maandag 24 februari 2014

Die slimme, slimme Poetin...ff knuffelen met Wust...

Heel veel mensen hebben het natuurlijk gezien: kiest die slimme Poetin uitgerekend de avond van het Goud van Ireen Wust uit om ff langs te komen bij het Holland Huis, WA en Max er ook nog, lekker samen een biertje pakken, Heineken ook gelijk aan zijn trekken gekomen, alleen maar winnaars...of toch niet? Wust was al onderwerp van de politieke discussie omtrent Sotsji; er was zelfs een minister die vond dat uitgerekend zij daar maar een statement moest gaan maken (nee, niet de minister zelf, Wust in Sotsji! Dan begrijp je er dus niet al te veel van..!).

"Daar leende Wust zich niet voor, zij ging naar Sotsji om prestaties te leveren!" zei ze. En daar had ze groot gelijk in. Komt die Poetin toch nog ff onverwacht...een statement maken..! Welk? Dat zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar mijn gok is, impliciet en vooral voor Nederlanders: "Home of Hetero? Dat maakt mij geen bal uit! Alleen in Rusland komt het me nu ff goed uit om die wet door te voeren, jammer voor de homo's..."

Paulien Cornelisse schreef en een prachtige column over op NRC.nl:
Effe knuffelen

Wat te doen als Poetin op je afkomt en je wil knuffelen? Het overkwam Ireen Wüst, en ze knuffelde mee. Ik heb haar na afloop niet kunnen betrappen op vertwijfeling, maar goed, ze is er misschien het type niet naar om alle verwarrende nuances van de menselijke ervaring te duiden of te uiten.
Ik zou het vreselijk vinden om met Poetin te knuffelen, vooral vanwege zijn politiek/mensrechtelijke engheid, maar ook vanwege zijn persoonlijke ieuw-factor. Ik hoop dat ik zou kunnen weigeren op het moment suprême. Toch vraag ik mij af of ik zou kunnen afweren als hij met gespreide armen op mij af zou komen lopen.
Een knuffel is moeilijker te ontwijken dan een klap. Wegstappen? De enthousiaste knuffelaar heeft daar geen boodschap aan (figuur 1). Afwerende gebaren maken? De knuffelaar denkt dat je hem beschuldigt van poging tot aanranding. Het enige wat je zonder problemen kunt doen is meteen een medisch probleem verzinnen (besmettelijke huidziekte, gekneusde ribben). Maar probeer dat maar eens in het Russisch.
Er zijn knuffelaars die al aankondigen wat ze gaan doen door te roepen: „Effe knuffelen!” (En ik breng hier in herinnering: de persoon ‘Ruud’ van Big Brother, begin deze eeuw.) Of, verontrustender: „Effe knuffe!” Waar een zoen nog wel tot een luchtkus kan worden omgevormd, is een knuffel toch bijna altijd full body contact.
In Amerika wordt ook geknuffeld, in de vorm van een hug. Maar de hug is geformaliseerd tot iets wat niet overdreven intiem hoeft te zijn. Alleen de bovenlichamen raken elkaar, vaak wordt er maar met een arm omhelsd, er is in de verste verte geen gevaar voor genitaal contact. Clean.
De hug is in Nederland in opkomst. Jongemannen van het hippere type, dan wel werkende bij de tv: die huggen elkaar. Ze zeggen daarbij: „Hee man.” (figuur 2.)
Zo bezien valt het knuffelen wel weer mee.
Laten we voor alle olympische sporters hopen dat Poetin een hugger is, en geen knuffelaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten