vrijdag 13 april 2018

3X3 ORANJE / NBB PERSBERICHT / NIEUWS: 'Orange Lions 3x3 ondersteund door NOC*NSF op weg naar Tokyo'
Orange Lions 3x3 ondersteund door NOC*NSF op weg naar Tokyo

Zeer goed nieuws voor de Nederlandse 3x3 basketbalmannen! Sportkoepel NOC*NSF heeft besloten om de Nederlandse Basketball Bond te ondersteunen tot aan de Olympische Spelen in Tokyo in 2020.
Deze financiële steun is mogelijk dankzij de extra tien miljoen euro die het kabinet vanaf 2018 jaarlijks beschikbaar stelt voor topsport. De financiële steun is een geweldige erkenning voor de prestaties die de Nederlandse 3x3 mannen van bondscoach Brian Benjamin de afgelopen jaren hebben geleverd.
De Orange Lions spelen structureel in de top acht van Europa en de wereld op grote eindtoernooien. In 2016 veroverde Nederland bij de FIBA 3x3 Europe Cup (EK) het brons en bij de World Cup (WK) werd Oranje zesde. Vorig jaar werd daar de zevende plek bij het EK en het zilver bij het WK aan toegevoegd. Dat WK-zilver is de beste prestatie ooit van een Nederlands valide basketbalteam bij de senioren.
Olympische status
3x3 Basketball kreeg in juni 2017 een olympische status. In 2020 staat deze razendsnel groeiende basketbalvorm voor het eerst op het programma bij de Olympische Spelen. De 3x3 mannen, die onderdeel zijn van TeamNL, willen in Tokyo graag om de eerste olympische 3x3 medailles gaan spelen. De extra ondersteuning is een belangrijke opsteker voor de Nederlandse Basketball Bond en de Orange Lions 3x3, om op weg naar Tokyo de concurrentie voor te kunnen blijven.
“Nu 3x3 basketball olympisch is geworden, zullen andere landen actiever worden in deze discipline. Met deze extra ondersteuning kunnen we ons programma intensiveren en professionaliseren, waardoor we de poel van topspelers die 3x3 willen spelen, kunnen vergroten”, zegt bondscoach Brian Benjamin.
Na jaren van pionieren met beperkte middelen beschikt de bond nu eindelijk over de mogelijkheden een professioneel topsportprogramma neer te zetten voor de 3x3 mannenselectie. Er zal worden gewerkt met twaalf selectiespelers. Zij gaan het hele jaar rond een fulltime programma draaien, dat bestaat uit 5-5 bij de club en/of het Nederlands team, en 3x3 binnen het programma.
'Geweldige opsteker'
Elke Snijder, die als bestuurslid van de NBB 3x3 basketball in haar portefeuille heeft, ziet ook de kansen: “Dit is een geweldige opsteker voor het Nederlands basketball. Door de mooie resultaten van de afgelopen jaren, dromen we er al een tijdje van hoe gaaf het zou zijn om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Met de steun van NOC*NSF en het ministerie van VWS kunnen we ons nu nog beter voorbereiden op de kwalificatie voor Tokyo in 2020.”
Dit jaar zijn zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen geplaatst voor het Wereldkampioenschap 3x3 basketball in Manilla, dat van 8 t/m 12 juni wordt georganiseerd. Beide selecties zullen zich na het WK gaan richten op de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap 3x3 dat van 14 t/m 16 september in Boekarest wordt gehouden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten