zondag 12 januari 2014

Tubalar Bells and Mike Oldfield's Story

'Music is the First Thing, and it will be the Last', daar herken ik veel waarheid in. En een van de eerste stukken muziek die bij mij als een mokerslag binnenkwamen was zeker Tubalar Bells van Mike Oldfield. Ongelofelijk mooi en pakkend, vond ik het van meet af aan. En dat vind ik nog steeds...

Maar als je dan ouder wordt, jaar bij jaar, dan gaat het feit dat Mike Oldfield 17-18 jaar oud was toen hij dit klassieke stuk muziek schreef, steeds meer door-dreunen; ongelofelijk toch!?

Dat Tubalar Bells ook nog de start was van veel andere zaken, zoals o.a. het Virgin Label van Richard Branson, inmiddels een van de meest bekende merken in de wereld op uiteenlopend gebied zoals Luchtvaart, e.v.a.

Ook ongelofelijk: in een van zijn eerste interviews wordt de 18-jarige gevraagd "Why did you write Tubalar Bells?". Een vraag die hij onmogelijk kon beantwoorden, dus was het 29 minuten stil... "Een domme vraag" zegt de journalist daar (nu) over...

Hieronder de documentaire die ik vandaag zag op BBC4, en aansluitend het als eenmalig geplande live-concert van Tubalar Bells. Inmiddels zal het een van de meest in verschillende versies uitgevoerde stukken moderne muziek zijn, vermoed ik.
Wat een verhaal! En wat een muziek!


Tubular Bells - The Mike Oldfield Story (2013)
Part-1:


Part-2:


Part-3:


Part-4:


Part-5:


Link naar: Het originele Tubular Bells Concert


Een andere BBC-Documentaire over bijna hetzelfde verhaal.

Part-1:


Part-2:


Part-3:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten