dinsdag 16 maart 2010

Interessante ontwikkeling in Belgisch Basketball: al de 4e coach tekent contract als Bondscoach in de zomerperiode

Uit: Het Nieuwsblad.be

Dean, Casteels, Becirovic en Shivek leiden club en nationale ploeg

NATIONAAL - De coaches van de Belgische Ethias League liggen goed in de markt. Brad Dean (Aalstar) wordt immers Zweeds bondscoach en is zo na Casteels (België, Giants), Becirovic (Slovenië, Oostende) en Shivek (Israël, Bergen) de vierde ‘dubbelaar'.
ADHESE IMU (in artikel) - 2K - NIET VERWIJDEREN

Eddy Casteels, al vijf jaar bondscoach van de Belgian Lions, was de trendsetter voor zijn collega's. ‘De functie van bondscoach was in het Belgische basketbal altijd een duobaan. Er is geen budget in onze sport en in dit land voor een fulltime bondscoach. Geen probleem hoor, met een goede planning en op het juiste moment wat rust zijn beide jobs perfect combineerbaar', aldus Eddy Casteels.

Brad Dean denkt er ook zo over. ‘Ik ken het Zweedse basketbal. Ik startte daar mijn profcarrière als speler en coach (onder meer bij Stockholm, Lulea en Södertalje, red.), ik ben gehuwd met een Zweedse, spreek wat Zweeds en kon deze kans niet lagen liggen. Bij Zweden zal deze zomer ook Jonas Jerebke van de NBA-club Detroit Pistons meedoen. De bedoeling is om trachten te promoveren naar de A-divisie', aldus Dean.

In die A-divisie zitten onder meer België, Israël, Slovenië en Groot-Brittannië. Zijn gaan deze zomer op zoek naar een stek op het EK van 2011 in Litouwen. Terwijl het Belgische voetbal het niet smaakt dat Dick Advocaat een club met de Rode Duivels combineert is dat in het Europese basketbal dus de normaalste zaak van de wereld.

Goede staf

‘Ik ben momenteel aan de slag in de D-league en bij het farmteam van Houston Rockets', klinkt het bij Chris Finch, de Amerikaanse coach die na de eerste speeldag de combinatie Bergen en Groot-Brittannië wisselde voor die van D-League en Groot-Brittannië. ‘Als je langs beide kanten werkt met een goede staf is zo'n combinatie best mogelijk. Bij Bree en Bergen had ik Johan Roijakkers als assistent (nog steeds bij Bergen, red.). Wij voelden elkaar blindelings aan waardoor we perfect de voorbereiding konden invullen', aldus Finch.

De bondscoaches die in België aan de slag zijn trachten ook stages en oefenmatchen met elkaar af te spreken. Finch trok vroeger met Groot-Brittannië naar Bree en Bergen, Israël kwam naar Antwerpen en Leuven en nu gaan de Belgian Lions in juli op stage in Israël (waar ook Groot-Brittannië is).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten