The Stranglers - Golden Brown (Restored Music Video)
Mijn Passie? Delen(want 'Gedeelde Vreugd=Dubbele Vreugd & Gedeelde Smart=Halve Smart).Zie mijn Blog-bijdragen dus als mijn middel om wat me interesseert te delen. Als Links, Reposts, en regelmatig in de vorm van Column, Analyse of Commentaar & al dan niet bijtend, ironisch, of roerend statement. Mijn intentie is iedere dag iets van waarde door te geven... Ik krijg ook graag feedback; dus Volgen en Reageren stel ik zeer op prijs!
In 2006 liet Reid een onervaren senator uit Illinois naar zijn kamer roepen. In het boek Race of a Lifetime wordt beschreven hoe Barack Obama en zijn rechterhand elkaar geschrokken aankeken: „Wat hebben we verkloot?” In de kamer, aldus het boek, zei Reid tegen Obama: „Hier kom je niet veel verder. Ik weet dat je niet veel geeft om wat je hier doet.” Na twintig minuten kwam Obama terug op zijn eigen kamer en vroeg zijn rechterhand: wat wilde Reid van je? „Harry wil dat ik president word”, zei Obama. De auteurs noteren ook nog dat Reid ook dacht dat Obama het zou kunnen worden met zijn „lichte huidskleur” en „zonder zwart accent, tenzij hij dat wil opzetten”.
Toen Obama inderdaad president werd, was Reid onmisbaar voor het welslagen van de presidentiële agenda. Met een aanvankelijk comfortabele meerderheid, de strikte partijdiscipline en zijn kennis van de regels van de Senaat wist hij in elk geval het bij Republikeinen zeer impopulaire zorgverzekeringstelsel Obamacare door de Senaat te loodsen. Reid was daar ongegeneerd trots op. „Deze acht jaren gaan de annalen in als de Obama-Reid jaren”, zo haalde The New York Times hem dinsdag aan.
De keerzijde van alle politieke armpje-drukken was dat de vanouds meer bedaagde, minder partijpolitieke sfeer uit deze kamer van het Congres verdween. Sindsdien is de Senaat bijna even sterk gepolariseerd als het Huis van Afgevaardigden. In 2014 vergeleek The New York Times Reid met de Republikein Newt Gingrich, die als voorzitter van het Huis in de jaren 90 verbeten strijd voerde om het presidentschap van Bill Clinton lam te leggen.
Welke stukken zijn ons dit jaar bijgebleven? Op de valreep, en per thema, blikt de redactie terug.
Een terugblik op het politieke jaar van De Groene kan niet zonder saluut in de richting van Aukje van Roessel. Na zestien jaar waarin zij een bekroond chroniqueur van het Binnenhof werd, zwaaide ze dit najaar af, ze ging met pensioen. Er zijn tal van stukken uit 2021 waarnaar je dan kunt verwijzen, maar in haar aflevering ‘Cort’ van 8 september komt veel samen: kleine observaties en een groot parlementair geheugen worden aan elkaar geknoopt om het actuele te beschrijven.
Hoewel De Groene aandacht heeft én houdt voor het Haagse, trokken journalisten dit jaar ook nadrukkelijk het land in om te beschrijven hoe schaarse middelen daar werden verdeeld. Er was een uitvoerige serie over de waterschappen en uit een samenwerking met Follow the Money bleek dat Den Haag zich steeds nadrukkelijker terugtrekt uit de levens van Nederlanders op het platteland, met populistische woede ten gevolge.
Na een blik op de Haagse stukken die dit jaar in het blad verschenen stijgt een niet te missen beeld op van precies dat probleem. Van een overheid die ofwel te veel aanwezig is in het leven van burgers als wantrouwige bemoeial die het dagelijks bestaan van mensen uitspit, ofwel te veel afwezig, als instituut waarop mensen kunnen vertrouwen voor hun ontplooiing of terugvallen in tijden van nood.
Terecht vertaalt zich dat in woede jegens de uitvoerende macht (het kabinet) maar ook het parlement lijkt al tien jaar lang maar matig geïnteresseerd in het verbeteren en controleren van wetgeving. Dat blijkt uit een indrukwekkend onderzoek van de Investico-collega’s op basis van tien jaar Kamerarchief. Gebeurt er nog iets anders dan opgewonden interrumperen tijdens het wekelijkse vragenuurtje?
Waar Investico het handelen blootlegde, scheen redacteur Marcel ten Hooven zijn licht op het kleingeestige denken en constateerde: politieke partijen zijn zo geobsedeerd met elkaar en Haagse dynamiek dat ze de grote problemen uit het oog verliezen.
Eén van de grote problemen die steevast naar de achtergrond verdwijnt is het klimaat, zo blijkt uit aan analyse van twintig jaar Kamerstukken. ‘Dit is veruit het grootste probleem waarvoor we staan en daar moet je een standpunt over innemen’, zei Ed Nijpels (VVD). ‘Niet altijd electoraal benauwd zijn en op z’n best meestribbelen, zoals Rutte vaak doet. Als je premier wil zijn heb je de taak het land mee te nemen.’
Alles dat hierboven staat beschreven – de veranderende taakopvatting van de Kamer en een politiek van vluchtigheid – valt samen met elf jaar premier Mark Rutte in het torentje. In een prachtig tweeluik behandelde Mathieu Segers zowel de moraal van onze premier als het hardnekkige Nederlandse zelfbeeld van een superieure natie.
20 dec. 2021
Doneer aan 3FM Serious Request via 3fm.nl/doneer.
Tijdens 3FM Serious Request speelde Froukje 'Ik Wil Dansen' en 'Groter Dan Ik' live in poppodium Fluor. Wil je meer zien? Abonneer dan op dit kanaal: https://3fm.nu/AbonneerOp3FM
❯ Dit jaar komt 3FM Serious Request voor het Wereld Natuur Fonds in actie voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika. Regenwouden die als een groen schild voor de aarde dienen en beschermt tegen klimaatverandering. Meer weten? Check 3fm.nl/seriousrequest.
Jannes Stokroos maakt in deze uitzending bekend dat Martin de Vries bezig is aan zijn tiende en laatste seizoen als technisch bestuurslid van Donar. Vanaf 1 januari 2022 wordt het traject opgestart dat zich richt op zijn opvolging binnen de organisatie. https://t.co/tWlINPU9Tv
— Dourisseau Radio (@DonarPodcast) December 23, 2021
Back-to-back 3-pointers from Malevy Leons and Rienk Mast extend the Bradley advantage to 17 early in the second half, forcing a Bearkats timeout! pic.twitter.com/boLyHztbz4
— Bradley Basketball (@bradleyumbb) December 22, 2021
Het 3X3 Basketball in Nederland lijkt de wind in de zeilen te hebben.
Niet iedereen is daar even blij mee, ik wel - zij het met wat kanttekeningen.
In de periode waarin ik zelf superactief was in het Haagse Basketball (en soms flink daar buiten) heb ik me altijd hard gemaakt voor Buitenbasketball, Pleintjesbasketball, Streetball (zoals het later ging heten) en dan vooral voor de 3X3 variant, ook al propageerden we met BV Team Ten Dreamers The Hague(TTD) en Stichting Promotie Haags Basketball (PHBB) ook vele andere varianten; van 1-tegen-1 (soms King of the Court genoemd), via 2X2, 3X3, en 4X4X4 tot en met de traditionele 5-on-5 en ook nog wel afwijkende vormen daar tussenin en omheen.
De start van grootschalig 3X3 maakten we in 1993 al.
Mijn doelstelling, en die werd in de innige Samenwerking met de gemeente Den Haag gedeeld met die stedelijke overheid. Die samenwerking startte trouwens met een indringend verzoek van de gemeentelijke sport-beleids-makers of ik er niet eens de schouders onder wilde zetten, en was tot en met 1998 meer dan goed, kwam daarna onder druk door het aantreden van een nieuwe wethouder die niet alleen andere prioriteiten stelde maar regelrecht corrupt was. Om die reden kwamen er zo'n beetje rond de eeuwwisseling kinken in de kabel en werden wij medio 2001 gedwongen een punt achter alle activiteiten te zetten.
Maar goed; al in de Jaren '90 was er een veelheid aan 3X3 Basketball-activiteiten in het Haagse; van heel klein op de Pleintjes in de Wijken, tot heel erg groot met bijvoorbeeld de twee Reebok BlackTop Series uitvoeringen die bij ons de subtitel 'Pleinbasketball' hadden omdat ze op 'Plein' naast het Binnenhof plaats hadden en waar meer dan 500 deelnemers in 125 teams in alle mogelijke leeftijden meededen. Dat hadden er gemakkelijk meer kunnen zijn, maar meer veldjes pasten simpelweg niet op 'Plein'... De (bij mijn weten nog steeds) grootste 3X3 toernooien ooit in Nederland waren ook in Den Haag: op de Scheveningse Boulevard speelden we een doorslaggevende rol bij meerdere edities van de NBA 3-on-3, gesponsord door Converse, en die trokken zelfs meer dan 2500 deelnemers!
Er tussenin - maar wel als onderdeel van het Megaspektakel 'de Haagse Schilderswijk Bazar'; de Ha-Schi-Ba - zat het toernooi 'Your Claim to Fame' op het Oranjeplein, waar ook het toenmalige Eredivisieteam Haaglanden Cobra's welkom was om zichzelf te promoten aan een nieuw publiek. Het totale aantal bezoekers van de Ha-Schi-Ba? Zo'n 250.000, die trouwens lang niet allemaal een kijkje kwamen nemen bij het Basketball, maar over het aantal kijkers hadden we absoluut niet te klagen.
Dit Evenement heeft wel een speciaal plekje in mijn herinneringen...
Waarom?
Omdat mij van te voren was verzekerd dat de toenmalige Minister van Grote Stedenbeleid - de D66'er Roger van Boxtel - ook een bezoek zou komen brengen aan onze Basketball-activiteit. In die tijd was ik zelf nog lid van die partij - dat ben ik zo'n 15 jaar geweest - dus leek het mij een uitstekende gelegenheid om eens te proberen met de goede man in gesprek te komen. Nu was ik ook niet naïef over de tijd die me dan gegeven zou zijn, dus ik had een brief voor hem in mijn achterzak die ik hem wilde overhandigen met meer informatie en een verzoek voor de gelegenheid om ons belangrijke werk in de Oude Wijken van Den Haag verder toe te lichten. In de hoop natuurlijk dat daar wat kortere lijnen en meer mogelijkheden voor structurele ondersteuning van dat werk.
Van Boxtel kwam uiteindelijk niet op het Oranjeplein. Aangezien de lijntjes binnen D66 overzichtelijk waren paste ik mijn brief een beetje aan en stuurde ik hem naar het huisadres van de minister.
Nu denken wat cynischer ingestelde lieden dan: "Ha...nooit meer iets van vernomen natuurlijk!?"
Toch wel...maar een teleurstelling werd het uiteindelijk toch, en ook de aanleiding tot wat ik achteraf als een inschattingsfout van mezelf zie...
Een week na het versturen van de brief ging de telefoon: aan de lijn de politiek assistent van minister van Boxtel. Met "Slecht nieuws, maar ook advies". Het slechte nieuws was dat de minister weliswaar mijn brief met aandacht en goedkeuring had gelezen, maar "Dat hij zich als minister 'natuurlijk' niet bezig kon houden met individuele activiteiten..." Zo 'natuurlijk' vond ik het niet, en bleek het kort daarna ook daadwerkelijk niet te zijn; de minister kwam namelijk wel op bezoek bij een vergelijkbaar initiatief van tennisser Richard Krajicek, en mijn indruk is dat dat bezoekje Krajiec's Foundation geen windeieren heeft gelegd... Een goed gesprek werd het wel - dat telefoontje - waar uiteindelijk het advies uit kwam om eens contact te zoeken met ene Francisca Ravestein voor mij toen een naam die ik kende als politica, maar niet heel goed. De adviseur zei dat ze affiniteit met sport in het algemeen en Basketball in het bijzonder had, veel gedaan had in het Rotterdamse, en sinds kort Tweede Kamerlid... Ik werd er een beetje moe van - een Tweede Kamerlid staat immers verder van de materie dan de minister, en het leek me alleen maar een grotere omweg naar de mensen waar ik graag mee in contact kwam.
Toen ik later in contact kwam met de voorzitter van het Landelijk Netwerk van Vrouwen in de Sport, en zij niet veel later voorzitter van de NBB werd heb ik nog weleens gedacht: "Misschien had ik toch net dat ene telefoontje meer moeten plegen..?" Tsja...of niet natuurlijk...geen idee...
Mij is in ieder geval wel duidelijk geworden dat het volwassen maken van een sport - of dat nu lokaal of landelijk betreft - vele jaren, decennia zelfs, vergt...en dat balletjes soms vreemd rollen...
3X3 is groot geworden, Olympisch zelfs...
En op de afgelopen Tokio Olympische Spelen speelde een uit Den Haag afkomstige 3X3-speler: Arvin Slagter. En die had - zou het (Belgische) balletje iets anders hebben gerold - zomaar met een Plak om zijn nek op Scheveningen gehuldigd kunnen worden...
https://www.groene.nl/artikel/het-vertrouwen-van-de-kwetsbare-burger-neemt-terecht-af
Rasit Elibol beeld Milo
6 januari 2021 – verschenen in nr. 1
‘Nederland is ziek’, twitterde een zekere politicus vorige week. Hij voegde daaraan toe: ‘De overheid heeft dus helemaal niets geleerd van het toeslagenschandaal. Als een moeder niet meer af en toe boodschappen mag doen voor een dochter in de bijstand, dan leven we in een asociale dictatuur.’ Het ging over de vrouw uit Wijdemeren die zevenduizend euro moet terugbetalen omdat ze inderdaad ondanks haar bijstandsuitkering wat levensmiddelen kreeg. Van haar moeder. En dat is blijkbaar een enorme overtreding.
De politicus heeft natuurlijk helemaal gelijk; het is ook bizar: als alleenstaande of alleenstaande ouder van zo’n duizend euro per maand moeten rondkomen, want daar hebben we het over in de bijstand, en geen boodschappen mogen aannemen – welk doel dien je dan? De strenge en mensonterende manier waarop mensen in de bijstand worden gecontroleerd – er wordt bijvoorbeeld tot in de vuile was en in de koelkast gekeken – is exemplarisch voor de manier waarop mensen aan de onderkant van de samenleving worden bejegend door de overheid. Dat blijkt ook weer uit het onderzoek naar kwetsbare burgers die worden geweigerd aan de gemeentegrenzen omdat ze dure zorg nodig hebben. ‘Er is een groep “ongewensten” ontstaan die elke gemeente liever ziet vertrekken’, concluderen de journalisten van Investico.
Bij mensen in de bijstand wordt tot in de vuile was en de koelkast gecontroleerd
Ook dat is ‘ziek’, maar vooral omdat het net als de bijstandsaffaire en de toeslagenzaak een gevolg is van beleid. Beleid dat vooral de toch al kwetsbare burgers het hardst raakt.
En misschien moeten we ook helemaal niet meer verbaasd zijn. Het is immers niet de eerste keer dat politici nogal vergeetachtig blijken, om het eufemistisch uit te drukken. Dezelfde partijen – laten we ze voor de volledigheid even noemen: GroenLinks, d66, vvd, sgp, ChristenUnie, cda en de pvv (van Wilders, de zekere politicus die twitterde) – die nu moord en brand roepen en vinden dat Nederland ziek is, omdat een vrouw in de bijstand zevenduizend euro moet terugbetalen voor het aannemen van boodschappen van haar eigen moeder (ik herhaal het nog maar een keer), hebben zelf de wetten gemaakt waar dit een direct gevolg van is. Het is precies wat de advocaat Thomas Sanders, gepromoveerd op de in- en terugvordering van sancties door de overheid, vorige week schreef in het FD: ‘De houding van politici deze week was dan ook een masterclass hypocrisie: eerst de gemeente en de rechter dwingen om te doen wat je wilt, om vervolgens moord en brand te roepen omdat de gemeente en de rechter precies doen waartoe jij hen zelf wettelijk verplicht hebt.’
Dorien Pessers, emeritus hoogleraar rechtstheorie, karakteriseert het recht in een stuk over de toeslagenaffaire als ‘de normatieve infrastructuur’ van de samenleving. ‘De goede trouw die de staat moet opbrengen jegens zijn burgers is het fundament van die infrastructuur. Van dat beginsel zijn alle overige beginselen afgeleid’, zegt zij. ‘Indien hij te goeder trouw handelt – dat wil zeggen overeenkomstig de beginselen van de rechtsstaat – dan ontstaat bij burgers vertrouwen in de staat en zullen zij ook eerder bereid zijn het overheidsgezag te aanvaarden. Zonder dat vertrouwen is een samenleving eigenlijk niet goed mogelijk.’
En dat is precies wat er gebeurt. Het vertrouwen in de overheid en de politiek keldert bij hen die de overheid het hardst nodig hebben. En dat heeft de overheid aan zichzelf te danken.
Helaas. pic.twitter.com/TfDFiHrkHs
— Jos Collignon (@CollignonJos) December 22, 2021
Ben
Tiggelaar 18
december 2021 Leestijd 2 minuten Originele Post op NRC.nl --- Hier ---
Werken aan nieuwe, positieve gewoontes is populair. Zeker rond de jaarwisseling. Maar ons brein is eigenlijk veel beter in het ontwikkelen van slechte gewoontes. Wat zijn gewoontes ook alweer? De American Psychological Association zegt, kort samengevat: een gewoonte is een aangeleerde gedraging of reeks van gedragingen, gekoppeld aan een situatie, die na verloop van tijd onbewust en automatisch wordt uitgevoerd. Voorbeeld: als ik thuis onze badkamer inloop en het is er donker (situatie), dan druk ik automatisch met mijn rechterhand op het lichtknopje aan de muur (gedrag).
De meeste gewoontes leren we vanzelf. Ze ontstaan doordat een bepaalde handeling ‘werkt’ in een situatie. Die handeling brengt ons meteen van een onplezierig naar een plezierig gevoel. Dus: de badkamer is donker, dat is lastig. Maar als ik op de knop druk, zie ik alles en dat is makkelijk. Of: je zit bij mensen die je niet kent en dat maakt je nerveus. Maar als je gaat eten, je telefoon pakt, of gaat trommelen met je vingers (ik doe soms alle drie), dan ontspan je.
Belangrijk hierbij: het beloningssysteem in ons brein reageert op directe positieve ervaringen en houdt geen rekening met de lange termijn. Gedrag dat metéén een fijn gevoel produceert, vertonen we – zonder er bewust voor te kiezen steeds vaker. Daardoor wordt de handeling steeds makkelijker, automatischer en onbewuster. Andersom geldt ook: wat meteen ongemak of pijn oplevert, vermijden we liever en wordt dus nooit echt eenvoudig om te doen.
Dus brengen we meer tijd door voor de tv dan in de sportschool; doen we liever games dan huiswerk; eten we liever chocola dan groente; pakken we liever de auto dan de bus; enzovoort. We zijn vooral goed in het ontwikkelen van slechte gewoontes.
Het idee dat je ook gezonde, positieve gewoontes kunt ontwikkelen, waardoor je moeiteloos automatisch meer gaat bewegen, liever bent voor je partner en minder CO2 produceert, is heel aantrekkelijk. Daarom denken, praten en lezen we er ook graag over. Maar in de meeste gevallen is dit een illusie. Je kunt van dit soort gedragingen wel routines maken, terugkerende gedragspatronen, maar ze zullen niet snel ‘vanzelf’ optreden. Moeilijke routines; terugkerende gedragspatronen die ons veel inspanning en concentratie kosten en niet meteen bevrediging opleveren, worden nooit makkelijke gewoontes.
Misschien is er nog een beetje hoop. Gewoonteonderzoekers Benjamin Gardner, Alison Phillips en Gaby Judah maken onderscheid tussen beslisgewoontes (habitual instigation) en uitvoeringsgewoontes (habitual execution). Volgens hen is de beslisgewoonte het belangrijkst. Hun onderzoek laat zien dat een automatisch besluit, om bijvoorbeeld gezond te eten of te gaan sporten, gekoppeld aan een vaste situatie, zoals een bepaald moment, belangrijker is dan het automatisch uitvoeren van alle handelingen daarna.
Het gaat dus om het eerste stapje, het automatische besluit in je hoofd. Dat brengt de rest van de routine in beweging.
Het doet me denken aan een dominofilmpje op YouTube. De laatste dominosteen die valt, in een rij van achttien, is meer dan zes meter hoog. Maar de eerste steen meet hooguit twintig centimeter. En om die eerste gaat het dus. Voer voor nieuwe persoonlijke gedragsexperimenten.
#SeriousRequest #NOS #reaction
En nu ze met hernieuwde energie, nieuwe ideeën weer terug zijn in het Glazen Huis, en het het om het allergrootste Probleem van alle Problemen - Klimaatopwarming en het Vernietigen van de Natuur - gaat, al HELEMAAL!!!
Jammer alleen dat het - de slecht getimede, niet zo slimme Lockdown van Flutte-III op zijn laatste benen, alweer op een vrijwel ontmenselijkt plein moet gebeuren...
...maar "Ach, een Kniesoor die daarom Treurt...
...Dus DONATEURT!!!!!
Veel mensen zullen verwacht hebben dat Nederland – al dan niet gemakkelijk van IJsland zou winnen. Van diverse kanten werd vooraf gewaarschuwd dat het zeker niet gemakkelijk zou gaan; o.a. door Leon Kersten en ook door mijzelf.
Wat mij opviel en welke vragen er bij bij opkwamen bij het bekijken en analyseren van de wedstrijd:
'Wij zijn groter' zei analist Geert Hammink tijdens de ZiggoSport-uitzending. Maar 'we' pakten 15 Rebounds minder... Deels werd dit veroorzaakt door het druk geven op de IJslandse schutters teneinde deze IJslandse kracht weg te nemen – wat vrij aardig lukte op de cruciale fase van de wedstrijd na – maar als je dan de Rebound niet pakt. Alleen al het verschil van 5 Second Chance Points was genoeg voor de IJslandse winst...
Teveel Nederlandse Guards – ik noem (niet uitputtend) Keye van der Vuurst de Vries, Yannick Franke en Shane Hammink kiezen ervoor (of zijn niet in staat) om de Ballhandler 1-tegen-1 echt onder druk te zetten. Vooral Martin Hermannsson had hierdoor een heerlijke avond, ondanks dat hij o.a. door de Nederlandse teamverdediging wel 7 Turnovers had.
Mijn indruk was dat Matt Haarms daarvoor een remedie zou kunnen zijn; met zijn energie, zijn voetenwerk en zijn lengte en lange armen kan hij helpen anderen energie te geven, in Double-teams en om gaten te dichten in de pass-lijnen...
Ooit was Haarms een erg goede (driepunt-)schutter, wat er deze wedstrijd totaal aan ontbrak was dreiging van de lange mannen van de top van de Bucket en daar buiten, zowel wat betreft schot maar ook wat betreft passen. Zou Haarms daar voor geen oplossing zijn?
Dat zou dan wellicht ook in wisselwerking kunnen met Emmanuel Nzekwesi. De DBL-MVP van vorig seizoen, en een van de koplopers in dat klassement in België nu, speelt tot op heden geen enkele rol van betekenis in Oranje. Net als Haarms heeft hij de potentie om zowel van buiten, van de middenafstand als onder de ring te kunnen produceren. IJsland speelde met maar één lange man; de wisselwerking van Haarms met Nzekwesi zou daar kunnen werken. Ik had graag de vraag aan coach Buscaglia willen stellen hoe hij dit ziet, maar helaas mocht ik de wedstrijd en personferentie niet bijwonen...
Charlon Kloof mag dan volgens de gangbare inzichten geen echte PG zijn, ik had hem toch graag meer (op die plek) gezien, vooral ook verdedigend. Zijn +/- is ook een indicatie dat Oranje hem nog steeds heel hard nodig heeft.
Goed, de kick-off van de Qualifiers verliep niet zoals gewenst. Maar (zeker Uit) willen de Orange Lions nog weleens uit hun slof schieten en verrassen. Laat dat dan maar gelijk aanstaande maandag in en tegen Italië gebeuren! Hieronder een analyse van het hele veld aan Qualifiers, die laat zien: alles is mogelijk!
Groep-A: SRB(4), LTV(15), BEL(19), SVK(30) = Totaal 68
Uitslagen Wedstrijddag-1:
SVK(30) – BEL(19) 57-83
SRB(4) – LTV(15) 101-100
Groep-B: GRE(7), TUR(12), GBR(21), BLR(28) = Totaal 68
Uitslagen Wedstrijddag-1:
GBR(21) – GRE(7) 78-69
BLR(28) – TUR(12) 84-70
Groep-C: SLO(2), CRO(13), FIN(17), SWE(32) = Totaal 64
Uitslagen Wedstrijddag-1:
SWE(32) – FIN(17) 72-62
CRO(13) – SLO(2) 74-76
Groep-D: GER(8), POL(10), ISR(22), EST(26) = Totaal 66
Uitslagen Wedstrijddag-1:
ISR(22) – POL(10) 69-61
GER(8) – EST(26) 66-69
Groep-E: FRA(3), MNE(14), HUN(20), POR(33) = Totaal 70
Uitslagen Wedstrijddag-1:
POR(33) – HUN(20) 75-81
FRA(3) – MNE(14) 73-67
Groep-F: LTU(6), CZE(9), BHI(23), BUL(27) = Totaal 65
Uitslagen Wedstrijddag-1:
LTU(6) – BUL(27) 89-69
BHI(23) – CZE(9) 97-90
Groep-G: ESP(1), UKR(16), GEO(18), MKD(29) = Totaal 64
Uitslagen Wedstrijddag-1:
GEO(18) – UKR(16) 88-83
MKD(29) – ESP(1) 65-94
Groep-H: ITA(5), RUS(11), NLD(24), ISL(25) = Totaal 65
Uitslagen Wedstrijddag-1:
RUS(11) – ITA(5) 92-78
NLD(24) – ISL(25) 77-79
Hoe ze het doen, doen ze het; de FIBA systematiek van Loting voor deze Groepsfase leverde (in ieder geval op papier) een uiters evenwichtige krachtverdeling op. Komt bovenop: een sterke nivellering door het ontbreken van NBA-spelers en Euroleague-spelers bij (vooral) de sterke landen. Sommigen zien het als oneerlijke competitie, maar het levert zowel veel spanning als verrassingen op, en uiteindelijk profiteren ook de sterke landen omdat de vervangers van die ontbrekende spelers hierdoor wel veel ervaring opdoen als International wat deze landen op den duur nog sterker maakt.
Nederland speelt dus in en op een na sterkste Groep, en in het sterkste Kwart van het hele schema.
Slechts 7 van de 16 hoger gerankte teams wonnen hun eerste wedstrijd
10 van de 16 Thuisspelende teams wonnen hun eerste wedstrijd
Alleen Estland en IJsland wonnen als lager gerankt team,
IJsland en Nederland staan achter elkaar in de ranking en het verschil was 2pnt,
Estland staat 18 plaatsen lager op de ranking en deed dat met 3pnt.
IJsland plaatste zich niet voor EuroBasket en moest mede daardoor in de zomer Pre-Qualifiers spelen. Ik denk dat dat een groot voordeel heeft opgeleverd...
Wat je uit deze opstelling kunt concluderen is dat de plaats op de ranking (nog) niet zoveel betekent, dat thuisspelen voor veel landen een groter voordeel oplevert.
Maar juist voor Nederland gaat die vlieger vaak niet op.
Ik geef Nederland best een aardige kans op winst uit bij Italië,
maar daarmee is de nederlaag tegen IJsland afgelopen vrijdag nog verre van gecompenseerd, omdat ik IJsland best kansen toedicht om ook voor zo'n eventuele verrassing te zorgen.
Misschien is het zelfs wel zo dat we niet alleen moeten denken aan IJsland als te elimineren team, maar bijvoorbeeld ook aan Italië.
In dat mogelijke geval zou de Nederland thuis tegen IJsland uiteindelijk een super dure kunnen zijn want zou Oranje de nederlaag tegen IJsland mee de volgende ronde in.
Kortom: de nederlaag tegen IJsland betekent vooralsnog niet zo veel, er moet 'gewoon' gewonnen gaan worden tegen Italië en/of Rusland en ook uit op IJsland.
Het wordt dus een hele lange weg, met heel veel spanning – wellicht tot het allerlaatste moment – en er zullen vast nog her en der de nodige verrassingen te noteren zijn.
AART DEKKER
Hey Leon, ff vlak voor Tip-off...
Bedankt weer voor je twee uitstekende stukken:
Een zeer nuttige ten geleide voor mij en ik denk ook voor de meeste andere kijkers / 'Echte Basketball Liefhebbers'
Twee opmerkingen erbij:
(1.a) Bij de IJslanders missen twee belangrijke spelers - Haukur Palsson (G/F en misschien wel de beste man die ze hebben, hij is geblesseerd en speelt ook niet langer in de ACB maar gaat - wanneer hersteld - weer op IJsland spelen. Ook de Captain van dienst van de laatste tijd PG Hordur Vilhjalmsson is er naar verluidt niet bij. Dat scheelt wellicht voor Oranje, maar bij IJsland staat de volgende vechtjas altijd klaar dus (nog) geen reden voor...tsja, opluchting, vreugde...?
Wordt vervolgd...
Veel plezier!
Valse triste. pic.twitter.com/exJPPEQ17c
— Jos Collignon (@CollignonJos) November 26, 2021
Basketball speelt een belangrijke rol in mijn leven. Toen ik 14 was zag ik voor het eerst een wedstrijd. Ik zag balkunstenaar Jerome Freeman voor Frisol/Rowic tegen (ik meen) Jugglers spelen; mijn leven was veranderd.
Het duurde nog wel even voor ik lid werd van Frisol/R, toen was 15. Het is niet zo dat Basketball voor mij 'alles' was (of is). Het is wel een belangrijk onderdeel; ik werd 'Basketballer', en dat zal ik blijven voor de rest van mijn leven. Daarbij maakt het niet eens veel uit dat ik zelf niet meer kan spelen; ik was Speler en nu doe ik andere dingen in het Basketball.
Hoe het Nederlandse Basketball reilt en zeilt, telt dus voor mij; het houdt mij bezig en ik zou graag beter zien gaan. Dus wil ik daar mijn steentje aan bijdragen.
Het kan zijn door Kinnesinne, Frustratie, Sensatielust, Domme Onwetendheid, Profileringsdrang, Persoonlijke Aversie, enzovoort; er wordt in en rond het Nederlandse Basketball nogal eens met modder gegooid. Daar baal ik weleens van.
Basketball is een schitterende sport; met voetbal de grootste teamsport ter wereld, spectaculair en een mooie metafoor voor het 'gewone leven'; alles zit erin.
Alleen weten in Nederland slechts relatief weinig mensen dat, en dat is jammer, want de sport Basketball verdient een groter en belangrijker podium in de Nederlandse samenleving.
O.a. daarom schrijf/deel ik, op deze Blog of in mijn column op www.iBasketball.nl .