maandag 8 december 2014

Oranje Basketball Mannen, Fase-3: De Loting - een erg belangrijke Dag

Als we de tweejaarlijkse cylus - de EuroBasket, het EK Basketball Mannen - in fases onderverdelen, dan ziet die er zo uit:

- Fase-1 - Loting voor de Kwalificatie

- Fase-2 - Kwalificatie, deze wijzigt vaak van vorm/schema, kan zelfs in twee delen - verspreid over twee zomers - verdeeld zijn

- Fase-3 - Voorronde EuroBasket, op dit moment in vier Groepen van zes landen elk verdeeld

- Fase-4 - Tussenronde, nadat er een aantal landen zijn afgevallen worden de overblijvende landen per twee Groepen samengevoegd tot een nieuwe Groep

- Fase-5 - Knock-out & Plaatsingswedstrijden


Nederland is 25 jaar lang niet voorbij Fase-2 gekomen. En alhoewel er natuurlijk veel oorzaken zijn die terug te voeren zijn naar wat er in het Nederlandse allemaal onvoldoende - of gewoon slecht of onder de maat - was, durf ik best wel de stelling aan dat een externe factor als 'Geluk bij de Loting' vaak ook behoorlijk meespeelde. Met andere woorden "Geen geluk - noem het 'Pech' - zorgde er zeker een aantal keren mede voor dat Nederland geen/weinig kans had. Maar daarover wellicht een andere keer meer...

Ik wil er maar mee zeggen: "De Loting voor EuroBasket 2015 is - nu Nederland eindelijk weer van de partij zal zijn - (mede) cruciaal voor wat er in 2015 gaat gebeuren!" Niet dat je op je rug moet gaan liggen met de pootjes omhoog, als de Loting tegenvalt, maar het zou wel lekker zijn als Nederland in een Groep komt met een - of meer - tegenstanders waar een goed bezet en voorbereid Nationaal Mannen Team van Oranje kans tegen maakt, en al helemaal als die tegenstanders in een gunstig schema langskomen.

Die loting DOET ER DUS TOE!


FibaEurope heeft een mooi filmpje on-line gezet met hoe de procedure van de Loting gaat. Dat is ook wel nodig, want zo ingewikkeld als nu, is het volgens mij nog nooit geweest!

Official Draw Procedure – Video – 2015 EuroBasket:

Gepubliceerd op 6 dec. 2014
Watch a video describing the procedure for the upcoming EuroBasket 2015 Official Draw on the official FIBA YouTube channel.

The Draw will take place in Disneyland, Paris on Monday, 8 December. EuroBasket 2015 will be played in Croatia, France, Germany and Latvia from 5-20 September 2015.

Subscribe to our YouTube channel (http://www.youtube.com/user/FIBAworld...), visit the official website and follow us on our social media platforms to never miss a beat.


Ooit viel ik - bij mijn eerste volledig live gevolgde EK - met mijn neus in de boter: Nederland behaalde daar het Beste Resultaat Ooit, onder de fameuze coach Vladimir Heger; VIERDE in 1983 in Normandie / Bretagne (Frankrijk). En als er ooit een coach zijn team goed had geprepareerd op de tegenstanders en het schema, dan was het Heger wel; hij wist met drie overwinningen en twee zware Nederlagen in de Voorronde de Tweede Plaats te behalen, en toen was dat gelijk goed voor een plaats in de Halve Finale. Fiba veranderde gelijk het 'Format', zodat dat in ieder geval nooit meer zou kunnen gebeuren... Maar die Vierde Plek staat dus wel voor eeuwig in de boeken!

Waar zouden we op moeten hopen?

Persoonlijk stel ik voor dat we vanaf nu een 'Beweging' gaan maken als 'Nederlandse Basketball-liefhebbers': met een hele grote 'Oranje Reisclub' onze Mannen steunen op EuroBasket. Als de Finnen twee jaar geleden 800 wit/blauwe gekken op de tribunes konden zetten, en in 2014 rond de 2000, dan vind ik dat een eerste doel van 500 'Echte Oranjefans' zeker niet overdreven... Finland is wel 'Partner' van Frankrijk, zullen wij er met zijn allen nu eens voor zorgen dat ze achteraf denken "We hadden het kunnen weten, Nederland had onze partner moeten zijn."

De periode waarin wordt gespeeld is: 4 t/m 20 September. Dat zal niet voor iedereen zijn weggelegd, dus combineren met de (eventuele) Zomervakantie lijkt me dan aan te raden. Ik weet niet of iedereen alle speelplaatsen van de respectievelijke Voorronde-groepen kent? Een hele korte typering:

-Berlijn; behoeft als stad (denk ik) geen toelichting. Maar reken erop dat het wat betreft basketball een ervaring wordt; ik reken op Dirk, een verder heel jong maar sterk team, ontzettend veel Duitse, maar ook heel veel Turkse Fans, in een van de mooiste Arena's van Europa.

-Riga; ver weg, maar een erg mooie stad - het 'Parijs van het Noorden' - en mooie stranden en vaak mooi weer in de buurt, Polen en Litouwen op de route - beiden ook zeer de moeite waard. Met Estland - en misschien ook wel Letland zelf - in ieder geval winstkansen in een of meer wedstrijden.

-Zagreb; ook ver weg, toevalligerwijs ook de laatste stad waar Nederland ooit aan een EK meedeed, maar toen waren er maar acht deelnemende team totaal, bestond Joegoslavie nog (net). Veel mogelijkheden om er een vakantie aan vast te knopen. Een echt basketball-land, maar daarom waarschijnlijk ook een zeer zware Groep.

-Montpellier; mijn voorkeur want Zuid Frankrijk, Italie of Spanje als vakantiebestemming, gevolgd door de Voorronde-groep met Nederland, en dan op de weg terug de rest van EuroBasket bijwonen in Lille...logistiek en wat betreft haalbaarheid optimaal. Wel een flinke kans op een zware Groep, met Frankrijk voor mij als favoriet om EuroBasket ook te winnen.

En dan is er nog Lille; net over de Belgische grens met Frankrijk, de kans om de Tussenronde en Eindfase van EuroBasket mee te maken, in een zaal van 30.000 man publiek, en het thuisland als favoriet...iedereen die het zich kan veroorloven, en daar geen gebruik van maakt...mag - wat mij betreft - het predicaat 'Echte Basketball-liefhebber' inleveren...maar wie ben ik...


En welke tegenstanders dan? Ik ging hierboven al op enkele mogelijkheden in.
De 'Seedings' voor deze loting zeggen niet zo heel veel, dat heeft Nederland zelf de afgelopen zomer wel duidelijk gemaakt.
Landen als Duitsland en Rusland met hele lage seedings zeggen wat dat betreft veel.

Nederland op zijn sterkst, schat ik in als kansrijk tegen: IJsland, Estland, Tsjechie, Bosnie, Belgie, Israel, Finland, Georgie, Macedonie, maar dan moet er bij 'ons' niet veel tegen zitten, en liefst wel wat bij de meesten van deze potentiele tegenstanders. Zoals gezegd: de tegenstanders en de volgorde waarin je ze tegenkomt zijn van groot belang! Heeft Nederland - weer 'op zijn best' - een kans op het halen van de Tussenronde? Een kans is er altijd. Maar laat ik het zo zeggen "Als Nederland dat haalt, dan mogen we onszelf best een beetje in de arm knijpen!" Zo'n prestatie zou ik dat vinden. Maar...in 1983 ging ik niet naar Frankrijk met het idee "Straks staan we in de Halve Finale!" Er is in de 25 jaar ontzettend veel veranderd, maar 'de lichting van 2014' heeft laten zien dat als je er echt voor gaat...

Het spektakel wordt verder door FibaEurope zo aangekondigd:

"The Draw ceremony will start at 16:20 CET while the Draw itself will start at 16:55 and can be watched live globally on www.youtube.com/fiba or followed digitally on fibaeurope.com."

Een Prettige Loting!


AART DEKKER, meer (Basketball) van Aart op -- zijn Weblog --

Geen opmerkingen:

Een reactie posten