dat geldt als een soort voorbeeldrol, onderstreept de Champions League. Zo is er ook meer plaats voor scouters die op een rij achter de tafelofficials zitten.”

“Stewards, moppers en een ballenraapster: dit zijn de enige functies die verplicht zijn volgens het protocol-akkoord. Een tweede wedstrijdbal ligt altijd klaar. Daarnaast moet je zelf uitdokteren wie je nog nodig hebt. Er zijn ook verschillen tussen de Belgische en de Europese competitie. Bij onze liga is het niet verplicht de temperatuur van de aanwezigen te meten. Bij de Champions League is dat wel verplicht.”

“A ls bij de Europese matchen ooit publiek toegelaten is, wordt het een moeilijke opdracht. Dan moeten we iedereen vooraf op zijn lichaamstemperatuur testen. Er is echter nergens geschreven bij welke temperatuur je koorts hebt. In principe moet je voor de Champions League ook een isoleercel hebben voor iemand die plots symptomen heeft. Maar iemand met symptomen gaat beter meteen naar huis.”

“Eigenlijk heb je vooral veel gezond verstand nodig. Plexiglas voor de wedstrijdtafel is niet verplicht voor onze liga, wel voor de Champions League. Maar het fluitsignaal om een time-out aan te vragen is achter dat plexiglas niet zo goed hoorbaar. We moeten de claxon aan het scorebord nu opnieuw activeren.”

“Maar als er in januari nog geen publiek toegelaten is en als sommige clubs dan weer hun thuiswedstrijden willen uitstellen, stop je beter deze competitie en begin je volgend seizoen opnieuw.”

“Dat brengt volgens mij een nog veel grotere kater met zich mee dan nu opstarten zonder publiek. Er zijn kosten die blijven lopen. Je hebt contracten met spelers. Je kan ook niet blijven covid als overmachtsituatie gebruiken. Geen competitie spelen zal de zaken niet oplossen. Ik heb aan de liga uitdrukkelijk gevraagd ervoor te zorgen dat iedereen toch in januari van start gaat. De liga moet een duidelijk standpunt innemen.”

“Het is veel moeilijker om ons vanaf januari nog met zijn allen te scharen achter een beslissing dat sommigen geen thuismatchen zonder publiek spelen. De flexibiliteit die er op vandaag is, is wat mij betreft niet oneindig! Ik hoop echt dat een meerderheid dezelfde mening deelt. Ik hoop dat iedereen beseft dat we een mal figuur slaan als het zo blijft. Dan krijgt het beeld van de basketsport een flinke deuk. Dit is niet goed voor de interesse. Mensen vergeten onze sport als het stilligt want dan wordt niet over basketbal gesproken.”

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten