zaterdag 17 juni 2023

YOUP IN NRC / SPREIDINGSWET & KAKKERSSOLIDARITEIT: Youp voorziet...Vluchtelingen in Bloemendaal (of toch niet)...Koningshuis en VOC...en meer... / KLOJO BOJO 4PRESIDENT / BALKENENDE BEGRAAFT BURLESCONI /

 

Bloomingdale

Youp

Donderdagavond was er een meneer uit Bloemendaal op de tv en die probeerde uit te leggen dat ze best wel vluchtelingen in hun reservaat willen opvangen, maar dat die sloebers wel aan bepaalde criteria moeten voldoen. Zoals? Geen jongeren, wel suffe stelletjes en dan het liefst echtparen met een Tesla, een golfvaardigheidsbewijs en een speelse labradoodle in een elektrische bakfiets. Dan is er geen enkel bezwaar. Sterker nog dan wilden ze er wel meer dan 30. Misschien wel 35.

De man lulde zich zorgvuldig vast in zijn eigen zompige argumentenmoeras, maar keek aan het eind triomfantelijk alsof hij de tamme discussie glorieus gewonnen had. Ik hou van dat soort volk dat glimmend van geluk het eigen graf in kukelt. Volgens mij is dat hele dorp zo. Ik vrees dat hij na afloop overladen is met veel felicitatie-appjes van blije dorpsgenoten.

Niet veel later meldde een alleszins redelijke burgemeester dat er gewoon vluchtelingen komen, hoewel er misschien nog een paar fossiele inwoners gaan proberen om hun komst via de rechtbank tegen te houden. Ze gaan zich beroepen op een wetje uit de tijd dat ons koningshuis nog plunderend, moordend en slavendrijvend onze koloniën leeg trok. Er zijn ongetwijfeld advocaten die dat een gezellig liberaal klusje vinden en daar graag hun implantaten in zetten.

Maar neemt u van mij aan: binnen twee maanden maaien de vluchtelingen de Bloemendaalse gazonnetjes, laten zij twee keer per dag de honden uit en krijten zij de lijnen bij alle zeven hockeyclubs in het dorp. Ook een vurige relatie tussen een gescheiden botoxteefje en een viriele Tunesiër van twintig jaar jonger sluit ik niet uit. Misschien wordt dat wel een trend. Dat je naast je drukke zakenman, die toch nooit thuis is, een Ghanese toyboy hebt.

Dwangarbeid en zweepslagen met de dood tot gevolg waren niet kies

Maar nou toch even dat verhaal van dat koningshuis van ons. Is er iemand verbaasd dat de voorouders van Willy zo hebben lopen roven? Nee toch. En niemand neemt hem dat kwalijk. Ik begrijp dat hij op 1 juli zijn excuus gaat aanbieden. Mijn tip is dat hij daar een beetje de tijd voor neemt. En dat hij goed oefent zodat hij niet weer verschrikkelijk voor joker staat als in 2020 in Indonesië. En misschien is het leuk als hij wat familiekapitaal terugstort. Aan wie? Dat is het probleem. Niemand weet aan wie, dus doen we het maar niet. Maar hij moet niet raar opkijken als zijn jongste dochter Ariane op een dag tegen haar vader zegt dat het stuur van de speedboot plakt. En dat hij haar dan moet uitleggen dat dat komt omdat het bootje met oud geld betaald is. En daar kleeft het een en ander aan.

Wel weer grappig dat we deze week afdankertje Jan Peter naar de uitvaart van Berlusconi hebben gestuurd. Ik zag hem in dat rouwregister krabbelen. Iets over de VOC-mentaliteit van Silvio? Het was een van Balkenende zijn stokpaardjes. In 2006 begon hij daarover tegen Femke Halsema. Hij wist dat er ook bezwaren waren tegen die mentaliteit. Die dwangarbeid en die zweepslagen met de dood tot gevolg waren niet kies, maar onze vroegere CDA-premier vond dat leeg graaien van zo’n kolonie ook wel weer mooi.

Fantastisch dat dat nu allemaal samenvalt. De VOC, de koloniën, de handel van ons koningshuis. Ze zaten zelfs diep in de opium. Misschien krijgt Masmeijer alsnog een lintje. En Taghi gratie.

Zal Jan Peter in de Dom van Milaan de dienstdoende bisschop goed verstaan hebben? Heeft de geestelijke het over de beruchte bunga-bungafeestjes van Berlusconi gehad? Over de meisjes van dertien? Of was de bisschop dat vergeten? Misschien heeft hij als zoete herinnering voor de vrienden van Silvio een meisjeskoor laten zingen.

Alles valt samen. VOC, Balkenende en Halsema. Femke heeft deze week gedreigd het Amsterdamse Studenten Corps te sluiten als ze een bepaald onderzoek niet openbaar maken.

Als ze dat doet komt Bloemendaal echt in opstand en wordt die gemeente samen met Overveen en Aerdenhout de aparte republiek Bloomingdale. En wie die enclave gaat leiden? Boris Johnson natuurlijk. Boris for President.

MEER:

Meer Youp op NRC.nl


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten