zondag 9 januari 2022

FRAGMENTEN VK-ANALYSE & CARTOON: 'Heeft Poetin echt lak aan grenzen of is het bluf?'


Cartoon van Benjamin Slyngstad @Slyngstad_cartoons

*

FRAGMENT(VK-Analyse, 9 januari 2022, 'Heeft Poetin echt lak aan grenzen of is het bluf?'):

".....Poetin is de vos die beweert dat hij bedreigd wordt door de kip, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken deze week. Rusland zegt zich bedreigd te voelen door de ‘agressieve’ politiek van een door het Westen gesteund Oekraïne, terwijl het zelf zo’n 100 duizend manschappen aan de grens heeft verzameld en dreigt met ‘militair-technische’ maatregelen tegen het land...."

&

"....Met de val van de Muur in 1989 kwam een einde aan de wereld van Jalta. Stukje bij beetje verloor Rusland zijn invloedssfeer. Niet door westerse agressie, maar door de geringe aantrekkingskracht van zijn autocratische, heerszuchtige model. Oost-Europa koos voor het Westen, Oekraïne en Georgië zochten toenadering. In Belarus en nu in Kazachstan kwamen burgers in opstand tegen een door Rusland gesteunde dictator.

Een succesvol, welvarend, op het Westen georiënteerd Oekraïne zou inderdaad een verschrikkelijke ideologische bedreiging zijn voor Rusland, als ook voor Belarus en andere autocratieën in de regio en in de wereld’, schreef de Amerikaanse historicus Anne Applebaum in het tijdschrift The Atlantic. ‘Het verlies van Oekraïne zou daarentegen dictators in Moskou, Minsk en zelfs Beijing sterker maken.’......"

*

Het complete Volkskrantartikel 'Heeft Poetin echt lak aan grenzen of is het bluf?' lees je   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten