dinsdag 27 oktober 2020

CORONA PROTESTSONGS / VAN MORRISON: Groene Amsterdammer: 'Ook bekende Britten protesteren tegen coronamaatregelen'

 

 

#VanMorrison #BornToBeFree #Lyrics

Van Morrison - Born To Be Free (Lyrics + Pictures)

Ook bekende Britten protesteren tegen coronamaatregelen

Londen – Van Morrison bewijst dat een popzanger nooit te oud is om een rebel te worden. ‘No more lockdown/ No more government overreach’, zingt de 75-jarige Noord-Ier in een vers geschreven protestnummer, ‘No more fascist bullies/ Disturbing our peace’. Hij hekelt de ‘pseudowetenschap’ die volgens hem aan het op slot gooien van samenlevingen ten grondslag ligt. Op zijn beurt heeft Oasis’ Noel Gallagher de aanval geopend op gezichtsmaskers. Dat zulke stemmen luider klinken is geen toeval.

Boris Johnson wandelt, de ‘wetenschap volgend’, richting een tweede lockdown. Maar deze zal anders zijn. Een half jaar geleden was de bevolking zo bang geworden van beelden uit Italië, en later van de premier zelf, dat een lockdown brede steun genoot. Nu is dat anders. Allister Heath in The Daily Telegraph: ‘De geest van de eerste lockdown zal worden vervangen door een quasi-napoleontische aanname dat alles wat niet expliciet toegestaan is verboden moet zijn.’

De afgelopen weken voerden ministers per decreet coronawetten in, vrijheden beperkend van burgers zoals nog nooit eerder is gebeurd. Waarschuwingen van organisaties als Big Brother Watch zijn genegeerd, net als zorgen van voormalige toprechters als Jonathan Sumption en Brenda Hale. Sterker, de regering legt de schuld van aanscherping van de maatregelen bij de burgers, dezelfden die juist waren opgeroepen weer naar restaurants en de pub te gaan.

Een bron van ergernis is het gebrek aan logica. Een groep van zeven ouders en kinderen mag bijvoorbeeld geen eenden voeren bij een vijver, maar een groep van dertig jagers mag eenden wel doodschieten. Tevens is er sprake van hypocrisie. Vijftig fractieleden van de Conservatieve Partij kwamen in een zaal met een capaciteit van dertig bijeen om Johnson aan te horen, maar wanneer acht mensen in het park picknicken komen de bereden bobby’s langs met boetes.

Critici vragen zich af of politici en wetenschappers het huis niet afbranden om een wespen-nest te bestrijden. Er wordt gewezen op de dodelijke griep die in de winter van 2017-2018 zorgde voor een oversterfte van liefst vijftigduizend Britten maar geruisloos voorbijging.

Hoe gevoelig zulke kritiek ligt, blijkt in Belfast, waar raadslid Emmet McDonough-Brown het stadsbestuur vraagt om Van Morrison de ‘Freedom of the City’, ’s stads hoogste eer, te ontnemen.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten