woensdag 26 februari 2014

Paco de Lucía (66) overleden

Ik ben geen kenner, hou wel van de sfeer van de flamenco, en dan ken je dus Paco de Lucía ook wel, zelfs al ben je geen rechtgeaarde fan. 66 pas, en nu overleden; het nieuwd gaat vast over de hele wereld. De beste gelegenheid om een grootheid zoals hij een plekje te geven op je weblog, bij deze dus.

Paco de Lucía (66), de ‘grootste flamencogitarist ooit’, is overleden
NRC.nl, door Lex Boon

Paco de Lucía, tijdens een concert in het Spaanse Vitoria afgelopen zomer. Foto AFP / Rafa Rivas

CULTUUR De Spaanse artiest Paco de Lucía, door velen beschouwd als de grootste flamencogitarist ooit, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Spaanse krant El País.
Paco de Lucía wordt gerekend tot de belangrijkste vernieuwers van de flamenco. Noten lezen kon hij niet, maar hij was wel een gitaarvirtuoos. Hij mengde flamenco met jazz, blues, country, salsa, bossa nova en andere muziekstijlen.


Volgens El País was De Lucía met zijn kinderen op een strand in het Mexicaanse Cancun aan het spelen toen hij plotseling onwel werd. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis, maar stierf kort voor hij daar aankwam. Waarschijnlijk heeft hij een hartinfarct gehad.

In 2004 kreeg hij de Spaanse Prins van Asturiasprijs. De internationale doorbraak van De Lucía kwam in 1974 met de rumba Entre dos aguas (Tussen twee wateren).

Luister naar Entre dos aguas op Spotify

Foto AFP / Jose Luis Roca

LEES MEER OVER: FLAMENCO PACO DE LUCÍA WERELDMUZIEK
Geen opmerkingen:

Een reactie posten