donderdag 21 maart 2024

EEN ONTMOETING MET IAN NAISMITH - KLEINZOON VAN: De Originele, door James Naismith opgestelde, Basketball Regels waren te koop - En werden uiteindelijk voor 3M verkocht aan een stel Alumni van de Universiteit van Kansas / 2002 -> 2010 /

James Naismith

Rob Meurs had me al weleens over Ian Naismith en zijn koffertje verteld; hoe hij het met een ketting aan zijn pols bij hem droeg en nooit uit het oog verloor. In het koffertje de originele handgeschreven spelregels van de sport basketball, ooit opgesteld door zijn opa, James Naismith.


In 2002 was Ian met zijn reizende tentoonstelling in het hoofdkantoor van de NCAA in Indianapolis ter gelegenheid van het Fiba Wereld Kampioenschap.

Ian_Naismith en het koffertje


Ik ging naar die tentoonstelling, ontmoette Ian en had twee lange gesprekken met hem. Hij vertelde dat hij de twee velletjes met de regels wilde verkopen, en met het geld zijn stichting waarmee hij sportiviteit ('Sportmanship') wilde bevorderen. Het Smithsonian Museum, het grootste museum ter wereld in DC, was geïnteresseerd (onder anderen) en een miljoen dollar moesten ze wel opbrengen, en hij dacht dat het binnen een jaar zover zou zijn...het duurde veel langer...

Er was iemand die vond dat ze ergens anders terecht hoorden te komen, hij is documentairemaker, en hij maakte een film van zijn queeste. De regels werden bij Sotheby's geveild, voor veel meer geld, en ze kwamen terecht op de plek waar zijn opa lang woonde en werkte, Kansas University. Het is een mooi verhaal, en het geeft een mooi beeld van achter de schermen van de Amerikaanse Basketball wereld. De film laat ook zien hoe er door het idee van 'een dwaas' veel positieve energie loskwam, Kansas University een nieuw museum rijker werd, en hoe goed het gevoel is dat iemand kreeg door het weggeven van een absurd bedrag...

Trailer (2min) 'There is no place like home' (ESPN 30-for-30 docu serie)



Full Film 'There is no place like home' (ESPN 30-for-30 docu serie)



Gepubliceerd op Youtube.com op 18 apr 2013
James Naismith (November 6, 1861 -- November 28, 1939) was a Canadian sports coach and innovator, who later garnered an American citizenship. He invented the sport of basketball in 1891 and is often credited with introducing the first football helmet. He wrote the original basketball rulebook, founded the University of Kansas basketball program, and lived to see basketball adopted as an Olympic demonstration sport in 1904 and as an official event at the 1936 Summer Olympics in Berlin, as well as the birth of both the National Invitation Tournament (1938) and the NCAA Men's Division I Basketball Championship (1939).

Born in Canada, Naismith studied physical education in Montreal before moving to the United States, where he developed basketball in late 1891 while teaching at the International YMCA Training School in Springfield, Massachusetts. Naismith also studied medicine in Denver, taking his MD in 1898 before moving to the University of Kansas. After a decade (1898--1907) serving there as a faculty member and part-time basketball coach during the sport's fledgling years, he became the Kansas Jayhawks' athletic director. He became a U.S. citizen in 1925.

Naismith's contributions to basketball have earned him several posthumous honours, such as in the Canadian Basketball Hall of Fame, the Canadian Olympic Hall of Fame, the Canadian Sports Hall of Fame, the Ontario Sports Legends Hall of Fame, the Ottawa Sports Hall of Fame, the McGill University Sports Hall of Fame, the Kansas State Sports Hall of Fame and the FIBA Hall of Fame. The Naismith Memorial Basketball Hall of Fame in Springfield, Massachusetts, where he is a member of the original Hall of Fame class, was named in Naismith's honor.


De Regels:


Ruim 3 miljoen voor originele basketbalregels

NEW YORK - Een historisch document met daarin de originele basisregels voor basketbal heeft vrijdagavond op een veiling in New York omgerekend ruim 3,2 miljoen euro opgeleverd. Dit is een recordbedrag voor sportmemorabilia. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

11 december 2010 (Originele artikel op Parool.nl (ANP)  ---  Hier  ---)

De twee velletjes met daarop dertien regels met handgeschreven aantekeningen zijn bijna 119 jaar oud. James Naismith, gymleraar in Springfield in de staat Massachusetts, had de opdracht gekregen om in twee weken tijd een nieuwe sport voor in de winter te bedenken. Op de avond van het ultimatum op 21 december 1891 schreef hij de regels op, gaf ze aan zijn secretaresse die ze uittypte en de volgende ochtend prijkten ze op het informatiebord bij de gymzaal.

De kopers, een stel uit Kansas, heeft het document gekocht om het terug te halen naar de universiteit van Kansas, waar Naismith de eerste basketbalcoach ooit was. (ANP)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten