donderdag 30 december 2021

FRAGMENT NRC-NIEUWS / POLITIEK USA / DEMOCRATISCHE ICOON: Oud-Senaatsleider Democratische Partij & Obama scout Harry Reid (1939-2021) overleden / HISTORIE / MEMORIAM /

Een cartoon uit 2016 over Harry Reid's (en Obama's) grootste project  - Obama Care 

(Steven Sack Cartoon voor de Star Tribune)

 

FRAGMENT(NRC, 28 december 2021, 'Oud-Senaatsleider Democratische Partij Harry Reid (1939-2021) overleden'):

"........

Presidentschap Obama

In 2006 liet Reid een onervaren senator uit Illinois naar zijn kamer roepen. In het boek Race of a Lifetime wordt beschreven hoe Barack Obama en zijn rechterhand elkaar geschrokken aankeken: „Wat hebben we verkloot?” In de kamer, aldus het boek, zei Reid tegen Obama: „Hier kom je niet veel verder. Ik weet dat je niet veel geeft om wat je hier doet.” Na twintig minuten kwam Obama terug op zijn eigen kamer en vroeg zijn rechterhand: wat wilde Reid van je? „Harry wil dat ik president word”, zei Obama. De auteurs noteren ook nog dat Reid ook dacht dat Obama het zou kunnen worden met zijn „lichte huidskleur” en „zonder zwart accent, tenzij hij dat wil opzetten”.

Toen Obama inderdaad president werd, was Reid onmisbaar voor het welslagen van de presidentiële agenda. Met een aanvankelijk comfortabele meerderheid, de strikte partijdiscipline en zijn kennis van de regels van de Senaat wist hij in elk geval het bij Republikeinen zeer impopulaire zorgverzekeringstelsel Obamacare door de Senaat te loodsen. Reid was daar ongegeneerd trots op. „Deze acht jaren gaan de annalen in als de Obama-Reid jaren”, zo haalde The New York Times hem dinsdag aan.

De keerzijde van alle politieke armpje-drukken was dat de vanouds meer bedaagde, minder partijpolitieke sfeer uit deze kamer van het Congres verdween. Sindsdien is de Senaat bijna even sterk gepolariseerd als het Huis van Afgevaardigden. In 2014 vergeleek The New York Times Reid met de Republikein Newt Gingrich, die als voorzitter van het Huis in de jaren 90 verbeten strijd voerde om het presidentschap van Bill Clinton lam te leggen. 

........"

Het complete originele artikel van Bas Blokker lees je op NRC.nl   ---  Hier  ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten