maandag 20 augustus 2012

Jonas Valanciunas, dunk

Een van de meest bijzondere spelers die ik in mijn loopbaan als scout zag spelen is Jonas Valanciunas. Deze Litouwer speelt met zoveel hart, dat het bijna eng is. Als 15-jarige zag ik hem voor het eerst, en heb ik hem samen met Enes kanter en nog twee andere spelers direct aanbevolen voor een contract bij een van onze opdrachtgevers (Adidas), op dat moment speelde hij zelfs op schoenen van dat merk. Het jaar erna was hij de ster van een middelmatig getalenteerd MU16 team van Litouwen. Dat team werd echter van de kant tot dusdanig intens spelen opgejut door een assistent coach die alle kenmerken van een marinier-onderofficier had, dat het als een stoomwals over alle tegenstanders heen denderde. Mede-Finanalist Tsjechië werd zelfs twee keer met 60-70 punten verschil afgeslacht (als ik het me goed herinner); de meest waardeloze Finale die ik ooit zag! Valanciunas moest afgeremd worden, want anders zou zijn lichaamstemperatuur ongetwijfeld tot boven de 40 zijn gestegen...

Inmiddels is hij in litouwen een held, is hij daar een van DE gezichten van Nike Basketball, met billboards van 3x2meter of groter, en is hij en-route naar de NBA.

Hieronder een clipje waarin hij een (aardige) dunk plaatst...


Hieronder de Finale MU20 van Litouwen, tegen Frankrijk waar Leo Westermann de ster is (maar wel de beslissende TO maakt), die ook in mijn aanbevolen top-4 stond op 15-jarige leeftijd.
Dit is dus ook de Litouwse lichting waar ik het hierboven over had, die inmiddels alles heeft gewonnen (nu dus zelfs zonder Valanciunas?).

Verder leuk: het filmpje staat onder Litouwse Basketball Fightsong, nogal 'catchy', moeilijk uit het hoofd te bannen als het er eenmaal inzit (dus zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten