vrijdag 28 april 2023

AANRADER! / SPANNEND AVONDJE VOOR #BNXT BASKETBALL - Een voorbeschouwing/analyse van Leon Kersten

 

leonkersten

apr 24

Nog één ronde te gaan


Leon Kersten

De beste haai

Hé, in de Elite Gold wonnen de Nederlandse teams meer duels van de Belgen dan andersom (3-2). Gloort er, net als vorig seizoen, licht aan de horizon op het moment dat het om de knikkers gaat?

In de Elite Silver was de verhouding Nederland België: 1-4. Wat het totaal deze week brengt op 4-6. Het gehele seizoen tot nu toe staat op: 26-63.

De competitieopzet van de BNXT-league met eerst het landelijke gedeelte en daarna het grensoverschrijdende gedeelte vind ik nog steeds een misser, liever een normale competitie met 20 teams die thuis en uit tegen elkaar spelen. Evenwel wordt de laatste speelronde komende zaterdag er een om van te smullen. Zowel in België als in Nederland ligt de verdeling van de top 3-plaatsen nog helemaal open en dat belooft veel moois.

Zeker omdat Zorg en Zekerheid Leiden, de Nederlandse koploper, bezoek krijgt van Antwerpen, de Belgische koploper. De verliezer kan mogelijk thuisvoordeel in de finale van de play-offs kwijtraken.

5. Buzzerbeater part 1

De vrouwen van Den Helder Suns stonden het hele seizoen bovenaan. Ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht en dan komt Grasshoppers op bezoek in de eerste finalewedstrijd van de play-offs en wint prompt door een driepunter buzzerbeater van Fleur Kuijt, 73-76.

Video

Beeld: Ria Berkhout de Wit

Weg thuisvoordeel voor Suns. Momentum voor Grasshoppers. Het maakt de sport mooi, al kan het soms oneerlijk voelen. Het is natuurlijk wel pas 1-0 in de best-of-fiveserie.

4. Buzzerbeater deel 2

Voor buzzerbeaters moest je dit weekend in Den Helder zijn. Want de mannen van Suns wonnen ook op deze manier. Tegen Brussel stond Suns meer dan 20 punten voor om het op de laatste bal van Sam Huurman aan te laten komen, 90-89. Een aanvallende rebound met dunk, die kiele kiele binnen de tijd was.

Video

Huurman was in Brussel, toen Suns verrassend won, ook de maker van het laatste punt van de wedstrijd, ook met een dunk.

Overigens mis ik in Den Helder wel de schotklok op het bord en de rode lamp in het bord. Zaken die op professioneel niveau niet meer mogen ontbreken.

3. Eerste plek

Omdat Leiden verloor in Antwerpen (76-64) en door de tweede zwaarbevochte overwinning in de Elite Gold houdt Heroes zicht plek van hoogst genoteerde Nederlandse ploeg in de BNXT-league.

Een hele korte samenvatting van het spel van de titelverdediger van afgelopen week met een nipt verlies in Antwerpen (55-54) en nipte thuiswinst op Limburg United (92-88): Goed en slecht wisselen elkaar in hoog tempo af. En dan schiet Naar ineens een cruciale driepunter raak.

Onzorgvuldigheid blijft in mijn ogen de belangrijkste oorzaak van het wisselvallige optreden van Heroes. In Antwerpen had er gewonnen kunnen en misschien wel moeten worden van de BNXT-koploper, maar 19 keer balverlies maakte dat eigenlijk onmogelijk.

Thuis tegen Hasselt was er veel minder balverlies (11x), maar zat het spel van de titelverdediger ook boordevol ‘bijzondere’ keuzes.

De winst zondag op de Belgen was belangrijk, niet in het minst voor het vertrouwen dat de afgelopen weken toch een flinke knauw heeft gehad. De Bossche formatie scoorde weer eens voldoende punten. En won voor het eerst in tijden een belangrijke close game tegen een sterke tegenstander (de Bossche formatie heeft veel close-games gespeeld).

Oct 12, 2022

@ Fribourg Olympic

L, 83 - 78

Nov 6, 2022

@ Yoast United

W, 84 - 85

Dec 14, 2022

@ HARKO Merlins Crailsheim

L, 89 - 84

Dec 26, 2022

v. ZZ Leiden

W, 79 - 74

Jan 25, 2023

v. HARKO Merlins Crailsheim

L, 97 - 102

Feb 11, 2023

@ Aris Leeuwarden

W, 74 - 78

Mar 17, 2023

v. Kangoeroes Basket Willebroek

L, 71 - 74

Apr 1, 2023

v. Antwerp Giants

L, 65 - 70

Apr 19, 2023

@ Antwerp Giants

L, 55-54

Apr 23, 2024

v. Limburg United

W, 92-88

Nu is het programma komend weekend als alle duels om 20.30u beginnen als volgt:

 • ZZ Leiden ontvangt Antwerpen

 • Heroes op bezoek bij Charleroi

 • Donar op bezoek bij Oostende

Scenario’s:

ZZ Leiden sluit het seizoen af als nummer 1 van Nederland met thuisvoordeel in de play-offs (voor wat het waard is, zie punt 5 en denk aan de finale van vorig seizoen) als de ploeg wint. Het frappante is dat deze vlieger ook opgaat voor Antwerpen. Als de ploeg van Skelin wint is het de hoogst genoteerde ploeg van België. Ofwel de druk staat er voor beide echt op.

Als Leiden niet wint en Den Bosch wel is Heroes eerste op basis van onderling resultaat.

Ook de tweede plek met thuisvoordeel in de halve finale staat nog op het spel.

 • Als Leiden wint en Den Bosch ook dan is Heroes 2e

 • Als Den Bosch niet wint en Donar wel, zijn de Groningers 2e

 • Als ze beide winnen of beide verliezen is Heroes 2e

 • Als Leiden verliest, Den Bosch wint en Donar wint ook, dan is Heroes 1e, Leiden 2e en Donar 3e

2. Toon van Helfteren

Een coach met zo’n staat van dienst drie duels voor het einde van de competitie ontslaan. Wat bezielt je?

Nou is Van Helfteren geen makkelijke man, maar wat er ook gebeurd is, of het moet ontoelaatbaar zijn, maar dat heb ik niet gehoord, dit doe je niet. De afgelopen drie seizoenen heeft hij, gezien de middelen, best veel voor elkaar gekregen in Rotterdam.

Nu gaat dit besluit sportief helemaal tot niets leiden. De play-offs om het landskampioenschap waren al uit zicht.

En als je dan in de spelersgroep al wat teweeg had willen brengen had je Van Helfteren na 18 duels moeten bedanken. Heel misschien dat er in de BNXT-play-offs een ronde overleefd kan worden, maar dat is het maximum voor deze beperkte groep.

Had over twee weken gewoon keurig afscheid van elkaar genomen, zou ik zeggen. Nu lijdt vooral Feyenoord gezichtsverlies.

Wat me opviel aan de kansloze nederlaag van Feyenoord tegen Luik (76-95) vrijdag onder leiding van technisch directeur Armand Salomon is de verdeling van de speeltijd.

 • Reynolds 37 minuten, gemiddeld 33

 • Devine 34 minuten, gemiddeld 26

 • Diggs 36 minuten, gemiddeld 34

 • Sow 13 minuten, gemiddeld 23

 • Van der List 11 minuten, gemiddeld 22

Hieruit ontstaat de indruk dat de etalage met daarin de Amerikanen wat opgepoetst moest worden.

1. De beste

Donar speelde zaterdag een puike partij tegen Mechelen, 73-48. Zeker het vierde kwart was sterk, 23-5.

Ik had Donar al even niet met eigen ogen gezien en een aantal zaken viel me op:

 • De basis 5 is sterk

 • Verdedigend weet iedereen nu wat hij moet doen en doet dat ook

 • Mentaal is de ploeg sterk geworden

 • Dat was ook het verschil tussen Donar en Mechelen in het slotkwart

 • De tandem Gaddefors en Brandwijk vult elkaar goed aan, is sterk onder het bord en is aanjager van de aanval geworden

 • Olisemeka en de bijna herstelde Schaftenaar zijn vanaf de bank van een andere orde

 • Hoe dieper coach Stimac van zijn bank gebruik maakte, hoe minder succesvol het was

De overwinning op Mechelen was een statement.

Maar nu ik redelijk recent Donar, ZZ Leiden, Heroes en Landstede heb gezien, is mijn conclusie dat de verschillen tussen de eerste drie teams minimaal zijn. En hoewel ik Landstede niet uitvlak, is het in Zwolle allemaal net ietsje minder. Al kan die ploeg op goede dagen zeker voor verrassingen zorgen.

De een heeft wat meer talent, de ander een diepere bank, de een betere Amerikaan of betere Nederlanders, de ander meer ervaren spelers of coach. Waar het straks in de play-offs om draait, gezien de geringe verschillen, is vertrouwen, meer nog dan thuisvoordeel.

En met het vertrouwen zit het in Groningen wel goed. Dat straalt er vanaf. Exemplarisch voorbeeld is Willem Brandwijk. Mechelen met toch een aardige luchtmacht had geen antwoord op de 27-jarige power forward.

Hij had in 31 minuten 14 punten, 11 rebounds, 3 steals. Meer nog dan de cijfers was zijn ‘presence’ doorslaggevend.  Brandwijk zat er altijd bij of aan. Bijvoorbeeld aan het begin van het vierde kwart. Eerst blokte hij een Belg, daarna schoot hij een driepunter raak. Vervolgens pakte hij de bal af waardoor uiteindelijk Hollanders een driepunter binnenschoot en het duel voortijdig beslist werd (56-43).

Na de wedstrijd sprak ik voor NOS Langs de Lijn met Willem Brandwijk.

Click here to listen to an audio clip.

Willem Brandwijk is in vorm en op dit moment de beste Nederlander in de BNXT-league. Gelukkig kan ik met een gerust hart stellen dat ik op hem gestemd heb in de BNXT-verkiezing.

Gezien zijn spel tegen Mechelen is hij deze week voor de tweede keer dit seizoen mijn haai van de week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten