donderdag 24 oktober 2019

EVEN NADENKEN / FRAGMENT COLUMN CLAUDIA DE BREIJ: 'Zogenaamd Stoer' / AANRADER / HEDENDAAGS NEDERLAND / TIJDGEEST / NRC OPINIE / POLITIEK NEDERLAND /

FRAGMENT(NRC Column Claudia de Breij, 6 september 2019, 'Zogenaamd Stoer'):

"......  Je ne maintiendrai pas.

Gelukkig kwam het AD met een overzichtelijke handleiding voor het (in dit geval kennelijk toegestane) burgerarrest; als u zelf iemand in nikab ziet, kunt u haar tot de orde roepen. Mocht zij zich verzetten tegen uw burger-arrest dan mag u haar desnoods tegen de grond werken. Onderwijl roept u: „Op de grond vrouw! Dan zal ik je eens even laten voelen hoe erg ik tegen jouw onderdrukking ben!”

Mensen met een Nederlandse vlag en het woord ‘storm’ in hun sociale media-profiel waren er klaar voor. Wij zullen handhaven! Leve de knokploeg! Afschuwelijk en doodeng, maar wel iets wat je als overheid over jezelf afroept wanneer je wetten uitvaardigt die je niet wilt handhaven. Dat is, letterlijk, symboolpolitiek. Een zogenaamd stoer besluit om de kiezer te laten geloven dat je het neo-populisme omarmt – zonder er de verantwoordelijkheid voor te nemen.

De polen brandden, en niet alleen op onze opwarmende aarde. De ene gepolariseerde groep stond klaar voor een razzia, de andere lanceerde de hashtag #boerkabuddies. Nikabdraagsters konden zich melden als ze zich onveilig voelden op straat, dan zouden lieve vrouwen met ze meelopen. Wat bleek: er meldden zich meer boerkabuddies dan er boerkadraagsters zijn................"

De hele Column

Zogenaamd stoer

Column Claudia de Breij schrijft elke maand in Het Blad over hoe zij zich handhaaft in hedendaags Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten