donderdag 27 april 2023

COLUMN AART DEKKER: The Night of the Giants 2023; Leerzaam & 12.125 M/V op een vrijdagavond - Het BNXT-Project / PROFESSIONEEL BASKETBALL MANNEN NEDERLAND & BELGIË /

 

'Het slot van de dans...' (Helaas beschikken we niet over de hele act met muziek) 

Wacht tot de clip automatisch op 5min staat en luister naar de reactie van het publiek... 

(De hele clip is een door Arie Int Veld en Jeroen Beumer gemaakte sfeerimpressie van de hele avond)

 

Night of the Giants 2023 - Timeclipse van de Act van de Mascottes van Antwerp Giants en Zorg en Zekerheid Leiden verbroederen in een act (Foto's Marja van Tilburg)


Trouwe lezers met een goed geheugen zullen zich herinneren dat ik zeker een jaar of 15 met enige regelmaat een lans heb gebroken voor een BeNe-League – of, eerlijk gezegd, eigenlijk een BeNeLux-League, die zich vervolgens langzaam zou moeten uitbreiden naar een North-Sea-League – hier schrijft dus een (voorlopig nog) tevreden scribent dat het er eindelijk van gekomen is, ook al ben ik op punten best positief-kritisch op wat er in het België-Nederland-Basketball- – c.q. BNXT-verband – in de afgelopen 18-19 maanden is gerealiseerd, maar ook op wat er nog (aan) mankeert.


Er is nog een wereld te winnen, er zijn heel veel verbeteringen nodig en ik – laat staan een uitgebreider comité van in-&outsiders – zou met weinig moeite een flinke lijst met wenselijke veranderingen, toevoegingen en uitbreidingen kunnen opstellen, aan de hand waarvan BNXT-Project zich verder zou kunnen verbeteren richting het doel – uiteindelijk uitgroeien tot een zeer sterke Europese Regionale Basketball League.


Glas halfleeg? Of juist halfvol? Wat mij betreft het laatste; er is een zee van lichtpunten en -puntjes zichtbaar is die de echte Basketball-Liefhebbers van België en Nederland (wat) optimistisch(-er) zouden moeten stemmen...


Mogelijke winsteffecten waar het bij zo'n samenwerking – volgens mij – allemaal om draait zijn onder vele anderen: nieuwe smaken, culturen, gezichten en inzichten, maar vooral toch ook 'leren van elkaar'; elkaar niet allereerst als concurrenten te zien maar als partners die elkaar over en weer nieuwe opties presenteren – op bezoek bij elkaar zie je dingen waarvan je denkt 'hé, dat doen zij zó? Dat we dáár nooit aan gedacht hebben! Dat kunnen wij ook (gemakkelijk) doen (...en misschien zelfs nog wel beter ook!)'

Als dat effect van kruisbestuiving over en weer verder op gang komt, dan zullen de vele punten van van 'iets beter, slimmer, (misschien zelfs ook nog) goedkoper doen', overal in de League winst opleveren, en wordt ook het geheel dus sterker, beter en completer...


Ik was afgelopen vrijdag-avond in Antwerpen voor de inmiddels alweer 11e Night of the Giants. Nou was het voor mij niet de eerste keer dat ik op een vrijdag-avond in het gigantische Sportpaleis zat voor Basketball-wedstrijd(-en), dus helemaal nieuw was de ervaring niet, maar op bepaalde manieren genoot ik er wel meer van dan ooit eerder.


Ik was er bijvoorbeeld ook in het seizoen waarin The Night of the Giants (NOTG) een keertje werd overgeslagen omdat de Antwerpse Giants die gigantische prestatie leverden om de Final-4 van de Fiba Champions League Basketball van 2019 te behalen, en toen ook maar gelijk de gelegenheid benutten om dat grote evenement in eigen huis te organiseren. Dat leverde uitverkochte huizen op, fraai Basketball met een enthousiast thuispubliek, heel wat bezoekende buitenlandse fans en de stad Antwerpen scoorde een groot event, net als het Belgische Basketball als geheel. Alhoewel ik persoonlijk eerder diverse Final-4's van de EuroLeague Basketball en andere vergelijkbare op een nog hoger niveau gespeelde evenementen beleefd had, was die editie in Antwerpen de eerste na een aantal jaren zonder en dus was het toch weer flink genieten, en dat nog heel dichtbij huis ook!


De editie van 2023 was de tweede in BNXT-verband. Vorig jaar mocht Heroes Den Bosch als Nederlandse club de spits afbijten en dicht bij huis voor veel meer dan 10.000 man spelen. Dat waren er dus zelfs meer dan de beroemdste Finale van de Nederlandse Eredivisie ooit; toen Nashua Den Bosch in de Leidse Groenoordhallen in 1978/79 het toenmalig Parker Leiden voor 10.800 man aftroefde. Maar hoeveel heden ten dage nog actieve Basketball-Liefhebbers waren daar toen bij, en in 2022 en 2023 weer? Niet echt heel veel schat ik zo in...mensen die er zowel in 1979, in 2022 en/of 2023 bij waren roep ik daarom op dat hieronder te melden, liefst onder vermelding van toenmalige en huidige belevenissen, en in het kort wat het beleven van zoiets groots toen, bepalend is geweest bij het doorgroeien tot Echte Basketball Liefhebber nu! Bij mij werkte dit in ieder geval wel zo; iedere keer dat ik zoiets groots meemaakte, versterkte dat de behoefte dat weer mee te maken.


Goed, wellicht krabben er zich inmiddels lezers achter het oor over waar deze column nou weer naar toe gaat? Immers, alweer een A4 aan tekst, en nog nog helemaal niets gelezen over de wedstrijd van vrijdag j.l...


Nou daar ga ik ook helemaal niet veel over schrijven, ik wil het wat betreft de core-business – de wedstrijd Antwerpen vs. Leiden zelf – houden bij mijn kwalificatie direct na afloop: het was een fantatische happening, een mooie wedstrijd en een uitslag (76–64) die het krachtsverschil aardig weergaf; Antwerp Giants was overduidelijk sterker deze wedstrijd. ZZ Leiden had bij tijd en wijle grote problemen de bal in de basket te krijgen, maar gaf nooit op, en benutte de enige verslapping van Antwerpen – direct na de rust – om ongekend snel een flinke achterstand in te lopen tot slechts drie punten. Op dat punt had de scherp coachende Ivica Skelin na een aantal Time-outs kort achter elkaar, zijn team weer terug op het niveau van de eerste helft en trokken de Giants de zeer belangrijke winst alsnog vrij eenvoudig binnen. Zonder – en dat pleitte dan nogmaals voor de Leidenaren – dat het een veegpartij werd.


Bij de persconferentie toonde ZZ-coach Doug Spradley zich trouwens teleurgesteld over het spel van zijn team; hij vond dat er niet agressief – 'onze grootste kracht' – genoeg gespeeld was. Skelin op zijn beurt benadrukte hoe stabiel en goed hij ZZ vond, en was tevreden dat zijn ploeg – op het dipje in het derde kwart na – het eigen publiek zo'n degelijke pot en de winst had voorgeschoteld. Beide coaches gaven aan dat het met slechts een dag tussen de voorgaande wedstrijd en deze – dus nauwelijks voorbereidings-mogelijkheden – best spannend was of hun team er klaar voor zou zijn. Wat ik verder nog ietwat opmerkelijk vond was de opmerking van Spradley, die zei dat 'in zo'n wedstrijd thuis te moeten spelen, eigenlijk een nadeel is...', een mening die trouwens ook door wat insiders van Giants werd gedeeld.


Richting de volgende wedstrijd – dan spelen deze twee trouwens aanstaande vrijdag in Leiden nogmaals – zijn er zes dagen beschikbaar om uit te rusten en voor te bereiden; dus dat belooft iets!


Bij mij kwam tijdens de wedstrijd trouwens deze gedachte op: 'hoe zullen de Leidse bestuurders op de tribune deze enerverende wedstrijd hebben beleefd, in de wetenschap dat de kans dat ZZ Leiden op enig moment in de toekomst voor een vergelijkbaar groot publiek in Leiden kan spelen vrijwel nihil is?' Want het oude Sportpaleis heeft ruwweg vijf keer de capaciteit van de huidige 5-Mei-Hel, en nu in aanbouw zijnde nieuwe zaal biedt nauwelijks meer ruimte, iets dat internationaal insiders verbijstert... Het lijkt mij een tamelijk deprimerende gedachte, maar dat terzijde... Ik hoop dat er Leidse politici aanwezig waren, of dat ze tenminste kennis hebben genomen van de fraaie taferelen...


Goed, dan nu terug naar het begin van dit verhaal.


Ik zag een aantal relatief simpele georganiseerde – Side-show – elementen die van het evenement voor het publiek en MET het publiek een geweldige beleving maakten. Daarvoor waren niet – zoals bij de gemiddelde NBA-wedstrijd, of ook sommige Europese of Internationale wedstrijden voor een vergelijkbaar of nog groter publiek – hele volksstammen aan professionele, veelal ingehuurde – mensen nodig, maar 'slechts':

De Cheerleaders en de Wave(Foto's Marja van Tilburg)

  • een gigantische grote (dat wel) dansgroep/cheerleaders; ik zei al grappend tegen de Antwerpse vrijwilligers bij de persconferentie 'als ZZ Leiden zo'n dansgroep zou hebben zouden ze daar (het equivalent van) een heel tribunevak voor moeten vrijmaken!' Deze dames vulden het veld regelmatig volledig, en hadden echt impact op het publiek.

  • een ook al massale Drum- en Percussieband die met massief geluid de Half-time-show voor zijn rekening nam en het Sportpaleis op zijn fundamenten deed daveren.

  • de Mascottes van zowel ZZ Leiden en Antwerp Giants die samen een nummertje hadden ingestudeerd dat erg origineel en hartverwarmend was – ik hoop dat de afspraak is gemaakt dat die act ook aanstaande vrijdag in de 5Mei-Hel zal worden opgevoerd!

  • En twee acts die – wel goed voorbereid, maar toch vooral door het publiek gedragen werden – de ene was een soort van Karaoke op de wijs van 'Viva Hollandia' en de tweede een zee van telefoonlichtjes op muziek en met hulp van de dansgroep die ook indrukwekkend was.

  • Overigens leverde ook de Leidse Blauwe Brigade – getalsmatig een fractie van die 12.125 – ook wel degelijk nog een bijdrage aan de feestvreugde; niet alleen benutten ze vrijwel elke mogelijkheid om zich te laten horen, het stuntje met de Blauw-witte Strandballetjes bij Tip-off was origineel (en had een potentieel (leer?) effect op het Belgische publiek. Ben dus benieuwd naar de reactie...


En daarmee was een geweldig evenement een feit – waarvan zelfs een impressie van ongeveer 1 minuut in het late NOS-Journaal te zien was...en die bij mij toch weer óók iets van droefheid opriep – zoals ook vorig seizoen bij vele (spannende) wedstrijden van vooral Leiden, maar zeker ook een aantal andere krakers in onder andere Den Bosch – iets van 'Goh, als deze wedstrijd nu eens op Prime-time door de NPO op de buis zou zijn gegooid, zou het Nederlandse Basketball dan niet heel snel gigantisch aan populariteit winnen!?!'


De vraag stellen is – wat mij betreft – hem beantwoorden...


Het was een geslaagde, en leerzame avond (in vele opzichten). Voor degenen die alles nog eens in samenhang in een prachtige montage van 3min, gemaakt door Arie Int Veld en Jeroen Beumer willen bekijken+ deze staat hieronder.


Tot vrijdag in de 5-Mei-Hel!


AART DEKKER 

 

 
 

22 apr 2023 ANTWERPS SPORTPALEIS 

Zorg en Zekerheid Leiden speelde in het legendarische Sportpaleis (geopend in 1933) in Antwerpen voor ruim 12.000 toeschouwers. De Leidse BNXT kampioen was eregast tijdens de 11e "Night of the Giants". We zaten front row met onze eigen filmploeg en maakten deze impressie van de wedstrijd tegen de Belgische topploeg Telenet Giants Antwerp. 

Camera: Jeroen Beumer, JBE Productions 

Montage: Arie in 't Veld Beelden mede met dank aan https://www.youtube.com/@Basketbaleid... en BNXT League, http://www.bnxt.tv

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten