vrijdag 10 maart 2023

COLUMN AART DEKKER: NBB Beker-finale Landstede Hammers – Zorg en Zekerheid Leiden; kan het Nederlandse Mannen Basketball – met medewerking van NOS Sport – nu eindelijk volledig los?

 

NBB Beker-finale Landstede Hammers – Zorg en Zekerheid Leiden

Kan het Nederlandse Mannen Basketball – met medewerking van NOS Sport – nu eindelijk volledig los?

Natuurlijk, het seizoen Basketball-seizoen 2022-2023 is al een maand of zeven gaande, maar hoeveel mensen buiten het beperkte kringetje van veelal clubgebonden liefhebbers hebben daar substantieel iets van meegekregen? En dat na een Basketball-zomer die in de recente geschiedenis nauwelijks zijn gelijke heeft gehad. De Oranje Basketball Mannen kwamen op hun omzwervingen in het kader van de WBC 2023 Qualifiers – de FIBA WK-kwalificatie –, de voorbereiding op EuroBasket 2022 en dat eindtoernooi zelf zowat de halve wereld-top – inclusief de huidige Nr.1, Spanje! – tegen, en speelden vele aantrekkelijke en vaak spannende wedstrijden. Maar waar het uit zijn as herrezen Nationale Team in 2015 nog aardig wat media-aandacht trok, was het nu oorverdovend stil in de landelijke media. 

 

Na dat toernooi hadden vooral de clubs die Europees aan de bak gingen nauwelijks voorbereidingstijd met hun hele team, want in het kader van het opstoten van het Fiba-basketball naar de hoogste financiële- en media-regionen houdt de internationale federatie geen rekening met 'triviale' aspecten als rust voor spelers en coaches, of ruimte voor een fatsoenlijke voorbereiding voor clubs uit de kleinere landen – die zich nog moeten zien te plaatsen voor haar Europese Club-competities. Een Nederlandse Kampioen mag dan wel 'We are the Champions' hebben gezongen aan het eind van het vorige seizoen, om zich te manifesteren in de 'Basketball Champions League' moeten eerst sterke niet-kampioenen van grote Basketball-landen en/of andere Kampioenen van kleinere landen verslagen worden. En dat is nog geen Nederlandse Kampioen gelukt sinds deze competitie bestaat, ondanks dat ze er soms akelig dichtbij waren.

 

De landelijke media – die de internationale krachtsverhoudingen blijkbaar niet erg goed kennen – raken heden ten dage pas geïnteresseerd als er al 'Buzz' ontstaan is; als er klinkende resultaten tegen aansprekende namen geboekt zijn. Dat is heel jammer, want als je bijvoorbeeld de fantastische serie die ZZ Leiden vorig jaar neerzette een beetje volgde, de aantrekkelijkheid van de gespeelde wedstrijden en de entourage waarin dat gebeurde beleefde, dan hadden we het over sport die kon wedijveren met vrijwel alle in Nederland gespeelde topsport. En zo ontstond er dus een situatie waarin een Nederlandse club voor 10-15.000 man in Turkije en aan talloze Turkse TV-kijkers prachtige sport liet zien, terwijl in Nederland nauwelijks iemand er notie van nam.

 

En omdat ZiggoSport vorig seizoen dan weliswaar heel veel mooie uitzendingen maakte vanaf de BNXT Elite Gold fase, maar er daarvoor nog helemaal geen opgewarmd TV-publiek voor klaar zat, omdat de uitzendingen nauwelijks geadverteerd werden, vaak lastig te vinden waren voor diegenen die wel alles via Pay-TV konden zien, en er dus ook veel potentiële kijkers waren die helemaal zo'n abonnement niet hadden. Daarnaast denk ik ook nog eens dat het hedendaagse Basketball best wel moeilijk te volgen geworden is voor niet-ingewijden. Dat verandert pas als er in geïnvesteerd wordt om het spel, de regels en het verhaal eromheen goed aan de man/vrouw te brengen. 

 

Tenslotte heerst er in Nederland een sfeertje van 'alleen NBA-Basketball is the Real Deal!', en dat is volgens mij een misvatting; NBA-basketball is totaal-entertainment van een niveau dat nauwelijks ergens te evenaren is – maar daarnaast ook, vooral in het deel voor de All Star Break, eigenlijk geen ècht Basketball; in ieder geval een totaal ander spelletje dan wat er Internationaal gespeeld wordt. Dat Internationale Basketball is voor het algemene sportpubliek trouwens ook niet zichtbaar, dus irrelevant voor datzelfde algemene sportpubliek. Als maatstaf voor 'ons eigen Basketball' is de NBA dus eigenlijk tamelijk dodelijk, die moet dus niet gehanteerd worden; ook die boodschap dient uitgedragen te worden.

 

Dus was er voor het overgrote deel van de mogelijk in het Nederlandse Basketball geïnteresseerde sportliefhebbers al heel lang nauwelijks 'eigen' Basketball te zien. En al helemaal niet in de eerste zeven maanden van het seizoen 2022-2023. 

 

Maar dat gaat nu – hopelijk – veranderen!


Aanstaande zondag spelen Landstede Hammers en ZZ Leiden in een uitverkocht Theater van de Sport te Zwolle de Finale van de NBB-Beker, en NOS Sport zendt van die Finale de tweede helft – dus zeg maar vanaf ongeveer 17h00 – live uit. Nou is dat op zichzelf niet uniek, maar na het voorspelbare afhaken van ZiggoSport als rechthebbende van de BNXT-competitie in Nederland, is er nu een deal uitonderhandeld waarin is vastgelegd dat de NOS een flink aantal wedstrijden gaat uitzenden. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet zo veel omvattend zijn als het pakket dat ZiggoSport vorig seizoen uitzond, maar het product van uitzendminuten X aantal kijkers zou per saldo weleens stukken hoger kunnen uitpakken dan dat van vorig seizoen. Nu moeten we maar hopen, dat de NOS dan óók werk gaat maken van dat uitleggen van het spel en de regels, het adverteren van de uitzendingen en van het vertellen van het verhaal van het (Nederlandse Mannen) Basketball als geheel. Als de clubs dan zorgen voor net zoveel spetterende wedstrijden als vorig seizoen, dan mogen we hopen dat het Nederlandse Basketball – en de BNXT League in het bijzonder – heel veel nieuwe zieltjes voor onze prachtige sport kunnen gaan winnen..!

Dus: aanstaande zondag spelen 'De Witten' – Landstede Hammers


tegen 'De Blauwen' van Zorg en Zekerheid Leiden

De NBB vroeg Aris Leeuwarden coach Vincent van Sliedregt om vooruit te kijken naar deze Finale, je leest het --- Hier ---

Op mijn Blog trouwens de dagen na deze Beker-finale een uitgebreide Q&A met dezelfde Vincent van Sliedregt over zijn eigen ploeg en club, zijn ervaringen als Orange Lions Jeugd-coach afgelopen zomer, het Grote Oranje en meer.

 

Bekerfinale Hammers: debuteert hoofdcoach Mark met een prijs? | RTV Oost

   

Marijn Ververs over de bekerfinale van a.s. zondag 12 maart

Honsbeek Media

 

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten