donderdag 6 april 2023

SHARTIE AART DEKKER / RUTTE DE (PSEUDO-)DICTATOR Ep.x / STIKSTOF-PAUZEKNOP OF -GASPEDAAL: ...en Stikstof-minister van der Wal wist van niets / FRAGMENT / NRC /

"Aan de rand van de welvaart: het land is op en het geduld ook"
"Op iedere vierkante meter Nederland liggen nu vier of meer claims: voor bevolkingsgroei (woningbouw en verstedelijking), landbouw, natuur en milieu, klimaat en energie en waterbeheer."
"'De natuur kan niet wachten', zei VVD'er Christianne van der Wal-Zeggelink dinsdag in de Kamer. Ze heeft als minister voor stikstofbeleid 'een heel duidelijke opdracht': reductie van de uitstoot met 50% in 2030. 'We hebben geen enkele keuze'.
"
"De minister: "De natuur is veerkrachtig als ze weer de ruimte krijgt. 'Ik stond laatst naast een boer in een weiland waar gewoon orchideeën groeien'."
 
Bij FD.de week - Den Haag, auteur Ulko Jonker, Financieele Dagblad 11 juni 2022

© Mirjam Vissers Artwork Meer van Mirjam Vissers op haar site   ---  Hier  ---

*

FRAGMENT(NRC, 4 april 2023, 'Stikstofminister Van der Wal heeft nog paar vrienden in het kabinet' ):

".... Bij de uitloop van de ministerraad afgelopen vrijdagmiddag herhaalde stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) dit zinnetje wel tien keer toen journalisten haar vroegen naar de stemming in het kabinet. Daar heerste al dagen een crisissfeer over haar beleid. „Verder kan ik er niets over zeggen”, zei ze.

Vierenhalf uur later, even over half acht ’s avonds, moest Van der Wal via een pushbericht van de NOS vernemen wat de inhoud van die brief was, die na dagen verhit beraad in de top van het kabinet eindelijk was afgerond.

„Kabinet bouwt pauze in stikstof in”, was de melding. De stikstofminister wist van niets. Premier Mark Rutte (VVD), haar partijleider, had Van der Wal tijdens het finale crisisoverleg niet gebeld of geappt.

Toen Rutte vrijdagavond een toelichting gaf, begreep Van der Wal er nóg minder van. De premier weersprak het NOS-bericht. Er was geen sprake van een pauze, zei hij, het kabinet had juist een „versnelling” van de stikstofaanpak afgesproken.....

..."

* 

SHARTIE AART DEKKER - RUTTE DE DICTATOR Ep.x

STIKSTOF-PAUZEKNOP OF -GASPEDAAL: ...en Stikstof-minister van der Wal wist van niets...

Iedereen die de laatste 12-13 jaar het doen en laten van de langst zittende premier ooit  - Mark Rutte, VVD -  een beetje heeft gevolgd, weet dat hij het vervullen van het hoogste politieke ambt van ons landje zo'n beetje tot een zaak van leven en dood heeft verklaard voor zichzelf.

Daarmee in tegenspraak is zijn opstelling als er weer eens iets volledig fout is gelopen, laat staan tot een niet meer te ontkennen crisis is uitgegroeid; dan is hij 'slechts een primus inter pares' - de eerste onder zijn gelijken; of wel een soort van coördinator in het kabinet waar zijn collega-ministers en -staatssecretarissen inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor hun eigen beleidsportefeuilles. Gelul natuurlijk, want iedereen kan zien dat zijn wil wet is, dat hij niets liever doet dan 'problemen oplossen' - alleen gaat het dan voornamelijk over politieke en electorale problemen; inhoudelijk wordt er onder zijn leiding bitter weinig écht opgelost. En als een probleem dusdanig uit de hand is gelopen dat 'er een Barbertje moet hangen', dan is het altijd iemand anders die de kogel vangt en het veld moet ruimen. Betreft het VVD'ers, dan worden die in een later stadium dan weer wel beloond met een fraaie functie als pleister op de wonden...

Dat Rutte een soort van min of meer verkapte dictator is betoogde ik al eerder; als je de ene na de andere aangenomen van de Tweede Kamer domweg niet uitvoert, ditzelfde hoogste orgaan in onze democratie verkeerd, te laat of helemaal niet voorlicht, de kiezer bedriegt met de ene na de andere belofte na de andere die je al vergeten bent als de stembussen sluiten, een pathologische leugenaar bent en er een 'Rutte-doctrine' op na houdt  - die er, vrij vertaald, op neerkomt dat je eigen geheugen precies dat oplevert wat op een zeker moment het beste uitkomt en dat anderen moeten liegen om deze schijn op te houden -  dan kan niemand meer stellen dat we met een volbloed-democraat te maken hebben, en is mijn gevolgtrekking dat de kwade genius van dit alles zich op het hellende vlak richting dictatuur beweegt.

Nu nog even het meest recente bewijs dat Rutte 'zijn ploeg' wel degelijk als een soort potentaat bestiert: het bovenstaande fragment laat zien dat de vakministers  - als het Rutte uitkomt -  helemaal niets in te brengen hebben. Stikstof-minister van der Wal is niet aanwezig bij een overleg waar haar stikstof-dossier een cruciale rol speelt, wordt niet eens ingelicht wat daar besloten is  - moet dit uit de media vernemen -  en is na een bizarre persconferentie van haar baas helemaal in totale verwarring.

Ik denk dat ik dan op zou stappen  - als ik vd Wal zou zijn -  in deze situatie...maar goed, ik ben gelukkig geen VVD-onderknuppel in een kabinet Rutte...

(AD)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten