zaterdag 6 februari 2021

AANRADER / EUROBASKET VROUWEN 2021 / LAATSTE QUALIFIER: Slowakije - Nederland (17h20, Ziggo Sport): Basketbalsters staan voor sleutelduel: 'Winnen of doodgaan is ons motto'

 

 • De laatste keer dat een Nederlandse vrouwenploeg actief was op het EK basketbal was in 1989, maar als het een beetje meezit kan zaterdag aan die lange periode van absentie zomaar een einde komen.

  Winst in en tegen Slowakije in het EK-kwalificatieduel is daarvoor genoeg.

  "Dat was lang voordat ik werd geboren", merkt Laura Cornelius op over dat laatste EK met Oranje-inbreng. "Het is tijd dat we daar verandering in gaan brengen." De 24-jarige guard kijkt vol verwachting uit naar het treffen met de Slowaakse ploeg.

  "Knokken, strijden en dan winnen of doodgaan"

  In de thuiswedstrijd van november verspeelde Oranje een voorsprong van dertien punten tegen de Slowaaksen en verloor het uiteindelijk met 84-64. Daarmee liet de Nederlandse ploeg een uitgelezen mogelijkheid liggen om al een hele grote stap richting het eindtoernooi te zetten.

  Druk

  Omdat er een paar dagen na die domper wel gewonnen werd van Hongarije, heeft Nederland plaatsing echter nog altijd in eigen hand. Dat brengt flink wat druk met zich mee, een gegeven waar bondscoach Hakim Salem voorzichtig mee omgaat.

  "We moeten het samen oplossen. Daarom verspreiden we de druk over het hele team. We willen ons eigen spel spelen en veertig minuten keihard knokken. Dan weten we dat we een hele grote kans hebben om naar het EK te gaan."

  Bang voor weer een grote deceptie is Salem niet. "In de eerste wedstrijd tegen Slowakije hebben we in de tweede helft niet hard gewerkt. Dan ga je gewoon af. Dat hebben we goed geëvalueerd, we hebben er goed over gesproken. Het gaat er nu om dat we tijdens de wedstrijd steeds teruggrijpen naar onze afspraken en aan onze doelen blijven denken."

  Ook Cornelius gaat zaterdag vol goede moed de wedstrijd in. "Het is winnen of doodgaan; dat is een beetje ons motto. In november hebben we twintig minuten goed gespeeld en twintig minuten heel erg onze kop laten hangen. Daar ligt nu onze focus op. De tegenslag zal weer komen, maar het gaat erom hoe je daarop gaat reageren."

  "Het wordt knokken, strijden. Het hoeft ook allemaal niet mooi. Het liefst wel natuurlijk, maar het gaat erom dat we zo efficiënt mogelijk die overwinning binnenhalen. Blauwe plekken of schrammen maken dan niks uit. Dan gaan we naar het EK."

  Bekijk ook

 

Kourtney Treffers combineert marine-opleiding met Nationaal Team | Basketball Nederland

2 feb. 2021


 

* *

Geen opmerkingen:

Een reactie posten