dinsdag 22 oktober 2019

VROUWEN BASKETBALL BIJ DE BELGISCHE BUREN: 'Emma Meesseman Valuable Player (MVP) van de WNBA-finale...Uniek maar geen Nobelprijs...' / HLN / (NOBEL-) PRIJZEN / VREDE /


Emma Meesseman Wins the WNBA Finals 2019 MVP

Het Laatste Nieuws verwerkte dit nieuws in een artikel over de Nobelprijs voor de Vrede:

Onze opinie. Abiy Ahmed verdient de Nobelprijs


Krijgt ze de prijs of krijgt ze hem niet? Het was nagelbijten. Maar ja hoor, ze heeft hem gekregen: Emma Meesseman is tot MVP gekroond, tot Most Valuable Player van de WNBA-finale, de top van het basketbal. Dan ben je een wereldster in de VS. De Belgische vrouwensport baadt in luxe als nooit tevoren, maar wat Meesseman presteert, hoort thuis in het rijtje Henin-Clijsters-Thiam, de fine fleur van deze sporteeuw. Zo mogelijk een trapje hoger nog dan de Tia's en de Nina's.





Krijgt ze hem of krijgt ze hem niet? De echte vraag betrof gisteren uiteraard niet de basketster Emma Meesseman, wel de zeilster Greta Thunberg, en ging niet over de WNBA, wel over de Nobelprijs voor de Vrede. Die heeft ze dus niet gekregen, de prille klimaatactiviste met de boze blik en de verwijtende woorden. Wereldwijd hielden leedvermaak en ontgoocheling elkaar in evenwicht. Maar beide zijn hier misplaatst. Al was het maar omdat alle speculaties over de jonge Zweedse de aandacht afleiden van de terechte winnaar van gisteren: Abiy Ahmed, de premier van Ethiopië. Hij verdient de Nobelprijs.

Ahmed is er in geen tijd in geslaagd om een lang sluimerend grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea te beëindigen. Niet alleen heeft hij vrede gebracht waar oorlog voor eeuwig en één dag de norm dreigde te blijven. Tegelijk heeft hij in zijn onmetelijke land de vrijheid van denken en doen hersteld. De economie groeit er als kool. Het herstel en de democratie zijn er weliswaar pril, maar de prijs van het Nobelcomité is dan ook niet alleen bedoeld als erkenning voor het al geleverde werk, maar ook als aanmoediging voor de gigantische uitdagingen die nog wachten, daar in Oost-Afrika, in dat uitgestrekte land met zijn weerbarstige klimaat, zijn etnische en religieuze verscheidenheid en zijn bevolkingsexplosie. In 2100 zal Ethiopië tot de tien meest bevolkte landen ter wereld behoren, als de nummer drie van Afrika na Nigeria en Congo, met bijna 300 miljoen inwoners. Nee, België is echt geen ingewikkeld land.

Kritische stemmen vinden die Nobelprijs voor Abiy Ahmed prematuur, maar wat is die bemerking waard sinds Barack Obama al in 2009 de prijs te beurt viel, nog voor hij iets tastbaars had verwezenlijkt als president? Ethiopië komt van ver. In ieders herinnering is het synoniem van schaarste en ellende. De grote Joni Mitchell bezong het in 1985 als volgt: 'Hot winds and hunger cries / Flies in your babies' eyes / Walking sticks on burning plains / Betrayed by politics / Abandoned by the rains / On and on, the human need / On and on, the human greed / Ethiopia, Ethiopia, Ethiopia'. Niet alles is er vandaag rozengeur, maar Ahmed is erin geslaagd om de meest kostbare grondstof aan te boren: hoop.


Het is uiteraard voorbarig om de Ethiopische premier uit te roepen tot de Oost-Afrikaanse versie van Nelson Mandela, Nobelprijswinnaar in 1993. Maar als voorbeeld en stimulans voor een heel continent, het sterkst groeiende in de wereld, kan dit tellen. Afrika moet zijn eigen weg gaan, met de hulp van het Westen en het Oosten, maar zonder hun directieven en hun opgelegde waarden en normen. Nu Congo nog.

**

Hoe Meesseman haar Prijs verdiende? Je ziet het hieronder:



#WNBAPlayoffs #Sun #Mystics

[WNBA Finals Game5] Connecticut Sun vs Washington Mystics, Full Game Highlights, October 10, 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten