zondag 28 juni 2020

GOED IDEE UIT NRC: Landbouwexpert Bruno Parmentier: ‘Europa, voorkom honger bij de buren’ / TOEKOMST NA CORONA / MENSELIJKHEID / MIGRATIEBELEID NOORD AFRIKA / LANDBOUW & VOEDSEL /

Landbouwexpert Bruno Parmentier(Originele artikel: NRC, Foto: nourrier-manger.fr)

Interview

Landbouwexpert Bruno Parmentier: ‘Europa, voorkom honger bij de buren’

Bruno Parmentier | Landbouwexpert Het Europees landbouwbeleid heeft gewerkt: hier is geen honger, ook niet tijdens deze pandemie. In Afrika is dat lang niet vanzelfsprekend. Daarom moet Europa zijn eigen lessen exporteren, zegt landbouwexpert Bruno Parmentier.
 
       Leestijd 5 minuten 

‘Never waste a good crisis’, zo luidt het adagium. Daarom maakt NRC een serie interviews ‘De wereld na corona’ over de vraag: hoe kan de coronacrisis worden aangewend om de samenleving te veranderen? De interviews zijn niet bedoeld om de toekomst te voorspellen, maar om denkrichtingen te bieden over hervormingen van (onder andere) de landbouw, globalisering, democratie, voedsel, kunst, technologie en toerisme.

Europa zal geen honger lijden door de coronacrisis, zegt de Franse landbouwexpert Bruno Parmentier. Maar Afrika waarschijnlijk wel. Daarom moet Europa volgens hem met landen aan de overkant van de Middellandse Zee doen wat het in de jaren vijftig met zichzelf deed: een gemeenschappelijke landbouwpolitiek opzetten – een systeem dat ervoor zorgt dat alle deelnemende landen altijd genoeg voedingsmiddelen hebben en dus geen honger hoeven lijden. Meteen met heel Afrika beginnen kan niet, zegt Parmentier. Maar met een aantal Noord-Afrikaanse landen, dat kan wel.

„Ik ben superkritisch over het Europese landbouwbeleid”, zegt Parmentier via Skype vanuit zijn huis in Angers. „Het moet ecologischer worden en meer bio-divers. Die omslag gaat te traag. Maar we moeten het Europese landbouwbeleid wél overeind houden. Het basisbeginsel, dat we allemaal te eten moeten hebben, functioneert prima. Juist nu, met corona, zien we hoe cruciaal dat is. EU-landen hebben hun binnengrenzen opengehouden voor landbouwproducten, en daardoor kunnen alle Europeanen essentieel voedsel blijven kopen, zoals graan, rijst en aardappels. Precies om die reden is dit in de jaren vijftig bedacht: om hongersnood uit Europa te verbannen. Dit werkt nog steeds. We zijn qua voedsel onafhankelijk van de rest van de wereld.”

Waarom wilt u dit uitbreiden naar Noord-Afrika?

„Niet uitbreiden. Eerder een nieuw systeem bedenken dat hetzelfde doet voor hen als het Europese landbouwbeleid voor óns: de voedselvoorziening waarborgen. Wij bedruipen onszelf, in Europa. Wij hebben altijd essentiële voedingsstoffen. Noord-Afrikaanse landen niet. Zij importeren bijna al hun graan, rijst en aardappels. Eén kink in de kabel, en je hebt tekorten. Dat kan komen door misoogsten, zoals in 2007 en 2011. Prijzen stegen toen. Meteen ontstond er honger in Afrika. Dat leidde tot opstanden in 37 landen en was een van de aanjagers van de oorlog in Syrië. Tekorten ontstaan ook doordat exporterende landen de oogst voor zichzelf houden. Dat gebeurt nu. Rusland exporteert vanwege de coronacrisis geen graan meer, en Vietnam geen rijst. Het Midden-Oosten en de Maghreb zijn kwetsbaar. Dit zijn onze buren. Als zij worden gedestabiliseerd, raakt dat ons ook. Als Egypte honger heeft, stijgt de druk op ons immigratiesysteem. Egypte heeft 100 miljoen inwoners. 4 procent van het land is landbouwgrond, de rest is woestijn. Egypte is de grootste graanimporteur van de wereld. Als wij helpen bij de voedselvoorziening, stabiliseren we onze eigen omgeving.”

Ah, dit is migratiebeperking?

„Dat, én goed nabuurschap. We mogen niet tolereren dat de buren honger lijden.”

U wilt graanleveranties als ontwikkelingshulp?

„Waarom niet. Adenauer en De Gaulle zeiden eind jaren vijftig: in plaats van elkaar te bombarderen, gaan we samen eten. Frankrijk leverde Duitsland graan, Duitsland stuurde auto’s naar Frankrijk. Ze stelden hun markten voor elkaar open. Dat was de afspraak. Destijds deden er zes landen mee. Nu zijn het er 27 en het functioneert nog steeds.” 

Lees ook: Hoe corona van akker tot bord de voedselketen verstoort
 






Wat moeten Noord-Afrikaanse landen geven in ruil voor de garantie op graan en rijst? 

„Je kunt aan van alles denken. Zonne-energie uit de woestijn, bijvoorbeeld. Of fruit. Dit doet Europa al met Marokko: wij sturen hen graan, zij sturen ons fruit. Dat kunnen we uitbreiden naar andere Noord-Afrikaanse landen.”

Kunnen wij voedsel missen?

„Ja. We hebben goede oogsten gehad, we hebben voorraden. De coronacrisis had op een slechter moment kunnen komen. Personen worden tegengehouden aan veel Europese binnengrenzen, maar vrachtwagens mogen door. Van niet-essentiële voedingsmiddelen krijgen we overigens wel wat minder. Dit jaar eten we waarschijnlijk minder fruit.”
Omdat we dat importeren?
„Nee, omdat je mensen nodig hebt voor oogst, transport en verkoop. Dat is door corona lastig te organiseren. Graan en aardappels worden vaak machinaal geoogst, maar veel fruit wordt met de hand geplukt. Alleen al in Frankrijk zijn daar 280.000 mensen per jaar voor nodig. Die moeten ergens slapen, wat problematisch is door corona. Ook transport binnen Europa krijgt een knauw, zelfs als de binnengrenzen open blijven, door personeelstekort. Als Europa’s grootste voedselgroothandel stilvalt, Rungis in de regio Parijs, kunnen sommige producten de Franse hoofdstad niet goed bereiken. Mensen eten anderhalve kilo per dag. Reken maar uit, voor twaalf miljoen Parijzenaars. Voor hen moeten vrachtwagens dagelijks twintigduizend ton voedsel aanvoeren. De basics komen er wel. Maar de keus aan fruit kan dan kleiner worden.” 

Als de basics er komen, waarom is er dan soms geen meel in de winkel?

„Er is wel meel, maar de logistiek kan de veranderingen in de markt niet bijbenen. Normaal luncht een derde van de Fransen buitenshuis. Restaurants en bakkerijen bestelden meel en eieren in het groot. Nu koken mensen zelf. In plaats van een bulk eieren kopen zij een doosje van zes of twaalf. De vraag naar kleine verpakkingen explodeert door corona. Normaal wordt 5 procent van alle bloem in Europa klein verpakt. Nu is dat vele malen meer. Een kilo supermarktbloem is vaak verpakt in Roemenië.”

Gaat bloem heen en weer naar Roemenië om verpakt te worden?

„Ja. Als bloem in sommige winkels op is, komt dat doordat de logistiek de omschakeling naar kleine verpakkingen nog niet goed maakt.”

Is Europa alleen autonoom op voedselgebied als ze de binnengrenzen openhoudt?

„Ja. Die onafhankelijkheid is gebaseerd op EU-binnengrenzen die open zijn voor goederen. Sommige EU-landen kunnen zichzelf voeden, andere niet. Dat verschil is vereffend doordat we één markt voor voedsel hebben. Sommige niet-EU-landen als Zwitserland doen ook mee. Het geeft zekerheid. De Britten zullen nog merken wat het is om die zekerheid te missen. Hun boeren produceren lang niet genoeg om het land te voeden.”

We importeren toch veel voedsel van buiten de EU?

„Ja maar essentiële voedingsmiddelen produceren we zelf. Met één uitzondering: Europese dieren eten soja uit Argentinië en maïs uit Brazilië. We produceren granen en importeren proteïnen. Zonder die Latijns-Amerikaanse proteïnen kan ons vee niet leven, en eten wij geen vlees en drinken we geen melk. Zelf maïs en soja produceren gaat niet. Daarvoor zijn reusachtige oppervlaktes nodig. Wat wel kan: luzerne telen, dat op klaver lijkt en vol proteïnen zit. Het was uit Europa verdwenen – we teelden het niet meer. Nu beginnen we daar weer mee. Heel goed. De wereld is turbulent. Europa moet ook op dit vlak onafhankelijk worden.”

Lees ook: ‘Vergroot je weerbaarheid, kweek je eigen voedsel’ – een interview met de Britse denker Carolyn Steel 
 





Moeten we stoppen met grootschalige Europese landbouw, en terug naar kleine boerderijen?

„Kleine boeren verdienen zeker een plek in ons systeem. Maar dat werkt alleen op het platteland. Zij kunnen niet de acht miljoen eieren leveren die Parijs dagelijks consumeert. Grootschalige productie blijft nodig. Dat moet ecologischer dan nu, met minder chemicaliën. We moeten af van monoculturen, en in plaats daarvan diverse gewassen planten, met meerdere oogsten. De EU subsidieert boeren als ze die ecologische overstap maken. Consumenten willen er best meer voor betalen. Zo ging het ook met Franse wijn na de oorlog: we drinken minder, maar wát we drinken is beter en duurder.”

Verandert de coronacrisis onze landbouw?

„Deze veranderingen komen al op gang en de crisis zal ze versnellen. Maar bínnen het overkoepelende Europese landbouwsysteem. Dat systeem zal niet veranderen. De Hongkong-griep van 1968 heeft een miljoen mensen gedood, van wie veertigduizend in Frankrijk. Daarna is er weinig veranderd. Velen zijn die griep allang weer vergeten.”

Terug naar De Gaulle en Adenauer. Wat is de les, voor ons?

„Dat landbouw geopolitiek is. En dat samenwerken stabiliteit brengt. Ik ben van 1948. Toen háátten de Fransen de Duitsers. Mijn vader en grootvader vochten tegen Duitsland. Mijn zoon is met een Duitse getrouwd. Die twee leiders hebben alles veranderd. Dat is toch geweldig. Nu klagen velen over moslims en migratie. Angst en haat borrelen soms over. Als wij daar toen overheen konden stappen, kunnen wij dat nu ook.”

Droomt u niet een beetje?

„U mag me een dromer vinden. Maar als we een formule kunnen vinden die goed is voor hen én goed is voor ons, dan lijkt me zo’n landbouwpact met Noord-Afrikaanse landen perfect. Hoe minder mensen honger hebben, hoe beter.”

Loopbaan Landbouw- en voedselexpert

Bruno Parmentier (1948) is een Franse landbouw- en voedselexpert. Hij werkte voor een non-gouvernementele organisatie in Mexico, was directeur van de Landbouwhogeschool in Angers en leidde de uitgeverij Éditions La Découverte.

Als auteur van diverse boeken over de internationale voedselvoorziening, zoals Nourrir l’Humanité (2007) en Manger Tous et Bien (2011), is hij een veelgevraagd commentator in de Franse media.

**

Veel meer 'Toekomst na Corona' op NRC.nl   ---  Hier  ---

 



vrijdag 26 juni 2020

NRC CARTOON FOKKE & SUKKE: Waarschuwen Nederland voor...Tweede Golf Miljardensteun... / HUMOR /

Van NRC.nl op  26 juni 2020, meer NRC FoSu   ---  Hier  ---
en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---

dinsdag 23 juni 2020

NRC CARTOON FOKKE & SUKKE: Respect voor...het Boek en de Snor van... / RESPECT / BOEK OVER TRUMP / JOHN BOLTON /

Van NRC.nl op  20juni 2020, meer NRC FoSu   ---  Hier  ---
en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---

zondag 21 juni 2020

MOOI EN TOEPASSELIJK/ACTUEEL LIEDJE: Yentl en De Boer - 'Aanraking' | Opium op Oerol / MUZIEK /





#OpiumopOerol

Yentl en De Boer - Aanraking | Opium op Oerol

18 jun. 2020
 
Cabaretduo Yentl en De Boer zingen een toepasselijk lied in deze tijd tijdens het alternatieve Opium op Oerol, namelijk 'Aanraking'. 
 
Meer van Opium op Oerol vind je op http://www.avrotros.nl/opiumopoerol



donderdag 18 juni 2020

COMMENTAAR OVERBODIG: James Corton - Trump Struggles w/ Ramps & Water at West Point


Trump Struggles w/ Ramps & Water at West Point

16 jun. 2020

24 mln. abonnees

James Corden kicks off his show with 3 Things, starting with an examination of President Donald Trump's weekend at West Point's commencement, where he struggled to drink water and descend a ramp, the latter which he poorly explained on Twitter after. More Late Late Show: 

Subscribe: http://bit.ly/CordenYouTube 
Watch Full Episodes: http://bit.ly/1ENyPw4 
Facebook: http://on.fb.me/19PIHLC 
Twitter: http://bit.ly/1Iv0q6k 
Instagram: http://bit.ly/latelategram
 

NPO 1VANDAAG OPINIPANEL / BLM: Uitslagen van het onderzoek over racisme in Nederland - Meer bewustwording door demonstraties tegen racisme, maar ook ergernis over 'harde toon' / ENQUETE / ACTIES/DEMONSTRATIES / NEDERLAND /


Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek over racisme in Nederland

Meer bewustwording door demonstraties tegen racisme, maar ook ergernis over 'harde toon'

De afgelopen weken kwamen tienduizenden mensen samen bij antiracismeprotesten in Nederland. Zij deden een oproep aan witte Nederlanders: word je bewust van je eigen gedrag. Wat is het effect van die oproep? Kijken mensen kritischer naar zichzelf?

EenVandaag deed onderzoek onder ruim 33.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel met een witte huidskleur. Zij vertellen daarin wat zij vinden van de protesten van de afgelopen weken, of het hen aan het denken heeft gezet en of zij hun gedrag erop zullen aanpassen in de toekomst.

Racisme te lang onderbelicht geweest

Dat er werd gedemonstreerd tegen racisme kan allereerst rekenen op veel begrip. Een meerderheid van de ondervraagden (63 procent) vindt het goed dat hier nu tegen wordt gedemonstreerd. Deze mensen hechten veel waarde aan het recht om te protesteren en vinden dat iedereen dat moet kunnen uitoefenen.

Dit zijn vooral mensen die vinden dat racisme in Nederland te lang onderbelicht is geweest. "Ik denk dat ik nog niet voor de helft weet in hoeverre racisme in Nederland speelt, omdat ik zelf blank ben", licht een panellid toe. Ook halen veel ondervraagden de toeslagenaffaire aan als recent bewijs van institutioneel racisme. "De extra controle van de Belastingdienst van allochtone burgers is voldoende om te demonstreren. En daar houdt het vast en zeker niet op."

Ergernis over schenden coronaregels en harde toon

Maar de eerste protesten in Amsterdam riepen ook irritatie op bij ondervraagden. Zo werd er bij het eerste protest, in Amsterdam, niet voldoende afstand gehouden. Driekwart van de ondervraagden (72 procent) heeft daar geen begrip voor.

Daarnaast lijkt de toon van sommige demonstranten een averechts effect te hebben op de steun voor de demonstraties. Veel ondervraagden denken dat de protesten vooral aanzetten tot meer verdeeldheid: "'Ik zal Zwarte Piet in zijn gezicht trappen', excuses moeten maken voor slavernij, historische beelden die worden vernield. Is dat verbindend gedrag?"

Lees ook

202006 Black Lives Matter-demonstratie op het Malieveld in Den Haag(Foto: indebuurt.nl)

Een derde bewuster door demonstraties

De demonstraties hebben een derde van de mensen (32 procent) aan het denken gezet over hun eigen gedrag. Zij geven in het onderzoek aan door de protesten nu bewuster te zijn. Een panellid licht toe: "Ik denk dat heel veel Nederlanders, tot op zekere hoogte ikzelf ook, zich nu pas bewust worden van het alledaagse racisme in Nederland." En een ander: "Ik denk dat vele vormen van subtiel racisme ("waar kom je oorspronkelijk vandaan", bijvoorbeeld) nu steeds helderder worden."

40 procent van de ondervraagden zegt naar aanleiding van de protesten actie te hebben ondernomen. Zo is 20 procent meer gaan nadenken, lezen en praten met hun directe omgeving over racisme. 5 procent heeft een zwart vlak gepost op sociale media om steun te betuigen aan de demonstranten en 12 procent heeft iets anders gepost of geliket over dit thema.

Meesten niet aangesproken door boodschap demonstraties

Maar bij de meeste mensen (62 procent) zetten de protesten niet aan tot meer bewustwording. Voor de helft zijn dit mensen die zeggen dat ze al vóór de huidige discussie bewust waren van hun gedrag en zien geen reden om daar nog iets aan te doen.

Een panellid: "Ik ben altijd aardig en begripvol voor iedereen en dat verwacht ik van mijn medemens ook." Deze groep is vooral jong en stemde bij de landelijke verkiezingen van 2017 op linkse partijen.

Lees ook

Opgelaten door 'dwingend vingertje'

Maar de andere helft voelt zich niet aangesproken vanuit een gevoel van weerzin. Zij letten voor de protesten niet nadrukkelijk op hun gedrag en doen dat nu ook niet. Zij vinden de hardheid van de toon tijdens demonstraties en de discussie erna onprettig en voelen zich gedwongen een kant te moeten kiezen. Een panellid licht toe: "Als je niet tegen demonstreert ben je voor, lijkt het wel. Ik voel me opgelaten door het dwingende vingertje."

Veel mensen in deze groep ontkennen niet dat racisme bestaat in Nederland, maar denken dat de daadwerkelijke omvang ervan niet in verhouding staat tot de ophef van de huidige discussie. Zij zijn ervan overtuigd dat alle bevolkingsgroepen discrimineren op huidskleur en alleen zij nu verantwoordelijk worden gehouden. Eén van hen in het onderzoek: "Het is allemaal zo overdreven. Veel mensen op de Dam roepen op hun beurt van alles naar andere bevolkingsgroepen. Er wordt met zoveel maten gemeten."

Hoe ouder, hoe minder bereidwillig

Opvallend is dat deze groep lang niet alleen bestaat uit kiezers die sceptisch zijn over de multiculturele samenleving, zoals die van de PVV en Forum voor Democratie. Ook veel kiezers van de VVD, CDA, SP en 50PLUS zijn vanuit frustratie over de huidige discussie niet van plan naar hun eigen gedrag te kijken als het gaat om racisme. Ook geldt in dit onderzoek: hoe ouder, hoe minder bereidwillig.

Kortom: witte mensen en mensen van kleur vinden elkaar in het afkeuren van racisme. Als een derde van de witte mensen daadwerkelijk bewuster wordt van het eigen gedrag is dat winst voor de demonstranten. Tegelijk roept dit onderzoek de vraag op of de protesten meer impact zouden hebben als het debat anders wordt gevoerd. De hardheid van de discussie frustreert ook mensen die doorgaans gematigd zijn, maar nu afhaken.

woensdag 17 juni 2020

HOE LEBRON JAMES EEN ACTIVIST WERD: 'Enough is enough' social commentary from NBA stars at ESPYS Awards




'Enough is enough' social commentary from NBA stars at ESPYS Awards

 
Carmelo Anthony, Chris Paul, Dwyane Wade and Lebron James call for change during the opening of the ESPYS.

 ..





LeBron James Accepts 2016 Sportsperson Of The Year Award | SPOTY 2016 | Sports Illustrated

13 dec. 2016



LeBron James was introduced by longtime friend Jay Z as he accepted the 2016 Sportsperson of the Year award.
 
 
 

SHARTIE AART DEKKER / TOP-10 PLAYS: 'Het Genie van Arvydas Sabonis' - de Best Passende 'Big' Ooit / NBA, ACB HBW OS WK & EK / CCCP LITOUWEN SPANJE & USA /

oit

ARVYDAS SABONIS TOP 10 PLAYS OF HIS CAREER

G A
MUSIC: -Come with me (Puff Daddy)

SHARTIE AART DEKKER

Het Genie van Arvydas Sabonis' - de Best Passende 'Big' Ooit...dat eigenlijk Alles Kon  -  al helemaal voor zijn (zeer zware) Blessures..!

Laat ik beginnen met de aanleiding om dit nu te posten; ik realiseerde me dat ik No.3 van deze Hitlijst zelf Live heb mogen meemaken...

De Nederlandse Jeugd van Tegenwoordig zal in in grote overmacht zeggen 'Sabonis, wie is dat?' En als ze de NBA nu al wel goed volgen, denken dat je het over zijn zoon Domantos hebt  - nu actief voor de Indiana Pacers, en ook een hele goede speler...

Maar vader Arvydas was geen Hele Goede Speler, hij was in een aantal opzichten misschien wel de Allerbeste Speler, en een van de Meest Veelzijdige 'True Bigs' Ooit. Ik ben ervan overtuigd dat  - in tegenstelling tot veel van 'zijn Gelijken' in de Historie in het Hedendaagse (NBA) Basketball totaal niet uit de voeten zouden kunnen, terwijl een topfitte Arvydas Sabonis in het snelle atletische spelletje met al zijn Driepuntergeoriënteerdheid juist fantastisch zou kunnen floreren.

Een ding is belangrijk om jezelf bij deze 10 Top-acties te blijven indenken; deze Top-10 is niet DE Top-10 van Beste Acties  - eigenlijk zou de kwaliteit van sommige beelden dat al duidelijk moeten maken -  ik ben ervan overtuigd dat er vele tientallen acties van dit niveau überhaupt niet op Beeld (bewaard gebleven) staan.

De Give-and-go pass die hij over zijn hoofd naar een achter hem insnijdende teamgenoot geeft is Geniaal, maar ik kan me een actie herinneren die ik ook Live mocht zien; ook daar stond hij op de Post, ook daar passte hij uiteindelijk perfect een achter hem insnijdende teamgenoot aan voor een open Layup...hij deed dat echt tussen een woud aan armen door en tippend met twee of drie vingers..!

Nog zo'n voorbeeld waar ik Live bij aanwezig was: hij was toen 18 jaar en eigenlijk meer een hard rennende SF met goede Ballhandling-skills dan de Center die hij in de meeste acties hierboven was - hij vult de Right-lane in een Fast-break, krijgt de bal op volle snelheid halverwege de eigen helft, dribbelt eenmaal en passt de bal dan in volle ren achter zijn rug langs naar een op links in de Lane sprintende teamgenoot...deze krijgt de bal perfect op maat en hoeft hem er alleen maar in te lopen; een bijna driekwart veld Behind-the-back-pass op volle snelheid van een 18-jarige van 2m18...

Kortom; is zou zijn Echte Top-100, of zelfs Top-250 graag eens zien, maar helaas beschikt niemand over Beeld ervan...maar voor volhardende zoekers is er ongetwijfeld nog best veel moois van hem te vinden, als je maar goed zoekt..!

(AD)

 


dinsdag 16 juni 2020

NRC MUZIEK RECENSIE: Lange, trage nummers met veel tekst - Bob Dylan pakt uit met nieuw meesterwerk (●●●●●) / NRC RECENSIE /

Bob-Dylan(Foto Rollingstone.com,William-Claxton) - De Recensie van Rolling Stone "One of His Most Timely Albums Ever-‘Rough and Rowdy Ways’ "

NRC:

Recensie Muziek

De nieuwe Bob Dylan is een traag, woordrijk en verslavend meesterwerk

Nieuw album ‘Rough and Rowdy Ways’ is Bob Dylans eerste album met zelfgeschreven nummers sinds ‘Tempest’ uit 2012. De nummers zijn lang, het tempo ligt traag en Dylan pakt uit met enorme lappen tekst op een nieuw meesterwerk in zijn 39 albums omspannende oeuvre. (●●●●●)


Bob Dylan - False Prophet (Official Audio)



Bob Dylan - I Contain Multitudes (Official Audio)




GEEF TOE; HIJ IS BRILJANT HUMORISTISCH / NRC-OPINIE CARTOON: Fokke & Sukke zijn op Plein Den Haag om een Beeld neer te halen...vanwege Black Lives Matter...maar omdat... / SHARTIE AART DEKKER / TTD & PHBB & Reebok BlackTop Series 3X3 1993&1994...WILLEM DE ZWIJGER / ORANJEHUIS

Van NRC.nl op 16 juni 2020, meer NRC FoSu   ---  Hier  ---
en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---

SHARTIE AART DEKKER

Fokke & Sukke zijn op Plein Den Haag om een Beeld neer te halen...vanwege Black Lives Matter...maar omdat... 

...NRC door de doelgroep (met mogelijk destructieve neigingen) waarschijnlijk niet gelezen wordt...denk ik niet dat Fokke & Sukke het risico van het sneuvelen van het Standbeeld niet echt groter maken...

...nu maar hopen dat dat ook voor mijn volgers opgaat...

Trouwens, met TTD & PHBB & Reebok BlackTop Series 1993&1994 stonden wij de hele dag op de sokkel van dit Standbeeld met onze Organisatie en Sectie Geluid...


(AD)


SHARTIE AART DEKKER / BLACK LIVES MATTER/ 'I CAN'T BREATHE': Alleen al om Deze Reden vind ik dat LeBron James The G.O.A.T. is...en dus Niet Michael Jordan / MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN / STEM TRUM WEG! / NRC SPORT 'GENOEG IS GENOEG' /

i_cant_breathe___omar_al_abdallat(cartoonmovement.com)
Iconen als LeBron James of Neymar beseffen: met één muisklik bereik je miljoenen https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/05/iconen-als-lebron-james-of-neymar-beseffen-met-een-muisklik-bereik-je-miljoenen-a4001932 
 

SHARTIE AART DEKKER

Alleen al om Deze Reden vind ik dat LeBron James The G.O.A.T. is...en dus Niet Michael Jordan...

En weer laat LeBron James zien dat hij een Echte Leider is..!

Nadat hij al eindeloos veel van zijn eigen geld, en nog veel meer van zijn commerciële partners heeft geïnvesteerd in die plekken van de samenleving waar het het hardst nodig is...

...neemt hij nu dus het Initiatief om Politiek het Verschil te willen gaan maken in de aankomende Verkiezingen; het Registreren van Nieuwe Kiezers die anders (nog) niet zouden gaan Stemmen of wie het stemmen zo moeilijk wordt gemaakt door manipulerende (vooral republikeinse) politici (en hun aanhang), en als ze dan eenmaal Stemgerechtigd zijn, ze ook daadwerkelijk naar de Stembus te krijgen... 

Wat een Held!

LBJ for President (and Fuck King Bleach..!)...

(AD)


Je leest het Complete Originele NRC-verhaal met de bijbehorende Foto's hier:

**

Voor het geval je het daar niet kan lezen:

Iconen als LeBron James of Neymar beseffen: met één muisklik bereik je miljoenen

Activisme Politiek activisme is sporters door de jaren heen vaak duur komen te staan. Maar sinds de dood van de Amerikaan George Floyd lijkt sprake van een kentering.
Basketbal-ster LeBron James droeg in 2014 als speler van Cleveland Cavaliers een shirt ter ere van geweldsslachtoffer Eric Garner. Foto Getty Images
Basketbal-ster LeBron James droeg in 2014 als speler van Cleveland Cavaliers een shirt ter ere van geweldsslachtoffer Eric Garner. Foto Getty Images
Als LeBron James zich in december 2014 in de kleedkamer van het Barclays Center in New York klaarmaakt voor de NBA-wedstrijd tegen de Brooklyn Nets, twijfelt hij of het shirt dat een van zijn ploeggenoten bij de Cleveland Cavaliers heeft aangetrokken ook om zijn schouders hoort. Het is een zwart T-shirt met op de borstzijde in witte letters de tekst ‘I can’t breathe’, de zin die de Afro-Amerikaan Eric Garner (43) elf keer herhaalde voor hij op een stoep in het stadsdistrict Staten Island het leven liet. Blanke politieagenten hadden hem minutenlang in een nekgreep gehouden op verdenking van het illegaal verkopen van sigaretten. Als ze vijf maanden later worden vrijgesproken, breken overal in de VS protesten uit.

James’ ster is dan al even rijzende. Hij is twee keer NBA-kampioen geworden en werd vier keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de league. Wat hij doet en zegt heeft steeds meer impact. Twee jaar eerder heeft hij eindelijk, na aandringen van ploeggenoten en fans, besloten om via sociale media dingen van zichzelf met de wereld te delen. Tot die tijd wilde hij zijn privéleven afschermen. Binnen de kortste keren volgen twintig miljoen mensen zijn verrichtingen.

Boodschap

Bij het betreden van het stadion ritst James zijn trainingsjack open en wordt het shirt zichtbaar, hij heeft het over zijn wedstrijdtenue getrokken. Een journalist van sportzender ESPN vraagt wat de boodschap is die hij de wereld wil meegeven. „Ik weet het niet”, klinkt het eerst nog aarzelend. „Het is niet aan mij om dat te bepalen. Ik doe dit vooral uit respect voor de nabestaanden.” Om er daarna aan toe te voegen: „Als samenleving moeten we elkaar beter behandelen, ongeacht tot welk ras we behoren.” 

Hij worstelt met de politieke rol die hij als sportheld in Amerika zou kunnen spelen. In 2008, James is dan pas 23, doneert hij 20.000 dollar aan Barack Obama’s presidentiële campagne, maar hij zegt erbij dat hij sport en politiek graag gescheiden houdt. James weet dat hij zijn carrière en sponsordeals riskeert als zijn uitingen en politieke steunbetuigingen verkeerd vallen. Om die reden laat Michael Jordan zich als actief basketballer nooit tot politieke stellingname verleiden. In 1990 weigert hij zich uit te spreken ten faveure van de zwarte, democratische politicus Harvey Gantt omdat „Republikeinen ook sneakers kopen”. „Ik heb mezelf nooit als activist gezien”, zegt Jordan in de documentaire The Last Dance. „Ik was geen politicus, ik was een basketballer.”

Lees ook de column Carolina Trujillo over politiek activisme onder sporters 

  Politiek activisme is Amerikaanse topsporters door de jaren heen vaak duur komen te staan. Boksgrootheid Muhammad Ali stond drie jaar aan de kant omdat hij in 1967 weigerde mee te vechten in de Vietnamoorlog. Toen olympisch kampioen op de 200 meter Tommie Smith en bronzen-medaillewinnaar John Carlos – beiden van Afro-Amerikaanse komaf – tijdens de huldiging op de Spelen van 1968 in Mexico een vuist gehuld in een zwarte handschoen in de lucht staken om aandacht te vragen voor wat ze later ‘mensenrechten’ zouden noemen, werden ze van het toernooi verwijderd. Terug in de VS werden de twee en hun families met de dood bedreigd.
Tommie Smith en John Carlos, winnaars van olympisch goud en brons op de 200 meter in Mexico (1968), steken hun vuist omhoog uit protest tegen de behandeling van zwarte Amerikanen. De Australiër Peter Norman is de atleet met zilver. Foto Bettmann
Als de VS in de zomer van 2016 opnieuw worden opgeschrikt door politiegeweld tegen Afro-Amerikaanse burgers, besluit LeBron James samen met drie NBA-collega’s de wereld toe te spreken tijdens de ESPY Awards, een show waar jaarprijzen voor sportprestaties worden uitgereikt. „Enough is enough”, luidt de boodschap van de vier. James, dan uitgegroeid tot internetfenomeen met ruim 100 miljoen volgers op sociale media, roept collega-sporters op hun bekendheid te gebruiken en zich uit te spreken tegen politiegeweld. „Wat gaan wij doen om te zorgen voor verandering?”

Die verandering lijkt zich te voltrekken als een zekere Colin Kaepernick, American football-speler bij de San Francisco 49ers, een maand later besluit te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied, voorafgaand aan een NFL-wedstrijd in San Diego. Zijn actie heeft impact, en wordt gesteund door dan nog president Obama. Maar er klinkt ook kritiek van spelers die vinden dat zijn gebaar getuigt van weinig respect voor de Amerikaanse vlag. Kaepernick heeft niet de onaantastbare sterrenstatus van James. Met zijn actie loopt hij het risico uitgesloten te worden.
Footballer Colin Kaepernick (nr. 7) knielt tijdens het Amerikaanse volkslied, voorafgaand aan een wedstrijd in San Diego in 2016. Foto Getty Images
Als Kaepernick na dat seizoen uit San Francisco vertrekt, komt hij als controversiële quarterback nergens meer aan de bak – tot vandaag. Er zijn teams die verwachten significant minder tickets te verkopen als ze Kaepernick een contract aanbieden. Kaepernick klaagt de NFL aan omdat hij vermoedt buiten de league te worden gehouden, en komt uiteindelijk tot een schikking. Hij is dan al het gezicht van een jubileumcampagne van sportmerk Nike en wordt gezien als dé voorvechter voor gelijke rechten in de VS. Zijn carrière is ten einde, maar als activistische figuur is hij des te groter geworden. 

Een wereldwijde protestbeweging ontstaat als George Floyd zich op 25 mei van dit jaar in Minneapolis verzet tegen zijn arrestatie. Hij wordt ervan verdacht met een vals briefje van 20 dollar te hebben betaald. Vier agenten werken hem tegen de grond. Een van hen, Derek Chauvin, houdt hem met zijn knie in een nekklem en blokkeert minutenlang de bloedtoevoer. Net als Eric Garner in 2014 roept Floyd dat hij geen lucht krijgt. Hij overlijdt ter plekke.

Momentum

Er ontstaat een momentum als wereldwijd wordt opgeroepen om op te staan tegen racisme, onder aanvoering van beroemdheden, onder hen veel (Amerikaanse) sporters. Ineens durven ze zich massaal uit te spreken. Zelfs blanke NFL-spelers achten de tijd rijp en laten dat weten in online verklaringen. 

Bokser Floyd Mayweather biedt aan de begrafenis van George Floyd te betalen. De Amerikaanse wielerfederatie USA Cycling steekt de hand in eigen boezem door te stellen dat de wielersport de afgelopen decennia niet „de meest inclusieve sport” is geweest. Maar ’s werelds bekendste sporter Cristiano Ronaldo – 400 miljoen mensen volgen hem online – vindt het niet nodig zich in deze discussie te mengen. Als massaal gehoor wordt gegeven aan #blackouttuesday – men zet uit solidariteit met de Black Lives Matter-beweging de social media-pagina een dag op zwart – post hij een foto van zijn kinderen. Grootheden als Lionel Messi en Andrés Iniesta doen wel mee, net als veel grote sportorganisaties. Daarop komt dan weer kritiek: een digitale steunbetuiging is nog geen gedragsverandering. 

Atlete Dafne Schippers post een zwart scherm omdat ze het belangrijk vindt een signaal af te geven tegen racisme. „Ik maak geen onderscheid en vind dat anderen dat ook niet moeten doen, niet in de sport en niet daar buiten”, zegt ze. Op de vraag of ze bereid is haar bekendheid in te zetten door shirts met activistische leuzen te dragen of mee te doen aan demonstraties, wil ze niet reageren. Voetballers Memphis Depay en Denzel Dumfries stonden deze week tussen de demonstranten in Amsterdam en Rotterdam.

Lewis Hamilton

Wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton hekelt het uitblijven van reacties bij zijn collega’s, waarop zij stelling nemen tegen racisme. De Fransman Charles Leclerc geeft aan dat eerder niet te hebben gedaan uit ongemak. Sporters lijken niet langer bang voor repuatieschade.

In Brazilië gebeurde iets interessants rond voetballer Neymar, goed voor meer dan 200 miljoen volgers. Hij staat niet bekend om zijn politieke engagement, plaatst vaak foto’s van zichzelf in ludieke kleding. Als de beroemde youtuber Felipe Neto hem daar afgelopen week op aanspreekt, komt Neymar in actie. Hij zet zijn scherm op zwart, en verklaart zich solidair met de Black Lives Matter-beweging. 

De draai van Neymar staat symbool voor een verandering in bewustwording bij sporters, al dan niet ontstaan onder druk van een ander. Hun activisme is niet nieuw, maar de effectiviteit ervan is des te groter. Sportsterren kunnen met één muisklik een miljoenenpubliek aanspreken en inspireren.
LeBron James post al een week vrijwel dagelijks activistische berichten op zijn Instagram-pagina, die miljoenen keren worden geliked. Een foto van een knielende Colin Kaepernick heeft hij naast een foto gezet waarop te zien is hoe Derek Chauvin zijn knie in de nek van George Floyd zet. Erboven staat: ‘THIS IS WHY’. ‘Do you understand now?’. Ook hij zette zijn pagina dinsdag op zwart. De vraag is: hebben die acties effect? 

Ja, zo lijkt. Uit een recente studie van Cambridge University naar het stemgedrag van 511 Afro-Amerikanen in zes staten tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 en de bereidheid te stemmen tijdens de midterm-verkiezingen in 2018, blijkt dat de invloed van Kaepernick op de politieke keuzes van die Afro-Amerikanen niet moet worden onderschat. Degenen die Kaepernicks protest steunen zijn vaker bereid tot politieke acties, zoals het ondertekenen van petities, het meedoen aan een boycot of een demonstratie, en donaties aan een politieke campagne. Een gang naar de stembus dankzij Kaepernick kon echter niet worden aangetoond. Misschien is die rol op een goed moment weggelegd voor de grootste Afro-Amerikaanse atleet van deze tijd, LeBron James, die zijn sport is overstegen.

Ferguson

Sander van Haperen, politiek socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar de invloed van sociale media op de protesten in Ferguson, zes jaar geleden. Die laaiden op nadat Michael Brown, een Afro-Amerikaan, door een blanke agent werd doodgeschoten, en verspreidden zich over Amerika, gelijkaardig aan de protesten van nu. „Het doel van zo’n protestbeweging is aandacht voor een bepaalde cause genereren”, zegt Van Haperen, „onder aanvoering van een leider. De beweging wordt groter als zo’n leider groepen met verschillende interesses aan elkaar weet te verbinden.”

The New York Times ging vorig jaar na waar de posts van LeBron James over gaan. Hij blijkt mensen te bedienen die niet alleen geïnteresseerd zijn in basketbal, maar ook in hiphop, voeding, kleding, en de positie van de zwarte gemeenschap. „LeBron toont daarmee inderdaad een vorm van leiderschap”, zegt Van Haperen. Een positie die hij al sinds zijn steun aan Barack Obama, twaalf jaar geleden, parallel aan zijn basketbalcarrière lijkt voor te bereiden. Zijn meest recente post gaat over ‘more than an athlete’. Eronder staat: „I’m louder than EVER.”

zaterdag 13 juni 2020

SHARTIE AART DEKKER / IN HET KADER VAN 'WEG UIT DEN HAAG...maah je mot ut wel un beitsje bèhâhwe': 'Fokke & Sukke Houden Afstand van...Henk Bres' / NRC CARTOON / TYPISCH WILDERS-PVV/HAAGS /

Van NRC.nl op 6 juni 2020, meer NRC FoSu   ---  Hier  ---
en nog veel meer Fokke & Sukke   ---  Hier  ---

SHARTIE AART DEKKER

Vroeger viel er nog wel eens wat te Lachen met of over Henk Bres...

tegenwoordig is het slechts Treurigheid Troef....

...zal er wel mee te maken hebben dat hij zich bij de Haagse PVV / Wilders heeft aangesloten...

(AD)

**

Naar Aanleiding Van...:

www.ad.nl › show › henk-bres-weer-onder-vuur-door-t...

3 jun. 2020 - PVV-fractievertegenwoordiger Henk Bres ligt op sociale media weer onder vuur na een Twitterbericht over mensen van kleur. De Hagenaar ...

17 jun. 2019 - Afgelopen weekend retweette PVV'er Henk Bres een tweet van ene @Claudio_Salvatore. 'Kut Afrikanen. Laf, stiekum en altijd in een groepje.

3 jun. 2020 - Twitter heeft woensdag twee omstreden tweets van tv-persoonlijkheid en Haags PVV-fractievertegenwoordiger Henk Bres verwijderd. Bres had ...
Bres, H. (Henk) - Fractievertegenwoordiger PVV. Personalia. Naam Bres. Voornaam Henk. Adres en contact. Spui 70 2511 BT Den Haag. E-mail: ...
3 jun. 2020 - ... PVV-fractievertegenwoordiger (een soort duo-raadslidmaatschap vermoeden we) Henk Bres verwijderd. Bres had dinsdagavond getwitterd ...
4 jun. 2020 - Henk Bres mag de PVV blijven vertegenwoordigen, ook al konden zijn racistische tweets niet door de beugel. De Haagse ...

woensdag 3 juni 2020

NRC COLUMNIST WILFRIED DE JONG & CARTOON @deAdder: 'Het witte golfballetje van Trump' / VERDER COMMENTAAR OVERBODIG /

 

Opinie

Het witte golfballetje van Trump

1 juni 2020 Leestijd 2 minuten 


Slaan. Schoppen. Wurgen. Knokken. Schieten. Vechten. Gooien. Winnen. Verliezen. Het lexicon van de sport werd de afgelopen dagen geplunderd en meegenomen op straat in Amerikaanse steden. De woorden lagen voor in de mond van woedende mensen en oververhitte politiekorpsen.

Sport beperkt zich niet tot de ruimte tussen getrokken lijnen van een veld of tussen start en finish, het heeft zijn tentakels in de maatschappij. Sport en politiek hebben alles met elkaar te maken en de sporticonen van nu maken dat zichtbaar.

Het voorwerk werd ooit verricht door de zwarte atleten Tommie Smith en John Carlos. Tijdens de Olympische Spelen in Mexico in 1968 staken zij hun gebalde vuist omhoog tijdens de medaille-uitreiking. „Black America will understand what we did tonight”, zei Smith na afloop.

De toeschouwers wisten niet wat ze zagen.

Ruim een halve eeuw later laten topsporters zich nog steeds horen over racisme. Michael Jordan had na het uitzenden van zijn tiendelige documentaire serie The Last Dance misschien wel even in de luwte gewild, maar na de dood van George Floyd kwam hij toch met een verklaring. „Ik sta achter de mensen die het ingewortelde racisme tegen donkere mensen willen stoppen.”

Ook F1-coureur Lewis Hamilton kwam met een statement en uitte kritiek op het zwijgen van zijn collega’s in de racewereld. Waar bleven hun reacties? Druppelsgewijs kwamen coureurs als Daniel Ricciardo en Charles Leclerc over de brug met steunbetuigingen.

In het lege stadion van Liverpool steunden de voetballers de protesten in Amerika door in een kring te poseren. Ze steunden op één knie in het gras, als verwijzing naar Colin Kaepernick, de American footballer die vier jaar geleden op die manier aandacht vroeg voor racisme.

President Donald Trump had destijds weinig compassie met Kaepernick en vond het schandalig dat topsporters demonstratief op hun knieën gingen tijdens het Amerikaanse volkslied.

Veel medeleven met de nabestaanden van George Floyd heeft de president niet getoond. Floyds broer beklaagde zich erover. Het woord racisme neemt Trump weinig in de mond. Dit zijn niet de dagen dat hij zich graag in het openbaar laat zien.

Trump is een fervent golfer. Midden in de coronacrisis was hij een paar uurtjes op een baan en kreeg kritiek. Hij zou van plan zijn om ook nu weer even stoom af te blazen op zijn privé-golfbaan in New Jersey.

Zou hij na het ‘putten’ op de knieën gaan om de bal te pakken? Knielen voor een golfbal, dat als een wit wereldbolletje in de put lag. Nee, de president stond liever rechtop, de neus in de wind, zoals zaterdag op het terrein van de NASA bij de lancering van SpaceX

Amerika moest weer ‘great’ zijn in de kosmos. 

Met zijn rug naar de pers gekeerd zag Trump hoe de commerciële raket op hoge snelheid naar het inktzwarte gat vloog.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

Meer Columns van Wilfried de Jong op NRC.nl   ---  Hier  ---

BLACK LIVES MATTER: Akwasi 1000x Sorry & OMDAT MUZIEK = EMOTIE OOK: Kyteman - Sorry op Lowlands

 



Kyteman - Sorry (Live @ Lowlands 2009)

een magische afsluiting van het optreden van Kyteman op Lowlands 2009. als je er een traantje bij gelaten hebt, was je niet de enige. geniet van Sorry.

 

dinsdag 2 juni 2020

NRC COLUMNIST WILFRIED DE JONG REFLECTEERT: 'Bewegen zullen we'

En Bewegen deden Ze!  - Wilfried de Jong(rechts), hier met Martin Waardenberg in een succesvolle reprise van hun Unieke Fysieke Cabaret van de Jaren '90 (Foto: Facebook)

NRC Opinie

Bewegen zullen we

24 mei 2020 Leestijd 2 minuten 


We moesten meer bewegen, hoorde ik op de dag dat ik nou net van plan om eens lekker stil te blijven zitten. Buiten was het somber en het regende; dit waren hersteluren voor de droge natuur, zo was mijn excuus. Ik moest de grutto en de kievit deze zondagmiddag maar even niet vermoeien met mijn gehijg in hun habitat.

De dwingende televisieoproep tot sporten kwam van Erik Scherder. In een collegezaal doceerde de hoogleraar neuropsychologie wat er in de hersenen plaatsvindt als je je lichaam aan de praat hield. Niet alleen hart, longen en spieren deden zich tegoed aan beweging, ook in de hersenpan waren juiste verschuivingen waarneembaar. 

Tijdens zijn mini-college raakte ik afgeleid door het overhemd van Scherder. Zoals altijd hagelwit. Ik vermoed dat de prof handwasjes mijdt als de pest en liever met een zak vol vieze hemden op zijn fiets naar de stomerij stiert. In de zwaarst mogelijke versnelling natuurlijk. Twee vliegen in één klap: altijd een schoon boord om de nek en het corpus in balans. 

Ook Louis van Gaal liet weten dat Nederland uit stoel en bed moet. Bewegen zullen we. Op mijn laptop zag ik een foto van Van Gaal: als coach maakte hij tijdens de finale Ajax - AC Milan zijn beroemde karatetrap. Zo lenig was hij toen nog – precies 25 jaar geleden – horizontaal hangend in de lucht, met een pen in de rechterhand en velletjes papier fladderend in de linker.

Met de voeten op de bank klikte ik Langs de Lijn aan. Luisteren naar sport in plaats van zelf bewegen Zo’n dag was het. Radio voor luiaards. Maar waar bleef de sport? Ik viel midden in een herdenking voor de gesneuvelden in Margraten. 

De koning stond klaar in de houding, zei de verslaggeefster. 

Eerst blies een trompettist de taptoe, daarna was er één minuut stilte met vogelgekwetter. Het was indrukwekkend, vooral het geluid van vier straaljagers die als eresaluut over het grasveld met de duizenden witte kruizen scheerden.

Deze grauwe middag was goed te verteren, zonder zelf gesport te hebben. Een pas op de plaats is ook iets waard. Al lukt helemaal stilzitten me nooit. Er beweegt altijd wel iets. Een voet wipt of vingers tikken mee met de maat op een plaat. 

Een gezond lichaam voorkomt nooit alle ellende. De voetballer Andrés Iniesta onthulde dit weekend in Bild dat hij op het WK in 2010 last had van een depressie. Een jaar eerder was een bevriende speler van Espanyol overleden na een hartaanval. Iniesta was topfit tijdens dat toernooi, maar het verloste hem niet van zijn zwaarmoedigheid. 

Tot hij in de finale met Spanje tegen Nederland in de verlenging de bal langs doelman Maarten Stekelenburg schoot. „Dat doelpunt hielp me uit mijn depressie te komen”, vertelde Iniesta nu.
Was die beweging – de kille terechtstelling met zijn rechtervoet – toch nog ergens goed voor geweest.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 25 mei 2020