zaterdag 3 oktober 2020

COLUMNIST AART DEKKER / BESCHOUWING: 'Gokken' – Preview DBL Seizoen 2020-2021 / DBL IN TIJDEN VAN CORONA /

 

Zonder Publiek – dus via Streams – en met maar liefst Drie Nieuwe Clubs

DBL Seizoen 2020-2021 van start: Je volgt het via: --- Hier ---

 

Corona-einde 2019-2020

Toen de DBL-clubs bij het begin van de zogenaamde Intelligente Lockdown besloten om het seizoen definitief af te breken, vond ik het jammer dat er niet meer energie in werd gestoken om andere uitwegen te bedenken, en dat er niet een beetje meer tijd werd genomen voordat dat afbreken echt definitief werd. Maar ik kon de gemaakte keuze wel begrijpen. Want de problemen waarvoor de leiding van de clubs kwamen te staan waren gigantisch en moeilijk te overzien. Toch zagen we dat grotere en meer professionele Leagues uiteindelijk het seizoen wel op een of andere wijze af wisten te ronden; of zoiets uiteindelijk ook voor de DBL haalbaar zou zijn geweest, dat kan ik niet overzien. Wellicht niet omdat er in Nederland nauwelijks gegarandeerd TV-tijd voor Basketball bestaat en er al helemaal geen TV-gelden lagen te wachten – en dat is in die grotere Leagues natuurlijk wel anders.

Corona-begin 2020-2021 -

Wel/geen DBL zonder/met Publiek; Moeilijke Keuzes

Toen er vervolgens relatief snel ook de stelling werd in genomen 'dat de DBL het nieuwe seizoen ook niet van start zou gaan zonder publiek op de tribunes', had ik daar wat meer bedenkingen bij. Mijn geestverwant Leon Kersten juichte die duidelijke communicatie toe; zijn redenatie was creatief en zeker op dat moment was er veel voor te zeggen. In mijn gedachtengang zag ik echter toch wel heel veel praktische bezwaren; vooral omdat naar mijn inschatting een club – terugrekenend vanaf de bedoelde start van de competitie – bij een verzekerd budget toch wel minimaal tien weken nodig heeft voor het samenstellen van een team en het realiseren van een behoorlijke voorbereiding – en dat is dan nog buiten de extra door Corona veroorzaakte belemmeringen en vertragingen (werkvergunningen, testen, quarantaines, etc.).

Digitaal platform - Gratis vs. Betaalde Streams

Ik zag dan ook meer in 'een vlucht vooruit' – beslissen wel degelijk te starten als dat toegestaan zou zijn, maar bijvoorbeeld vol inzetten op een echte gecoordineerde operatie om het Digitale Platform zo ver mogelijk te ontwikkelen en daarmee te pogen een nieuw publiek aan te boren. Uiteindelijk komen we nu toch uit bij een start waarbij het Digitale Platform de enige manier is voor de Fans om de DBL te kunnen volgen, en voor de DBL om toch tenminste wat Alternatieve Inkomsten te kunnen boeken.

Mijn gevoel schreeuwt: “Had dat nu echt niet beter (voorbereid) gekund?” Ik weet het niet; er gebeurt her en der best een of ander, hoe het uit gaat pakken gaan we de komende tijd ontdekken...

Gefaseerd vs. Volledig Herstarten

Daarnaast zag ik bijvoorbeeld wel wat in een gefaseerde herstart: door bijvoorbeeld voor alle ploegen die niet Europees aan de slag wilden, met alleen maar (Jonge) Nederlanders te beginnen en pas bij meer duidelijkheid over de voorzetting daar Buitenlanders aan toe te voegen; ook een variant op 'van de Nood een Deugd maken' dus.

Denk ik dat het op deze wijze gemakkelijk zou zijn geweest?

Nee! Absoluut niet...maar nu zal het allemaal ook niet eenvoudig zijn...

Maar goed, gedane zaken nemen geen keer; je moet nu eenmaal keuzes maken, en de uitkomst is dat er nu in een getalsmatig flink uitgebreide DBL zonder publiek op de tribune begonnen moet worden.

Big Bang Uitbreiding

Die uitbreiding dus; is het in moderne tijden ooit eerder voorgekomen dat er maar liefst drie nieuwe clubs zijn toegevoegd aan DBL/Eredivisie? 33% erbij; dat mag je gerust een Big Bang noemen. En omdat het in een economische crisis zonder weerga gebeurt, en onder dusdanig andere voorwaarden dan de vorige twee seizoenen werden gehanteerd – Dutch Windmills dat vlak voor de Play-offs eruit geknikkerd werd en Gelderland dat door een strenge toepassing van criteria vorig seizoen niet mee mocht doen – is opvallend. Een negatief gezinde kriticaster zou zeggen: dit is zwabberend beleid...geen teken van visie en duidelijk beleid.

Reden voor Zorgen?

Wat mij nog meer zorgen baart is dat bijvoorbeeld in Almere de voorbereidingstijd wel erg gering was en dat in ieder geval bij zowel Sailors als bij The Hague Royals nog (lang) geen sprake is van een volledig uitgekristalliseerd, laat staan uitgebalanceerd Roster. Daar komt dan nog bovenop dat Corona ook de voorbereidingstijd en -mogelijkheden ernstig heeft beperkt. Wat je de laatste maanden nogal eens hoorde van insiders – “er zijn helemaal niet genoeg spelers beschikbaar die DBL-waardig zijn” – is een kwestie van waardering, maar het is ontegenzeggelijk zo dat er een gigantische instroom is van spelers die onervaren en onbewezen zijn op het toch best wel hoge niveau dat de betere DBL-clubs al jaren halen. Bekijk je het van de positieve kant: heel veel spelers krijgen nu kansen die er eerder niet in die mate waren, en omdat het dus meerdere clubs betreft betekent een en ander dat het ook niet hoeft te betekenen dat een of meer clubs alles kansloos zullen gaan verliezen, er zijn immers teams die in hetzelfde schuitje zitten dus in ieder geval de onderlinge duels bieden dan nog (wins-)kansen. De andere kant van die medaille: je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat er wedstrijden zullen komen waarbij de verschillen giantisch uit kunnen pakken. Geen eenvoudige uitgangssituatie voor met name de coaches van de teams die nieuw, onervaren, matig voorbereid en misschien ook wel kwalitatief ontoereikend zijn; ik hoop dat ze erin slagen om de spirit hoog te houden, de boel bij elkaar te houden, en vooral: over het hele seizoen progressie weten te boeken.

Gokken(1)

Al met al: mijn beperkte kijk op de zaak is dat zowel door de DBL als geheel, als door diverse clubs nogal een Gok wordt genomen op een goede afloop. Vooral als je deze situatie afzet tegen de harde beslissingen van de laatste anderhalf jaar aangaande Dutch Windmills Dordrecht en Gelderland vorig seizoen, vind ik het contrast wel erg groot, en zet ik er vraagtekens bij. Mijn inschatting is dat je een en ander niet los kunt zien van de nakende oprichting van de BeNeLeague (waarvan ik trouwens nog steeds graag zou zien dat daar ook 'Lux' aan toegevoegd zou worden). Maar daarover een andere keer meer.

Preview

Mede door Corona sta ik op dit moment op aanzienlijke afstand, maar ik wil me toch wagen aan een voorzichtige inschatting van de kracht van de 12 DBL-teams.

Het ligt voor de hand om te denken dat de strijd om het Kampioenschap zal gaan tussen de twee clubs die zich prepareerden op een Europees seizoen: Donar Groningen en Heroes Den Bosch. Voor wat betreft Donar geldt dat de zoveelste deceptie van het wederom nipt niet kwalificeren voor de Fiba Champions League verwerkt zal moeten worden. Lukt dat dan is Donar inderdaad favoriet, maar dat is voor mij nog geen a-b-c'tje.

Voor Heroes geldt dat het gedachte Europese seizoen is uitgesteld tot 2021; ook dat moet een teleurstelling zijn en het scheelt het ervaring op Europees niveau dat een groot voordeel zou kunnen zijn. Aan de andere kant: een diepe selectie, en een aantal aanwinsten die van wanten weten – let op Biruta! – dus Den Bosch zal echt wel bovendrijven.

Mijn gevoel zegt me dat ook Landstede Hammers, dat uitblinkt in continuinteit en degelijkheid, met een diepe bank gewoon weer mee zal draaien met deze twee; niet kansloos voor 'gewoon' weer een eerste plek in het reguliere seizoen.

Zorg en Zekerheid Leiden had de laatste jaren een kwalitatief zeer goede harde kern, maar dat de bank wel erg smal was brak de club dan in een later stadium op. Als ik goed geteld heb, is die harde kern nog een ervaren mannetje minder geworden; dus..? Welnu, coach Geert Hammink kennende is die al bezig een weg uit te stippelen die hem toch in kansrijke positie moet gaan brengen voor een kans op de titel...en dat hij weet waar hij mee bezig is heeft hij in Dordrecht wel laten zien. Dus dat betekent toch tenminste weer een Top-4.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en gelouterde en geslepen vos coach Toon van Helfteren hebben (vooralsnog?) een gigantische slag geslagen met het binnenhalen van Mohamed Kerrazi, hij versterkt een toch weer aardig bij elkaar gescharrelde selectie – met potentiële verrassingen – dusdanig dat het voor de hand ligt dat Rotterdam de groep na de Top-4 zou kunnen ontstijgen, en – wie weet – aan zou kunnen haken bij Leiden of misschien wel van die Top-4 een Top-5 zou kunnen maken.

Kherazzi is er de oorzaak van dat ik Den Helder Suns nu niet meer als een grote kanshebber voor plek-5 neerzet. Maar er wordt door Suns ondanks de crisis rustig doorgebouwd en datzelfde geldt ook voor BAL Weert en Aris Leeuwarden. Tenminste drie gegadigden voor een echt Middenmoot dus; iets dat we al lang niet gezien hebben in de DBL.

Tenminste drie, maar het zou me niet verbazen als Apollo Amsterdam onder leiding van Laki Lakner en Patrick Faydherbe – het was voor mij wel een verrassing hem toch weer als coach bij het Roster te zien staan! – ook aan gaat sluiten bij die middenmoot.

Apollo trapte in ieder geval om 16h00 af tegen Feyenoord heeft zowel Studio Sport als Langs de Lijn in huis. Liveuitzendingen van de NOS kon ik echter niet in mijn programmagids vinden. Items in de avonduitzendingen dus waarschijnlijk?

Resteren de drie nieuwkomers. Heel veel nieuwe namen bij Yoast United Gelderland, maar daar wordt toch al lang gebouwd aan deze stap. En met (vooralsnog?) Shane Hammink erbij moet coach Matthew Otten toch een degelijke team in het veld kunnen brengen. Dus wie weet: wellicht kandidaat nummer vijf voor die middenmoot, en anders hoogstwaarschijnlijk 'Best of the Rest'.

In Den Haag wordt natuurlijk ook al behoorlijk lang gewerkt aan het neerzetten van een DBL-club; The Hague Royals. Maar het bouwen aan het team is nog niet zo heel lang bezig. Nu weet ik uit mijn lange Haagse Basketballleven dat er heel veel talent in de regio rondloopt, dat er ook altijd Buitenlanders 'gewoon' aan komen waaien – die niet zelden best een potje kunnen ballen – maar of dat genoeg is om gelijk een degelijk en competatief team neer te zetten is nog een vraag; een flinke uitdaging voor coach Bert Samsom! Den Haag is een lastige stad, maar ik hoop dat het de club gaat lukken om een stabiele professionele club op poten te krijgen. Een flinke asset daarbij is natuurlijk de fraaie en grote nieuwe zaal.

Vooralsnog ligt het voor de hand dat de strijd om weg te blijven van de 12e en laatste plek in de ranglijst gaan tussen Royals en de toch wel verrassende nieuwkomer Almere Sailors. Dat er op enig moment een nieuwe DBL-club in Almere zou komen leek mij een uitgemaakte zaak – Almere groeit stevig door en gaat bij de grootste steden van Nederland horen, er is daar Basketball-historie en er staat natuurlijk een prachtig Topsportcentrum – maar dat er op zo'n korte termijn opnieuw gestart wordt met een professionele club, terwijl de basisvereniging Almere Pioneers deze zomer toch ook zo zijn problemen had; dat vind ik wel erg verrassend. En dan was men ook nog eens gedwongen na slechts één Try-out-training tien dagen quarantaine in te lassen; nog meer gemiste voorbereidingstijd dus. Ik hoop dat het de initiatiefnemers en technische staf gaat lukken om toch een stabiele organisatie te bouwen en ook op basketballgebied iets te ontwikkelen. Hopelijk krijgt ook Pioneers daar een stevige impuls van.

Wat al deze bespiegelingen en verwachtingen waard zijn?

Een virusje dat ergens een team binnenwaait kan alles weer op zijn kop gooien.

Ik zou het al heel wat vinden als er ergens in dit seizoen toch weer publiek toegestaan zal worden, en als de competitie zonder al teveel oprispingen afgewikkeld zou kunnen worden...

Gokken(2) als Creatieve Bijdrage?

Al met al dus nogal wat 'Gokjes' in DBL-gelederen...

Wat bij mij de volgende brainwave opleverde: wellicht zou het een goed idee zijn als de DBL en NBB bij de politiek eens een balletje opgooien of er – bij wijze van alternatieve inkomstenbron in Barre Coronatijden – niet een Basketbal-Toto opgezet mag worden...

Wild idee?

Ja, zeker!

Maar creativiteit is wel geboden; mijn idee voor betere ideeën.

Ik wens iedereen een mooi en succesvol seizoen,

en de kijkers – vooralsnog via streams en TV – veel plezier en beleving!


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten