woensdag 3 januari 2024

NRC COLUMNIST MARIJN DE VRIES OVER...´Haantjessport (voetbal) en het Goede Voorbeeld...Basketball!´ Over Cocaches Pop en Becky Hammon (Hall of Fame Speech), Pau Gasol (Brief), Sherida Spitze, Pierre van Hooijdonk, (Kleedkamercultuur en en mannen met lef)


Het ´nationale debat´ nadat Sherida Spitse ´het waagde´ om te zeggen dat ze ooit coach in het mannen voetbal wilde worden...het liefst bij Ajax...en de belachelijke reactie van Pierre van Hooijdonk daarop...

*

Haantjessport (voetbal) en het Goede Voorbeeld...Basketball!

column Marijn de Vries



Marijn de Vries is oud-profwielrenner en journalist.

Ik weet niet, Sherida, of je de speech kent van Becky Hammon, basketbalcoach uit de Verenigde Staten. Deze zomer werd ze opgenomen in de Hall of Fame. Je weet ongetwijfeld hoe groot basketbal is in de VS. Een echte mannensport, traditioneel, je zou bijna zeggen: een haantjessport.

Becky Hammon is een baanbreker. „Kan niet” en „hoort niet” staan niet in haar woordenboek. Ze is de eerste vrouw in de geschiedenis die als hoofdcoach een mannenteam in de NBA heeft geleid. Dat was in 2020 tijdens de officiële competitie, of eigenlijk in 2015 al, toen ze San Antonio Spurs naar de titel in de Summer League bracht.

In 2014 werd ze door Gregg Popovich, de vaste hoofdcoach van de Spurs, aangesteld als zijn assistent. „Pop, ik ga je niet aankijken”, zei ze in augustus, tijdens haar speech voor de Hall of Fame. Ze moest slikken. Popovich schoot vol. Er klonk applaus, een warm applaus, omdat iedereen wist hoe betekenisvol dit moment was. „Je probeerde niet iets moedigs te doen toen je me aannam. Maar je deed iets wat niemand in de professionele sport ooit deed.”

De hele week is het gesprek dat jij zondag voerde in Studio Voetbal blijven hangen, Sherida. Je gooide het gewoon op tafel: ik wil na mijn voetbalcarrière trainer worden bij de mannen. Het liefst bij Ajax. Ik denk dat ik dat kan. Zo, dacht ik, dat staat. Bravo. Pierre van Hooijdonk dacht dat je dat niet zou kunnen. Dat ligt niet aan jou, maar aan de mannen. Zo verwoordde hij het niet, maar dat is wel wat hij zei: mannen in een haantjessport als voetbal zullen een vrouw voor de groep nooit serieus nemen. En hoe moet dat in de kleedkamer?

Ik moest denken aan sterspeler Pau Gasol van San Antonio, die in 2018 hetzelfde gezeur over Hammon zat was. De kleedkamer werd ook daar aangehaald, en het haantjesgedrag. Bovendien kan het vrouwelijk brein het atletisch vermogen van een man niet bevatten, was een breed gedragen mening onder publiek en pers. Gasol schreef een open brief, waarin hij zei: Becky Hammon is geen vrouwelijke coach, ze is gewoon coach. Een topcoach. Onze coach. Technisch en communicatief begaafd. Door te stellen dat ze niet tegen de kleedkamercultuur zou kunnen, zeg je eigenlijk dat wij niet professioneel zijn.

Gelukkig had niet iedereen aan tafel bij Studio Voetbal dezelfde visie als Van Hooijdonk. NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg sprak zich op z’n Gasols uit: waarom zou Sherida Spitse geen trainer in de Eredivisie kunnen zijn? Als het nog nooit gedaan is, weet je dat toch niet? Ergens moet zoiets beginnen.

Iemand als jij, die haar ambitie zo duidelijk uitspreekt en haar sporen heeft verdiend, zou prima de eerste kunnen zijn. Je moet het niet forceren, je moet kijken naar kwaliteiten – werd er nog aan toegevoegd.

Op moeilijke momenten, waarin de wereld over haar heen viel, kon Hammon altijd bouwen op coach Pop. Het gaat niet over man of vrouw zijn, zei hij dan. Jij bent fantastisch in wat je doet. Dus wees gewoon jezelf. Wees gewoon jezelf.

Ik denk dat ook jij het fantastisch gaat doen als je er eenmaal zit, Sherida, maar in je eentje krijg je die positie niet. Je hebt mannen nodig die erachter staan. Mannen die een coach Pop of een Pau Gasol durven zijn. Mannen met lef.

Marijn de Vries is oud-profwielrenner en journalist.


Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 16 december 2023

Nog veel meer Columns van Marijn de Vries   ---  Hier  ---


 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten