donderdag 16 januari 2014

Geschiedenis (bijna) Beleven: L’Aquila

Soms, persoonlijk best wel vaak, heb je even het gevoel dat je 'Geschiedenis meemaakt'; dat je ineens ergens inzit, volstrekt toevallig, dat 'Headlines maakt'. Heel erg veel mensen zullen dat gevoel hebben bij '9/11', om maar een voorbeeld te noemen.

Mij overkomt dat, toevallig, nogal eens. Zo was ik in Stockholm toen Anna Lindh op straat werd vermoord. Dat hoor je dan, niet eens zo vanzelfsprekend - want in het Buitenland volg ik het nieuws veel minder dan thuis, en daar was ik zo intensief bezig dat ik op mijn hotelkamer allen maar kon slapen -, en twee dagen later liep ik, ook weer toevallig langs de plek waar het gebeurd was. En dan sta je, bij zo'n bloemenberg, natuurlijk wel even stil...

Een ander voorbeeld is de Aarbeving van L'Aquila (Italië). In de zomer voor die destructieve aardbeving was ik toevallig in die streek. Daarom knoopten wij er maar direct onze zomervakantie aan vast. We wandelden er ook, achteraf gezien aan de achterkant van de berg waar L'Aquila voor ligt; het gebied waar de beving het hardst toesloeg dus. Na afloop van die wandeling, bleek onze VW-Bus problemen te hebben, dus zochten we op de lange rit om de berg heen naar de stad toe, een garage die ons kon helpen. Die vonden we, laat in de middag, Een piepklein eenmansbedrijfje. Met plastic bandjes, hand en schroevendraaiers- en tangetjes-werk hielp hij ons weer op pad. en dus kwamen wij pas heel laat in de stad aan. Een prachtige, gezellige, drukke stad. Er was zowel een interland voetbal, als een van Basketball op TV, die hebben we dus tijdens het eten op een terras een beetje kunnen volgen. Een onvergetelijke avond.

Maar dan gaat er natuurlijk, die paar maanden later, wel een koude rilling over je rug, als je in een beeld een straat herkent waar je zo kort daarvoor liep, maar waar nu een gat van 5x8x10 meter zit met een auto onderin...

Afijn, geschiedenis dus - voor ons - , maar niet voor de bewoners, dat blijkt uit het onderstaande bericht; het Italië van Burlesconi is niet in staat de ellende - tenminste de materiële component daarvan -, in vijf jaar een beetje weg te werken...

En dat is dus, zelfs in Nederland - het land van de Groningse aardbevingen, en geloofsgenoten Rutte en Wilders -, een trieste, en wellicht zelfs gevaarlijke conclusie!

En dan ben je 'net' weer thuis, en dan verschijnt de stad op je TV; verwoest en wel (307 doden);

Een stuk over L'Aquila, 5 jaar na de ramp van/op NRC.nl:

L’Aquila vijf jaar na aardbeving: veel corruptie, trage wederopbouw

Burgemeester Massimo Cialente vandaag bij de bekendmaking van zijn aftreden. Foto EPA / Manuel Romano
van NRC.nl, door Niels Posthumus Buitenland

De Italiaanse stad L’Aquila werd vijf jaar geleden getroffen door een aardbeving die 309 mensen het leven kostte en een groot deel van de stad verwoestte. De afgelopen jaren zijn honderden miljoen euro’s uitgegeven aan de heropbouw van L’Aquila. Maar toch ligt nog altijd een deel van het centrum in puin.
Een gevolg van corruptie. Een groot deel van de fondsen die werden toegewezen voor de wederopbouw zouden zijn doorgesluisd naar bouwbedrijven die banden zouden hebben met de maffia. Uit een gerechtelijk onderzoek is gebleken dat ondernemers volgens de Britse zender BBC in totaal twee miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om de opdrachten voor de wederopbouw van de stad binnen te halen.
CNN-beelden van de verwoestende aardbeving in 2009:





Vier lokale politici zijn onder huisarrest geplaatst omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de corruptiezaak. Er is ook een onderzoek ingesteld tegen andere verdachten, onder wie viceburgemeester Roberto Riga. Massimo Cialente, de burgemeester van L’Aquila die zelf niet is aangeklaagd, stapte vandaag op vanwege het corruptieschandaal.
Ruim 65.000 mensen in en rond de stad verloren hun huis tijdens de aardbeving in 2009. Velen van hen wonen vijf jaar later nog altijd in goedkope en krakkemikkige noodwoningen. Tv-zender Euronews maakt onderstaande reportage over L’Aquila vijf jaar na de aardbeving.





Lees meer NRC over:
aardbeving
corruptie
Italië
L'Aquila
Maffia
Massimo Cialente

Geen opmerkingen:

Een reactie posten