vrijdag 20 januari 2023

COLUMN AART DEKKER / #BNXT-NLD BASKETBALL: Pre-Prize-Weekend & Pre-Entscheidung-Woche voor #BNXT-NL-Top-3 - Worthy de Jong keert tijdelijk terug bij ZZ! / DONAR GRONINGEN, ZZ LEIDEN & HEROES DEN BOSCH VOOR CRUCIALE WEEK /


Het wordt een bijzonder(e) belangrijke week voor het Nederlandse deel van de BNXT-League in het tweede seizoen van de gecombineerde Belgisch/Nederlandse Basketball Liga, en dan vooral voor de min of meer traditionele Top-3 van de Nederlandse clubs; Zorg en Zekerheid Leiden, Donar Groningen en Heroes Den Bosch.


Hadden we vrij aan het begin van het seizoen al een unieke wedstrijd – het officiële afscheid van Worthy de Jong van de club waar hij 11 jaar voor speelde – ZZ Leiden – zorgde voor een volle bak, een verhitte 5-Mei-Hal en een aantrekkelijke en uitstekende wedstrijd – alsof het een echte Play-off-wedstrijd betrof, maar dan al in de herfst.


Op dat moment was het Europese Seizoen van de Eerste BNXT-Kampioen – ZZ Leiden dus – al voorbij, terwijl dat vorig seizoen juist – op een uiterst hoog niveau en zeer aantrekkelijk – tot de Halve Finales van de Fiba Europe Cup duurde. Was ZZ dit seizoen dan zóveel slechter? Nee, eigenlijk helemaal niet, alleen zat er een weeffout in de opzet van het verdelen van Prijzen in die BNXT; er was nauwelijks een meerwaarde aan het behalen van de laatste – en in principe toch grootste – Prijs...de Kampioen van België èn Nederland behaalde geen Europees voordeel met die Titel waar het gaat om toegang tot de Europese Clubtoernooien. Verliezend BNXT-Finalist Donar had de Nederlandse Basketball (NBB) Beker gewonnen, en verdiende daarmee directe toelating tot de Groepsfase van de Fiba Europe Cup, Nederlands Kampioen Heroes Den Bosch mocht Play-in spelen voor de Basketball Champions League van Fiba met als troostprijs bij niet slagen ook deelname aan de Groepsfase van de Fiba Europe Cup, en de overall toch meest succesvolle Nederlandse club van 2021-2022 was veroordeeld tot Play-ins voor die laatse Europese Cup. Leiden deed het daar eigenlijk uitstekend, maar trof het niet met de tegenstanders en was ook nog eens de Un-luckiest Loser van allemaal en viel dus buiten het toernooi waarin het vorig seizoen echt schitterde.


Waarmee maar gelijk weer eens het belang van die Nederlandse Basketball (NBB) Beker is geschetst, en laten Donar en ZZ Leiden nu dit weekend – vanavond (vrijdag 20h00 en NU --- Hier --- te zien) in Groningen, en zondag 17h00 in Leiden, ook Live te zien via de site van ZZ Leiden Basketball – in de finale van de verreweg zwaarste gelote helft van het toch vrij minimale Bekertoernooi; Donar schakelde onlangs toch vrij verrassend het in de competitie nog ongeslagen Heroes Den Bosch uit – tegen elkaar spelen in een Thuis en Uit om een plek in de Finale tegen de Winnaar van de Rest; de andere ploegen van de Nederlandse Tien, waarvan er nog weinig ook maar iets van een vuist tegen Heroes – maar eigenlijk ook nauwelijks tegen ZZ Leiden – hebben kunnen maken. En aangezien Donar na een onbeschrijfelijk slechte eerste fase van het seizoen inmiddels toch weer serieus op weg lijkt deel te gaan uitmaken van de Klassieke Top-3, lijkt het geen grote gok dat de winnaar van deze Halve Finale óók een meer dan aardige kans heeft zichzelf de verzekeren van een Europees Ticket voor 2023-2024...een soort van ' Pre-Prize-Weekend' voor Groningen en Leiden dus, en ook netjes in één weekend geprogrammeerd!


En dan is er nog een bijzonderheidje aan deze tweestrijd: om het vertrek van Amerikaan Alcedaire

in deze cruciale fase op te vangen, hebben de Leidse bestuurders de pikante stunt uitgehaald de naar de 3X3- Orange Lions overgestapte Worthy de Jong als tijdelijke versterking binnen te halen...een beetje vreemd...maar wel lekker natuurlijk..! Ben nu al benieuwd naar de zoveelste 'laatste 5-on-5-wedstrijd van Worthy...


Dan nog de voor het tweede seizoen ongeslagen Herfst-kampioen van de Nederlandse Mannen Basketball-clubs – Heroes Den Bosch – ook voor de Bosschenaren is het een cruciale week; een soort van 'Pre-Entscheidung-Woche'... want alhoewel de Bossche Helden hun vooraf uitgesproken doel van het overleven van de Eerste Groepsfase Europees al hebben gehaald; de ambitieuze club zou natuurlijk niets liever willen dan de prestaties van de Leidenaren vorig seizoen naar de kroon te steken. Dat zal een hele kluif worden – al zou ik het ze meer dan gunnen, en zou het voor het Nederlandse Mannen-club-basketball een flinke opsteker zijn als het ze zou lukken! – om daar zelf maar aan te mogen ruiken, dienen de mannen van de Maaspoort daarvoor eerst aanstaande woensdag met minimaal punten winnen van Crailsheim en daarna hoogstwaarschijnlijk ook nog uit in Tallinn, Estland winnen. Uit tegen de Duitsers leek er zelfs lang winst in te zitten, en was de uiteindelijke nederlaag slechts 5 punten; dus je zou zeggen dat die -punten-winst er wel in zit...

Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan – de wedstrijd heeft trouwens een heel bijzonder tintje door doordat de Duitse club niet alleen twee sterke Leidenaren van vorig seizoen in de gelederen heeft – Mikalauskas en Midtgard – maar ook nog eens de startende Point Guard Maxunhi van de Bossche ploeg van de regerende Nederlandse Kampioen zelf, en deze jonge showman piekte tegen zijn oude club in de heenwedstrijd. Verwacht mag worden dat er best wat Leids publiek op hun ex-spelers af al komen, en datzelfde geldt natuurlijk voor Den Bosch. Maar eigenlijk zou de Maaspoort natuurlijk uitverkocht moeten zijn met echte Bossch Heroes-fans die hun club naar een goede uitgangspositie voor nog meer Europese wedstrijden dit seizoen willen schreeuwen en supporten!


Ik hoop dat de week net zo bijzonder wordt als hij nu lijkt te gaan worden...


AART DEKKERGeen opmerkingen:

Een reactie posten